The International Wine & Food Society, Helsinki Branch

IWFS on maailman vanhin kansainvälinen, pääasiassa harrastajille tarkoitettu gastronomien järjestö, perustettu Lontoossa vuonna 1933. Helsinkiin perustettiin osasto vuonna 1987. Yhdistyksessä oli vuoden 2011 lopussa 6099 jäsentä, joista 615 kuului Aasian Tyynenmeren osastoihin, 4146 Amerikan mantereiden osastoihin sekä 1338 Euroopan ja Afrikan osastoihin. Tämä linkki vie yhdistyksen Helsingin osaston sivuille.

Oy Winecellars Ab

Winecellars on Helsingin keskustassa sijaitseva, käytännön syistä osakeyhtiömuotoisena toimiva viininharrastajien yhdistys, jonka kellarissa jäsenet voivat säilyttää viininsä jäähdytetyssä tilassa, lukitussa kaapissa. Yhdistys järjestää jäseniltoja maisteluineen, viinikursseja, aterioita sekä viini- ja ruoka-aiheisia retkiä. Kellarissa on jäsenten käytettävissä juhlasali, johon mahtuu n. 50 henkeä, pienempi kabinetti noin 10 hengelle, sekä melko hyvin varustettu keittiö.

Viinien maistelumuistiinpanoja

Alkon uutuusviinien ja joskus myös laivayhtiöiden viinien maistelujen tuloksia helpolla vertailuasteikolla, tyyppiä "plus, plus-miinus tai miinus" eli enemmän kuin hintansa arvoinen, hintansa arvoinen tai turhan kallis viini. Maistelijoina toimii ensisijaisesti tämän sivun toimittaja Jaakko Rahola avustajineen, mutta myös mm. Hufvudstadsbladetin, Kauppalehti Option, joskus myös Viinilehden arvioita on mukana.

Raholan syötäviä sanoja

Suomen Messujen kunniamaininnan keväällä 2012 saanut, monien ammattikoulujen ja ravintoloiden käyttämä sekä harrastelijoiden suosima "ruokasanasto", joka selittää useita ruokaan liittyviä termejä, pääasiassa sellaisia, jotka usein on suomennettu väärin. Sanasto sisältää myös joukon ruoka-aiheisia kaskuja.

Keitä me olemme

Tämän näköinen mies laatii näitä tekstejä

Jaakko Rahola

Olen yli 75-vuotias hyvän ruoan, hyvien viinien sekä ruokasanojen harrastaja, elektroniikkainsinööri, entinen tiedottaja ja mainosmies. Perheyritykseni Tekniikan viestintä Rahola Oy on lopettanut toimintansa vuonna 2012, mutta teen edelleen pieniä copywriterin hommia, kuten suomennos- ym. töitä sekä elektroniikan alalla että kirjojen kustantajille, ravintoloille ja elintarvikkeiden maahantuojille.

Sivun vinjettikuvassa yläoikealla ovat Jaakko ja Tua Rahola pohjoisitalialaisen viinifirman kellarissa toukokuussa 2011, vuotta ennen Tuan kuolemaa.

Esimerkkejä töistämme

Seuraavassa joitakin tekosiamme:

  • Seurasaaren ja Kaisaniemen ravintoloiden ruokalistojen editointi ja käännös englanniksi kesäksi 2012. Useita aikaisempia vastaavia töitä eri ravintoloille.
  • Keittokirjan "500 Välimeren maiden ruokaa" (Karisto Oy, Hämeenlinna 2012) osittainen suomennos. Useiden muiden kirjojen suomennoksia ja anekdootteja, mm. Jahtimailla-sarjan riistareseptikirja sekä juomakirja "Lasiin ja lautaselle".
  • Satojen lehdistötiedotteiden ja artikkeleiden editointeja ja suomennoksia pääasiassa amerikkalaisille puolijohde- ja elektroniikkafirmoille.
  • Useita palkintoja aikakauslehtien reseptikilpailuissa

Ruokasanastosta

Vuonna 2012 saatu kunniamaininta

  • Kunniamaininta -

    "Raholan syötäviä sanoja, Jaakko Rahola on saanut Suomen Ruokakulttuuriteko -kunniamaininnan"

    Suomen Messut – Elintarviketeollisuusliitto