Viikunapuu
Sisältö:

Johdanto

Kuka Jeesus on?
On vain yksi tosi Jumala
Jumala on suurempi kuin Jeesus
Jumala ja Jeesus ovat yhtä
Vain Jumala voi antaa syntejä anteeksi?
Sanooko Tuomas Jeesusta Jumalaksi?
Oliko Jeesus hyvä?
Jumalan Poika
Jeesus oli jo aikojen alussa
Kutsuiko Jeesus itseään Jumalan nimellä?
Messias
Vapahtaja
Välimies, puolustaja
Ylipappi
Onko Jeesus kolmas persoona?


Kuka on Jeesuksen opetuslapsi?
Kaste
Pyhän Hengen kaste
Jeesuksen sanassa
Keskinäinen rakkaus
Uudesti syntynyt Jumalan lapsi


Kuka pelastuu?
Anteeksianto
Parannus
Vanhurskaat
Synti
Mitä tarkoittaa usko?
Onko teoilla merkitystä?
Mikä helvetti on?

Miten Jeesuksen opetuslapsen tulisi elää?
Mooseksen laki
Uhraaminen
Orjien pito
Tuomitseminen
Jumalanpalvelus
Ruokailu
Pappeus
Toinen käsky
Uusi käsky

Jumala

Raamattu
Miksi uskoa?
Onko Raamattu ristiriitainen?


16.11.2011
Kutsuiko Jeesus itseään Jumalan nimellä?

Vanhassa Testamentissa Jumala sanoo nimekseen ”minä olen se, joka minä olen” tai lyhyesti ”minä olen”. Joidenkin mielestä Jeesus käyttää itsestään tuota samaa nimitystä ja siten osoittaa olevansa Jumala.

Jumala vastasi Moosekselle: "Minä olen se, joka minä olen". Ja hän sanoi vielä: "Sano israelilaisille näin: 'Minä olen' lähetti minut teidän luoksenne".
Exodus 3:14

Mutta kutsuuko Jeesus itseään Jumalan nimellä? Vai onko asia kenties tulkittu vain niin? Asian voi tarkistaa mm. niin, että sijoittaa kaikkiin ”minä olen” kohtiin ”Jumala” ja katsoo toimiiko lause järkevästi.

Silloin Jeesus, joka tiesi kaiken, mikä oli häntä kohtaava, astui esiin ja sanoi heille: "Ketä te etsitte?" He vastasivat hänelle: "Jeesusta, Nasaretilaista". Jeesus sanoi heille: "Minä se olen". Ja Juudas, joka hänet kavalsi, seisoi myös heidän kanssaan. Kun hän siis sanoi heille: "Minä se olen", peräytyivät he ja kaatuivat maahan. Niin hän taas kysyi heiltä: "Ketä te etsitte?" He sanoivat: "Jeesusta, Nasaretilaista". Jeesus vastasi: "Minähän sanoin teille, että minä se olen. Jos te siis minua etsitte, niin antakaa näiden mennä"; että se sana kävisi
Joh. 18:4-9

Yllä olevassa tekstissä käytetään ”Minä se ole” tilalla englanninkielisessä versiossa ”I am” ”minä olen” sanaa. Kun Jeesukselle sanotaan, että etsimme Jeesus Nasaretilaista, miksi hän vastaisi ”Jumala”? Luulisi hänen sanovan, ”minä olen Jumala”, jos hän haluaa sanoa olevansa Jumala. (”minä olen minä olen”, ”I am I am”). Sama pätee myös seuraavaan kohtaan.

Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: ennenkuin Aabraham syntyi, olen minä ollut".
Joh. 8:58

Jostain syystä suomalaisissa käännöksissä on käytetty järkevämpää kieltä kuin englannin kielessä. Yllä olevassa on englanninkielisessä versiossa käytetty sanaa ”I am”, ”minä ole”. Jälleen, jos siihen laitetaan, ”Jumala”, merkitys muuttuu aika oudoksi. Lause kuuluisi, ”ennen kuin Aabraham syntyi, Jumala”. Mitä mieltä olet, vaikuttaako järkevältä? Vaikuttaako siltä, että Jeesus todella sanoisi olevansa Jumala? Vaikea nähdä mitään järkevää tapaa tulkita niin.

 english  suomi
 
Seuraava
Alkuun