Pompo-logoSpectrolite-logo

Etusivu Spektroliitti Korut Lahjat Palkinnot Designer Palaute


Spektroliitti - maailman kaunein korukivi

Spektroliitti louhitaan peruskalliosta Ylämaan kunnassa, lähellä valtakunnan itärajaa olevalla esiintymä-alueella. Spektroliitti täyttää kotimaisista kivistä parhaiten jalokivelle asetettavat kolme vaatimusta: -kauneuden, -kovuuden ja -harvinaisuuden. Värikkyydessään ja vaihtelevuudessaan se kuuluu maailman kauneimpien jalokivien joukkoon, sen kovuus 6,5 Mohs ja spektroliittiä löytyy vain Suomesta.

Spektroliittiä esiintyy todella hyvälaatuisena vain Ylämaalla ja spektroliitti -nimi on tämän jalokiven laatunimitys. Kivilajin yleisnimi on labradoriitti, Labradorin niemimaan mukaan jossa kivilajia ensimmäisen kerran tavattiin v. 1770. Spektroliitti on plagioklaasia, joka on kahden maasälpälajin, albitin ja natronmaasälvän ja anortiitin eli kalkkimaasälvän isoforminen seos, Anortiittia seoksessa on n. 55 %. Sen kemiallinen koostumus on: Na (AlSi3O8) Ca (Al2Si2O8), eli natrium - kalsium - alumiinisilikaatti, (Mohs) kovuus 6.0 - 6.5, valon taitto 1.560 - 1.568, ominaispaino 2.69 - 2.70 ja kohtaistaitto + 0.008.

Spektroliitti kuuluu trikliiniseen kidejärjestelmään. Lohkosuuntia on kaksi ja ne ovat jokseenkin kohtisuorassa toisiaan vastaan, sen kiilto on lasimainen. Kiven jollakin lohkopinnalla näkyy usein suoraviivaista ns. kaksoisviirukkeisuutta.

Spektroliitin kiehtovuus perustuu värien ja sävyjen rajattomaan vaihteluun, joka vielä korostuu mitä suurempi kide on. Värit vaihtelevat kaikissa spektrin väreissä heijastellen suomalaisen maiseman eri sävyjä - kullanruskeista vihreään sekä turkoosista syvimpiin sinisiin. Värileikin (labradorisoinnin) aiheuttajasta ei olla vielä täysin varmoja, mutta osatekijänä oletetaan olevan kaksoislamellien aiheuttama interferenssi-ilmiö, valon heijastuessa kiven pinnasta.

Spektroliitti löydettiin välirauhan aikana 1940-luvun alussa. Jalokiviasiantuntijat pitävätkin Ylämaan spektroliittiä maailman kauneimpana.

Pompo korusarjoissa spektroliitti on yhdistettynä allergiaturvalliseen ja muuttumattomaan Inox metalliin, joka monen mielestä on sopivin materiaali, juuri spektroliittiin yhdistettynä, materiaalivärien korostaessa ja täydentäessä toisiaan.


TIESITKÖ TÄMÄN SPEKTROLIITISTÄ? - kiven erikoisominaisuuksia:

Spektroliitti on vain Suomen Ylämaan kunnasta löydetyn korukiven laatua, värien kirkkautta ym. koostumusta kuvaava nimitys. Muualta löydettyjä vastaavia kivilajeja kutsutaan yleisesti Labradoriitiksi. Saksalaisessa kivikirjassa 'DIE KRAFT DER STEINE' on tulkittu spektroliitin ominaisuuksista seuraavanlainen määrittely:

VAIKUTUS KEHOON:VAIKUTUS MIELEEN:
- voimistaa lihaksistoa ja selkärankaa- vahvistaa ilmaisukykyä
- vahvistaa kehon itseparannusmekanismia - tasapainottaa mielialan vaihteluita
- poistaa stressiä- auttaa järjestämään ajatukset
- auttaa meluherkkyyteen- auttaa ajattelemaan positiivisesti, rauhallisesti ja selkeästi


ERITYISTÄ - käyttöohje

Henkilöt, jotka hoitavat käsillään muita ihmisiä (hierojat, jalkaterapeutit, jne) voivat pitää Spektroliittiä muutamia minuutteja käsissään ennen käsittelyä. Spektroliitin energia ja voima siirtyy hoitajan käsien kautta hoidettavaan.

Pura Spektroliitin lataus kaksi kertaa kuukaudessa pitämällä kiveä juoksevan veden alla.
Lataa Spektroliitti tämän jälkeen pitämällä sitä noin tunnin ajan auringossa.
[Etusivu] [Spektroliitti] [Korut] [Lahjat] [Palkinnot] [Designer] [Palaute]


Copyright 1997 Pompo-mark Oy Kaikki oikeudet pidätetään.