STUDIO PIKKU-LAURI

HISTORIAA 1986 - 2001

kertoja: Micco Vuorio

 

 

 

Kuinka kaikki alkoi

Ensimmäiset äänitysjutut tein n. 1973 kahdella kasettinauhurilla. Lauloin stemmoja sekä soitin komppi- ja soolokitaraa sekä pianoa itseni kanssa päällekkäin. Kelamagnetofonin kanssa tuli sittemmin kokeiltua joitain Les Paul -juttujakin.  Se oli paitsi hauskaa, myös välttämättömyys, soittokavereita minulla ei tuolloin ollut vielä yhtään.Varsinaiset studiohommat lähtivät liikkeelle kun 1984 hankin 8-raitaisen kelanauhurin, mikserin sekä ensimmäiset oikeat mikrofonit ja kaikulaitteet. Niillä opin  moniraitaäänityksen ja miksauksen alkeet.

 

Kysyvä ei tieltä eksy...

Paljon oppii kyselemällä. Sitä tein jatkuvasti enkä yhtään hävennyt esittää pienimpiäkään kysymyksiä. Sen ajan oululaiset musiikkiliikkeet, muusikkotuttavat, korjaajat jne. varmaan muistavat hyvin sen yhden, joka aina vaan kyseli kaikkea! Studioalan huippulehdistä tuli suosikkilukemistoni  (esim. REP ja MIX) ja ne luin aina moneen kertaan ja luen vieläkin, jos käsiini saan.

 

1986: 16-raitaa

Huomasin pitäväni nappulanväännöstä tosi paljon, mutta kahdeksan raitaa ei riittänyt kuin demokäyttöön. Minimimäärä ei-konemusiikkia olevan pop-äänilevyn tekoon oli 16 raitaa. Jouduin ottamaan ison lainan, mutta aavistin, että se satsaus takaisi taiteellisen itsenäisyyden oman musiikin teossa tulevaisuudessa. Kesäkuussa 1986 ostin 16-raitanauhurin ja 20-kanavaisen äänipöydän suoraan maahantuojalta Helsingistä. SLO:sta hankin ensimmäisen kondensaattori-mikrofonit Neumann U87:n ja KM84:n. Studio saa nimekseen Studio Blue Star.

 

1987: Helsinkiin, Kallioon

Tarve löytää hyviä muusikoita omaan bändiin sekä halu tutustua  Albert Järviseen ajavat minut studion kanssa Helsinkiin 1987.  Samu ry:n suurisydäminen puheenjohtaja Pertti Nurmi ottaa studioni alivuokralaiseksi Blues Newsin toimistolle Kallioon. Onnellisempaa ihmistä ei voisi olla: minulla on työpaikka, asunto ja katto studioni päällä! Eikä kulu kuin puoli vuotta ja tutustun Albert Järviseen, jonka kitaransoittoa äänitän siellä uuden bändini Coupé de Villen esikoissinglelle seuraavana vuonna.

 

1988: Porthaninkatu 9B, Kallio

Isommat - ja omemmat tilat löytyvät kivenheiton päästä Porthaninkadulta. Pommisuojasta taas. Siellä äänitän Coupé de Villen esikoispitkäsoiton ”Checkin’  & Bowlin’”. Siellä vierailee myös mm. Cisse Häkkinen, Pepe Ahlqvist, Heikki Keskinen ja Tapani Rinne.  Mutta Asuntoyhtiön hallitus valittaa  melusta ja lähtö tulee.

 

1991: Höyläämötie 16 A, Pitäjänmäki

Uudet 90 neliön löytyivät Pitäjänmäeltä Finnlevyn vanhoista tiloista, joihin tehdään pieni remontti ja  ne osoittautuivat vallan hyviksi.  CDV:n pitkäsoitto ”Rolling w/ The Tide”  tehdään kokonaan Höyläämötiellä, paitsi miksaus Finnvoxissa Tom Vuoren kanssa. Täällä aloitan soolonlevyn teon.

 

 

 

Alku | Pähkinänkuoret | Studio Pikku-Laurin historia | Äänitys & miksaus

Micco Vuorio | Micco historia | La Mia Grande Avventura | 11 biisianalyysiä

Big Papa Auvinen | Coupé de Ville | Albert Järvinen: Kultaiset kitaravuodet 1973 - 1974

Taiteilija Antti Halonen | Oksat | Männynkävyt

 

 

Copyright © Studio Pikku-Lauri 2001