Kuka

Pia Perkiö

Pia Perkiö
Korvatunturinpolku 5 A 25, 00970 Helsinki
050-341 2061
Sähköpostiosoite

Olen syntynyt 1.12.1944 Hämeenlinnassa, perheen ainoana lapsena. Uskon eläneeni melko tyypillisen suomalaisen sodanjälkeisen ajan keskiluokkaisen lapsuuden. Toimeentulo oli niukkaa mutta riittävää. Äitini oli vuorotyössä tehtaassa, isäni kanta-aliupseeri.

Noin kymmenvuotiaana aloin kirjoittaa runoja pieniin vihkoihin, jotka ovat tallella, kuten kaikki sen jälkeenkin kirjoitetut runovihot ja päiväkirjat. Noin 12-vuotiaana, kun asuimme niin sanotussa asevelikylässä, aloin esittää runojani kylän ja myöhemmin myös muiden järjestämissä tilaisuuksissa kuten äitienpäiväjuhlissa, itsenäisyyspäivä-, juhannus- ja joulujuhlissa. Niihin aikoihin aloin tietoisesti haluta kirjailijaksi.

Halusin myös nuorisotyöntekijäksi. Hankin diakonin koulutuksen (nuoriso- ja sosiaalityön tutkinto) ja toimin lapsi- ja nuorisotyössä Helsingin Kallion seurakunnassa ja Suomen Lähetysseurassa. Kirjailijan työ nivoutui luontevasti myös siihen; tein muun muassa lauluja ja pieniä näytelmiä eri tilanteisiin. Vuodesta 1977 olen toiminut vapaana toimittajana ja kirjailijana. Lehtijuttujen lisäksi olen vuodesta 1971 tehnyt ohjelmia Yleisradioon, eniten vuosina 1977-1986, jolloin olin yksi Lasten Radion vakituisista avustajista.

Työni on myös harrastukseni, joten työ- ja vapaa-aikaa ei oikein voi erottaa toisistaan. Yksi kodin huoneista on työhuoneeni. Aamulla kirjoittaminen sujuu vain äärimmäisessä tilanteessa; paras kirjoittamisaika minulle on ilta. Koska yleensä kirjoitan runoja, voin "kirjoittaa" missä tahansa, vaikka bussia odotellessa tai kotitöitä tehdessä.

Tilaustyöt ovat toimeentulon kannalta välttämättömiä, mutta on tärkeää tehdä myös sellaista, mitä kukaan ei ole tilannut. Ne tarjoan yleensä jo ideavaiheessa harkittaviksi kustantajalle ja työparilleni, joka on useimmiten säveltäjä, kuvittaja tai valokuvaaja, joskus myös lausuja.

Elän hyvässä avioliitossa, ja minulla on kaksi aikuista poikaa. Molemmilla on jo oma perhe; olen Leevin, Jooan, Laurin ja Eetin onnellinen mummo.

LISÄTIETOJA