Inehmo pääsivu  Laulujen alkuperä  Yhtye  Ohjelmisto  Esiintymiset  Levy  Lehtijutut  Projektit  Ota yhteyttä

 

 

Laulujen alkuperä

Musiikkimme perustuu Suomen ja sen sukukansojen runo- ja sävelperinteeseen. Ohjelmistoon kuuluu suomalaisia, karjalaisia ja inkeriläisiä runolauluja sekä musiikkia Viron setukaisalueelta, Mordvasta ja Marinmaalta, myös alkuperäiskielillä. 

Valitsemme laulutekstimme useimmiten Suomen Kansan Vanhojen Runojen aarteistosta ja sovitamme niitä suomalais-ugrilaisten kansojen (ks. Castrén-seura) perinteisiin laulusävelmiin (ks. e-sävelmät).  Olemme saaneet sovituksia myös Anna-Kaisa Liedekseltä (ks. MeNaiset-yhtye). Kansanrunouden ohella olemme perehtyneet erilaisiin etnisiin äänenkäyttötapoihin.

Itäinen ja runokielinen sana 'inehmo' tarkoittaa ihmistä. Lauluissa heijastuu suomalais-ugrilaisen ihmisen sielunmaisema, jossa kaukaisetkin sukulaiset kohtaavat samanarvoisina ja toisensa ymmärtävinä välimatkoista tai erottavista aikatasoista riippumatta. Niistä löytyvät nais-inehmon elämänkaaren huiput ja syvyydet, tutut niin entisajan kuin nykyajankin ihmiselle. Lauluissamme on myös avaruus ja luonto, eläimet sekä ankara suru, syvä ilo ja huumorin kukka.

 

      Inehmo Kuhmon Kalevalakylässä 2004. Kuva: Morten Abildsnes.