John Fogerty
Tapahtuma
Ohjelma
Paikka
Lehdistö
Yhteystiedot
Tukijat
Linkit
English

Etusivu

John Fogertyn legendaarinen ura

El Cerritossa, San Franciscon esikaupungissa perustivat luokkatoverit John Fogerty (laulu, kitara), Stu Cook (aluksi piano, myöhemmin basso) ja Doug Clifford (rummut) rock and roll -bändin 1950-luvun lopussa. Myöhemmin siihen liittyi vielä Johnin veli Tom Fogerty (kitara).

Muun muassa Blue Velvets- ja Golliwogs -nimillä esiintynyt yhtye tahkosi keikkoja vuosikymmenen ajan amatööripohjalta. Muutamat julkaistut singlet jäivät paikallisiksi kulttuuritapauksiksi.

John Fogerty otti ohjat käsiinsä 1967. Ensi töikseen yhtye muutti nimensä muotoon Creedence Clearwater Revival. Viikkojen harjoittelun jälkeen purkitettiin single, jolla oli räjähtävä uusversio Dale Hawkinsin "Susie Q:sta". Se alkoi soida radiossa ja kipusi listoille.

Fogerty oli iskenyt näppinsä kultasuoneen. Seurasi jatkuva virta Top 10 -menestyksiä: "Proud Mary", "Bad Moon Rising", "Green River", "Down On The Corner", "Who'll Stop The Rain", "Have You Ever Seen The Rain" ja vaikka mitä.

Creedence yhdisti sujuvasti yhdysvaltalaisen populaarimusiikin eri lajeja: rock and rollia, countrya, bluesia, soulia - jopa gospelia. Fogerty keskittyi oleellisen ja piti teoksensa pelkistettyinä ja ytimekkäinä. 1960-luvun lopun muiden rockbändien suosimat happo- ja progevaikutteet lempattiin tienposkeen hippikauhtanoiden jatkoksi. Creedence kulki omia polkujaan.

Fogerty sävelsi, sanoitti ja tuotti yhtyeen omat kappaleet ja toimi vielä bändin laulajana ja soolokitaristina. Rockmusiikin historian väkevintä valkoista rock and roll -ääntä kuullaan muun muassa Creedence-klassikoissa "Born On The Bayou" ja "Travelin' Band". Toisaalta Creedence esitti Fogertyn hengentuotteet studiossa ja lavalla kurinalaisena neljän miehen kokoonpanona, jossa jokaisella oli kokonaisuutta palveleva rooli.

1970-luvun alussa Creedencen hittiputki alkoi vähitellen laantua. Pari myttyyn mennyttä musiikillista ja hallinnollista kokeilua alkoivat rassata sisältäpäin bändiä, joka vetäytyi huilaamaan 1972.

John Fogerty äänitti heti Creedencen toiminnan loputtua pari sooloalbumia. Vuonna 1972 ilmestynyt BLUE RIDGE RANGERS sisälsi yllättävän sikermän country- ja gospel-musiikin valioita. Pari vuotta myöhemmin julkaistu ja ehkä kulmikkaanoloinen JOHN FOGERTY taas tavoitteli perinteisempää swamp rock -ilmaisua. Fogerty tosin jäi ilman taustabändin tulitukea, sillä hän soitti levyllä kaiken itse. Suurelta yleisöltä savikiekko taisi mennä hieman ohi.

Nykypäiviin jatkuneen soolouransa aikana ei John Fogerty ole kovin monta albumia äänittänyt. Creedencen jäsenten vaikeiksi äityneitä erimielisyyksiä niin toistensa kuin bändin entisen levy-yhtiön kanssa on puitu ahkerasti raastuvan puolella. Lujana periaatteen miehenä Fogerty ei ole antanut oikeustaistoissa periksi, joten uuden musiikin levyttämiseen ei joka vuosi ole ollut aikaa eikä aina oikein intoakaan.

Vähän ennen 1980-luvun puoliväliä John Fogerty sai oikeudelta myönteisen päätöksen vanhoista taloussotkuista, joissa kirjanpitoyhtiö oli hassannut Creedencen jäsenten varoja taivaan tuuliin. Fogertyn sävelsuoni alkoi taas pulputa. Hän kaivoi ruutupaidan naftaliinista ja hyökkäsi studioon. Syntyi kotikutoinen paluualbumi CENTERFIELD, jolta kaikuivat vanhat tutut Creedence-soinnit vuosien takaa. Sen nimiraita raikaa nykyisin kovaäänisistä joka toisella Amerikan baseball-areenalla.

Toisen kymmenen vuoden taiteellisen hiljaiselon jälkeen eli vuonna 1997 kauppoihin ilmestyi tasavahva joskin hygieninen BLUE MOON SWAMP. Se napsahti pohjoismaissa listojen kärkeen heti kättelyssä. Kotona Amerikassa Fogertylle tipahti Grammy-pysti kotiin vietäväksi. Seuraavana kesänä tuotteliaaksi heittäytyneeltä El Cerriton mieheltä saatiin studiolivenä äänitetty CD ja DVD PREMONITION.

Samoihin aikoihin Fogerty palasi myös konserttilavoille. Suomessakin hän kävi esiintymässä kolme kertaa 1997-1998. Tutuille Creedence-paloille hurranneesta yleisöstä tuskin kukaan oli uskonut vielä jonakin päivänä näkevänsä sankarin keikalla Suomessa.

Fogerty julkaisi seitsemännen sooloalbuminsa (DEJA VU ALL OVER AGAIN) syyskuussa 2004. Sitä seurasi puoli vuotta myöhemmin Euroopan-turnee, joka ulottui myös Suomen Turkuun ja Helsinkiin. Etenkin täydelle salille rutistettu Helsingin-keikka osoitti, että mestari on edelleen huimassa vedossa. Lavatunnelmaa päästiin todistamaan myös vuonna 2009, jolloin Fogertyltä julkaistaan Lontoon Royal Albert Hallissa kuvattu ja äänitetty live-DVD. Miehen tuoreisiin julkaisuihin kuuluu myös BLUE RIDGE RANGERS RIDES AGAIN eli jatko-osa jo vuonna 1973 julkaistuun country-albumiin.