Viikunapuu
Sisältö:

Johdanto

Kuka Jeesus on?
On vain yksi tosi Jumala
Jumala on suurempi kuin Jeesus
Jumala ja Jeesus ovat yhtä
Vain Jumala voi antaa syntejä anteeksi?
Sanooko Tuomas Jeesusta Jumalaksi?
Oliko Jeesus hyvä?
Jumalan Poika
Jeesus oli jo aikojen alussa
Kutsuiko Jeesus itseään Jumalan nimellä?
Messias
Vapahtaja
Välimies, puolustaja
Ylipappi
Onko Jeesus kolmas persoona?


Kuka on Jeesuksen opetuslapsi?
Kaste
Pyhän Hengen kaste
Jeesuksen sanassa
Keskinäinen rakkaus
Uudesti syntynyt Jumalan lapsi


Kuka pelastuu?
Anteeksianto
Parannus
Vanhurskaat
Synti
Mitä tarkoittaa usko?
Onko teoilla merkitystä?
Mikä helvetti on?

Miten Jeesuksen opetuslapsen tulisi elää?
Mooseksen laki
Uhraaminen
Orjien pito
Tuomitseminen
Jumalanpalvelus
Ruokailu
Pappeus
Toinen käsky
Uusi käsky

Jumala


Raamattu
Miksi uskoa?
Onko Raamattu ristiriitainen?16.11.2011
Uhraaminen

Siihen vanhaan liittoon, johon Mooseksen laki liittyy, kuului myös uhraaminen. Pitäisikö Jeesuksen opetuslapsien jatkaa sitä uhrauskäytäntöä?

Mutta menkää ja oppikaa, mitä tämä on: 'Laupeutta minä tahdon enkä uhria'. Sillä en minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä."
Mat. 9:13

Mutta jos tietäisitte, mitä tämä on: 'Laupeutta minä tahdon enkä uhria', niin te ette tuomitsisi syyttömiä.
Mat. 12:7

Sillä laupeutta minä haluan enkä uhria, ja Jumalan tuntemista enemmän kuin polttouhreja; mutta he ovat ihmisten tavalla rikkoneet liiton: siinä he ovat olleet minulle uskottomat.
Hoosea 6:6-7

Sen tähden hän maailmaan tullessaan sanoo: "Uhria ja antia sinä et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit; polttouhreihin ja syntiuhreihin sinä et mielistynyt. Silloin minä sanoin: 'Katso, minä tulen - kirjakääröön on minusta kirjoitettu - tekemään sinun tahtosi, Jumala'." Kun hän ensin sanoo: "Uhreja ja anteja ja polttouhreja ja syntiuhreja sinä et tahtonut etkä niihin mielistynyt", vaikka niitä lain mukaan uhrataankin, sanoo hän sitten: "Katso, minä tulen tekemään sinun tahtosi".
Kirje heprealaisille 10:5-9

Edellisten kohtien perusteella uhraaminen ei ole sitä mitä Jumala haluaa. Mutta miksi niin?

Uhraamisen ideana oli alun perin sovittaa synnit. Jos henkilö oli tehnyt jossain kohdassa väärin, syntiuhrilla oli mahdollista tulla puhtaaksi. Uhraamisesta tuli kuitenkin vain tapa, jolla ostetaan hyvä omatunto. Ihminen ei oikeasti luopunut eikä halunnut luopua vääryydestä. Uhraamiskäytäntö sai ihmiset näyttämään ulkoisesti puhtaalta, mutta sisällä oli yhä ne vääryydet, joiden vuoksi oli kokoajan uhrattava. Tästä johtuen Jumala ei niihin mieltynyt, koska ne eivät saaneet todellista muutosta ihmisen sisällä aikaan. Siksi Jeesus opetti puhdistamaan maljan ensin sisältä, jotta se olisi ulkoisesti myös puhdas.

Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te puhdistatte maljan ja vadin ulkopuolen, mutta sisältä ne ovat täynnä ryöstöä ja hillittömyyttä! Sinä sokea fariseus, puhdista ensin maljan sisus, että sen ulkopuolikin tulisi puhtaaksi!
Mat. 23:25-26

Jumala lähetti Jeesuksen siksi, että hän ilmoittaisi uuden liiton ihmisten kanssa. Uudessa liitossa anteeksianto on julistettu Jeesuksen kautta ja Jeesuksen avulla ihminen voi tulla myös sisäisesti puhtaaksi, jonka jälkeen ei enää tarvita syntiuhreja. Kun ihminen on Jeesuksen kautta tullut puhtaaksi, ei syntiuhreja tarvita ja siksi uhraustapa on voitu lopettaa. Ja tästä johtuen Jeesuksen opetuslapsen ei tarvitse uhrata enää. Ja tämä on sen uuden liiton idea, josta Raamattu kertoo.

"Tämä on se liitto, jonka minä näiden päivien jälkeen teen heidän kanssaan", sanoo Herra: "Minä panen lakini heidän sydämiinsä ja kirjoitan ne heidän mieleensä"; ja: "heidän syntejänsä ja laittomuuksiansa en minä enää muista". Mutta missä nämä ovat anteeksi annetut, siinä ei uhria synnin edestä enää tarvita.
Kirje heprealaisille 10:16-18 ja Jeremia 31:33-34

Syntien anteeksianto on Jeesuksen kautta, armosta, eikä se vaadi tekoja.

Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta."
Apostolien teot 10:43

Syntiä ei pidä tehdä, mutta jos erehtyy ja toimii väärin, ei tilanne ole täysin toivoton. Ainakaan jos et hylkää Jeesuksen sanoja.

Lapsukaiseni, tämän minä kirjoitan teille, ettette syntiä tekisi; mutta jos joku syntiä tekeekin, niin meillä on puolustaja Isän tykönä, Jeesus Kristus, joka on vanhurskas. Ja hän on meidän syntiemme sovitus; eikä ainoastaan meidän, vaan myös koko maailman syntien. Ensimmäinen Johanneksen kirje 2:1-2

Lisäksi on hyvä huomata, että Jumalan ja lähimmäisen rakastaminen on enemmän kuin kaikki uhrit.

Jeesus vastasi: "Ensimmäinen on tämä: 'Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, Herra on yksi ainoa; ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi ja kaikesta voimastasi'. Toinen on tämä: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'. Ei ole mitään käskyä, suurempaa kuin nämä." Niin kirjanoppinut sanoi hänelle: "Oikein sanoit, opettaja, totuuden mukaan, että yksi hän on, ja ettei ketään muuta ole, paitsi hän. Ja rakastaa häntä kaikesta sydämestään ja kaikesta ymmärryksestään ja kaikesta voimastaan, ja rakastaa lähimmäistään niinkuin itseänsä, se on enemmän kuin kaikki polttouhrit ja muut uhrit."
Mark. 12:29-33 english  suomi

Seuraava
Alkuun