Luonne
Home ] Kuvagalleria ] Koiramme ] Historia ] Dogue de Bordeaux ] Kaverit ] [ Luonne ] Pentueet ] Uutiset ] News ] Our Dogs ] Litters ] Friends ] Dogue de Bordeaux ] Photo Gallery ] In Memoriam ] Links ]

 

Bordeauxindoggi on aina elänyt hyvin tiiviisti ihmisten lähettyvillä ja pitkälle riippuvainen ihmisten huolenpidosta ja olihan hyvä käyttökoira ennen muinoin kultaakin kalliimpi. Tästä johtuen on bordeauxindoggi isäntänsä uskollinen seuralainen ja tarvittaessa suojelija. Se kärsii henkisesti mikäli se suljetaan tarhaan ja kontaktit ihmiseen jäävät hyvin vähäisiksi.

Bordeauxindogin luonteessa yhdistyvät sekä esi-isiltä perityt ominaisuudet, että jalostuksella saavutettu nykypäivään soveltuva sosiaalinen hyvin käyttäytyvä koira. Huolimatta sen aika verisestä historiasta, siitä on huolellisella jalostuksella saatu esille sen parhaimmat puolet. On kuitenkin aina  muistettava, että vanhat vietit ja vaistot ovat vuosisatojen ajan myös kulkeutuneet tämän päivän bordeauxindoggiin ja tarvittaessa siitä löytyy räjähtävää voimaa ja nopeutta, mikä siitä ammoin teki voittamattoman seuralaisen ja moniin käyttötarkoituksiin soveltuvan koiran. Juuri nämä luonteenominaisuudet ovat todennäköisesti olleet ne syyt, miksi bordeauxindoggi  on säilynyt meidän päiviimme saakka, vaikka koiria ei koskaan ole ollut kovin runsaasti.

Bordeauxindogin karskin ja pelottavan ulkomuodon ja lempeän ja rauhallisen luonteen välillä vallitsee yllättävä ristiriita. Se on erittäin rauhallinen, mutta ei missään tapauksessa flegmaattinen. Se ei tuhlaa voimiaan turhaan haukkumiseen tai muuhun hössöttämiseen, vaan tarkkailee ympäristöään rauhallisesti ja tarpeen vaatiessa toimii. Se vaatii paljon omistautumista ja ymmärtämistä sekä kykyä kunnioittaa sen persoonallisuutta.

Se on erittäin älykäs koira ja sillä on norsun muisti. Sille voi opettaa erilaisia asioita, mutta itsenäisenä koirana se valitsee itse toimiiko niinkuin pyydetään vai ei. Siitä ei koskaan saa liukkaasti liikkuvaa palveluskoiraa sillä siltä puuttuu kyky alistua käskyihin pakolla. Se oppii mielellään uusia asioita ja tottelee, mikäli se saa itse päättää nyt vai mahdollisesti vähän myöhemmin.

Bordeauxindoggia ei saa koskaan alistaa ihmisen mielivallan alle, siihen se on liian herkkä koira. Parhaiten sen saa toimimaan halutulla tavalla, kun sille ensin näytetään mitä siltä vaaditaan ja sitten kun se toimii, palkitaan. Koska bordeauxindogilla on norsun muisti ja se on myös erittäin älykäs tulee näitä ominaisuuksia käyttää hyödyksi koiraa kasvatettaessa. Koiraan on luotava toverillinen suhde, silloin pääsee parhaimpiin tuloksiin. Läheinen suhde ihmiseen opettaa sille hyvin nopeasti mitä saa tehdä ja mitä ei. Vaikkakin sen historia on verinen ja hurja, nykypäivän bordeauxindoggi ei kestä kovuutta esim.huutamista. Parhaiten sen saa kuuntelemaan kuiskaamalla, koska sillä on erittäin hyvä kuulo.

Se ei saa koskaan joutua tilanteisiin missä sen uinuvat taisteluvietit heräävät, koska kun se kerran huomaa olevansa taistelukoira se taistelee aina ja vielä pitää siitä. Nuoren koiran itseluottamusta on pönkitettävä ja varottava, ettei se nuorena joudu hyökkäyksen kohteeksi, tämä tarkoittaa niin ihmisiä kuin toista koiraa.

Bordeauxindoggi on nykyään seurakoira ja erittäin persoonallinen sellainen. Se on vilpitön, petollinen ei missään tapauksessa. Se kiintyy ihmiseen ja osoittaa sen monin tavoin. Sillä on tervettä epäluuloa, eikä se ryntää suinpäin vaan harkitsee ja puntaroi tilanteita. Jos se hyökkää, niin se ei tee sitä koskaan takaapäin vaan reilusti edestä. Aikuinen uros saattaa ottaa yhteen muiden urosten kanssa, mutta pieniä koiria ja lapsia kohtaan se on lempeä. On kuitenkin muistettava, että myös sen kärsivällisyydellä on rajansa.

Bordeauxindoggi on, huolimatta sen vankasta ruumiinrakenteesta, liikkuva koira, joka rakastaa kaikenlaista toimintaa. Se ei ole mikään juoksija, mutta kävelylenkkejä   metsässä se rakastaa. Kesäisin, kun on kuuma on varottava rasittamasta sitä liikaa, sillä se saa helposti lämpöhalvauksen. Se rakastaa vettä ja on hyvä uimari, kun se ensin keksii sen. Sille voi ja pitääkin opettaa erilaisia asioita, koska se haluaa käyttää aivojaan. Se ei ole rotu, jota pidetään vaan kotona sängyn koristeena, sillä silloin sen persoonallisuus ei tule koskaan esille. Se on enemmänkin ystävä, joka otetaan mukaan erilaisiin paikkoihin ja jonka kanssa vietetään mahdollisimman paljon aikaa. Kuitenkin sille on suotava mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaansa, kun se niin haluaa. Bordeauxindoggia kasvatetaan rakkaudella, johdonmukaisuudella ja kärsivällisyydellä ja juuri tässä järjestyksessä.