Inehmo pääsivu  Laulujen alkuperä  Yhtye  Ohjelmisto  Esiintymiset  Levy  Lehtijutut  Projektit  Ota yhteyttä

Rannikkoseutu 14.11.2006

Runoviikko huipentui lauantaina pääkirjastoon

Runonlaulantaa, tanssi- runoa ja improvisaatiota

Hieno päätös Varsinais-Suomen runoviikoille nähtiin ja kuultiin Naantalin pääkirjastossa lauantaina. Paikalle olivat saapuneet runoimprovisaatioryhmä Muuntaja Tampereelta, kansanlauluyhtye Inehmo pääkaupunkiseudulta sekä Raisiossa asuva, kansainvälisesti tunnettu tanssitaiteilija Satu Tuittila.

Perittyä ja keksittyä runoutta -tilaisuus oli monipuolinen läpileikkaus runon ja lyriikan erilaisille esittämistavoille. Pieni, mutta sitäkin innostuneempi yleisö oli täysillä mukana alusta loppuun asti.

Pääkaupunkiseudulla asuva Inehmo-ryhmä koostuu neljästä eri ikäisestä naisesta, jotka ovat harrastaneet Suomen sekä sen sukukansojen runo- ja sävelperinteeseen perustuvaa runonlaulantaa jo kymmenisen vuotta. Yhdessä he ovat esiintyneet kolmisen vuotta.

- Perinnerunous on sitä aitoa ja alkuperäistä runoutta, josta löytyvät myös nykyrunon juuret. Esimerkiksi kalavalaista kansanrunoutta on aina esitetty laulamalla. Harvemmin sitä on lausuttu, totesi laulaja Virpi Sahi.
- Vanha kansankulttuuri ja nais-inehmon (ihminen) elämänkaari ovat edelleen ajankohtaisia. Perusihmisen elämä ei ole juurikaan muuttunut. Samojen ongelmien kanssa painitaan edelleen, vaikka puitteet ja ympäristö muuttuvat, jatkoi Mirja Metsola, jolla on jalassaan aidot tuohivirsut.

Vaikka lauluissa oli paljon vanhakantaisia, vieraitakin sanoja, on pakko todeta, että huumoria osattiin viljellä myös entisaikaan. Lauluissa tuli selvästi esiin se, miten joskus melko karustakin elosta ja olosuhteista osattiin hakea sarkasmia ja mustaa huumoria.

Tanssia ja runoa yhdessä

Tampereelta ja Turusta, sillä runoilija Vilja-Tuulia Huotari asuu nykyään Turussa, kotoisin oleva runoimprovisaatioryhmä Muuntaja keräsi yleisöltä parhaimmat naurut. Yleisöltä saatujen sanojen avulla syntyi välillä varsin hauskojakin tekeleitä.

Raisiolainen tanssitaiteilija Satu Tuittila viettää kuluvana vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa. Hän esitti Naantalin kirjastossa oman modernin tanssiteoksensa "Kantamus", jossa tanssiin yhdistetään runoa, joka myös oli Tuittilan käsialaa. Teos on ikään kuin elämänhistoriallinen matka läpi monen eri maan ja osoitteen, joissa Tuttila on elämänsä aikana asunut

- "Kantamuksen" inspiroittajana on 1960-luvulla vaikuttanut modernin tanssin mestari Yvonne Rainer, jonka teos "Ordinary Dance" on tehnyt minuun suunnattoman vaikutuksen, Tuittila luonnehti teoksensa syntyhistoriaa.

Tanssija, koreografi ja tanssinopettaja on opiskellut tanssia muun muassa Tukholmassa, New Yorkissa ja Englannissa. Tuittila on toiminut lukuisissa erilaisissa kulttuurialan luottamustehtävissä. Vuodesta 2004 hän on ollut Varsinais-Suomen taidetoimikunnan jäsen.

LIISA AALTO

Takaisin Lehtijutut-valikkoon >