Inehmo pääsivu  Laulujen alkuperä  Yhtye  Ohjelmisto  Esiintymiset  Levy  Lehtijutut  Projektit  Ota yhteyttä

Keskisuomalainen 12.3.2005

Sukukansojen musiikkia kuullaan Jyväskylässä ja Petäjävedellä sunnuntaina

Jyväskylä/Anna Mertanen

Inehmo on kansanlauluyhtye, jonka musiikki pohjautuu Suomen ja sen sukukansojen runo- ja sävelperinteeseen. Jyväskylässä ja Petäjävedellä sunnuntaina vieraileva Inehmo esittää lauluja naisen elämänkaaresta naisten kunniaksi.

- Kansanrunoperinne sisältää runsaasti naisen elämää käsitteleviä tekstejä ja naisten esittämiä lauluja, Bergroth kertoo.

Esitettävä ohjelmisto koostuu suomalaisista, karjalaisista ja inkeriläisistä runolauluista, sekä musiikista Viron setukaisalueelta, Mordvasta ja Marinmaalta.

Yhtye valitsee laulutekstinsä useimmiten Suomen Kansan Vanhojen Runojen aarteistosta ja sovittaa niitä suomalais-ugrilaisten kansojen perinteisiin laulusävelmiin. Kansanrunouden ohella Inehmo on perehtynyt erilaisiin etnisiin äänenkäyttötapoihin ja ääni-improvisaatioon.

Inehmon jäsenet, Riitta Bergroth, Mirja Metsola, Pipa Paljakka ja Virpi Sahi ovat innokkaita kansanmusiikin harrastajia. Heitä yhdistää paitsi rakkaus laulamiseen myös kiinnostus kansankulttuuriin, kieleen ja luontoon.

- Kansanlaulun syvin olemus on siinä, että jokainen laulaa omalla äänellään ja kuuntelee sisintään. Jokaisen laulajan elämänhistoria kuuluu äänestä, jolla hän laulunsa esittää. Kansanlaululle on ominaista jatkuva muuntelu. Ihanteemme on, ettei samaa laulua esitetä toista kertaa täysin samalla tavalla, Riitta Bergroth kertoo.

Inehmo on omaksunut laulutyylinsä etenkin suomalais-ugrilaisilta setukaisilta ja inkeriläisiltä kyläkuoroilta, joten sen musiikki poikkeaa taidelaulusta. Yhtyeen kappaleissa heijastuu suomalais-ugrilaisen ihmisen sielunmaisema.

- Lauluista löytyvät naisinehmon elämänkaaren huiput ja syvyydet. Lauluissamme esiintyvät myös avaruus ja luonto, eläimet sekä ankara suru, syvä ilo ja huumorin kukka, Bergroth sanoo.

Inehmo Jyväskylässä, Nikolainsalissa sunnuntaina 13.3. kello 13 ja Petäjäveden seurakuntatalolla kello 17.

Takaisin Lehtijutut-valikkoon >