Mauri Rastas, 20.04.2011/03.07.1999

Melkein unohdettu muistomerkki, joka kannattaa katsoa

Suomen Marsalkka Mannerheim vietti viimeisiä elinaikojansa Sveitsissä, Montreux'n pikkukaupungissa Geneven järven rannalla, Glion'in kylässä, vuoren etelärinteellä olevassa Valmont'in parantolassa. Seutu on ilmastoltaan erittäin lauhkea, maisemat lumoavan kauniita, ja paikat ovat todella siistit. Ei liene yleisesti tiedossa, että siellä rannalla on Mannerheimille v. 1955 pystytetty muistomerkki. Vielä harvemmat tietänevät, mistä sen löytää.

Se sijaitsee rannalla pienen, hyvinhoidetun Parc Mannerheim-puiston keskellä, noin 900 m vanhasta kaupungistä, Vieux-Montreux'stä, itään. Muistomerkin, joka on vaatimattomuudessaan hyvin suomalainen (kuva muistomerkistä | valikkoon), yhdellä sivulla on Suomen Leijona, yhteen sivuun on hakattu Aaro Hellaakosken runo suomeksi, yhteen sukuvaakuna, marsalkan sauvat ja niiden yllä ylväs ranskankielinen kirjoitus, joka on suomennettuna:

SUOMEN JA SEN SANKARILLISEN KANSAN
KUNNIAKSI

JALON RITARIN
VAPAAHERRA CARL GUSTAF MANNERHEIMIN
SUOMEN MARSALKAN 1867-1951
MUISTOKSI

Kerran vuodessa, itsenäisyyspäivänä, suorittavat alueen suomalaiset juhlallisen kunniakäynnin muistomerkillä. Olisi kovasti hienoa, jos siellä päin matkustavat suomalaiset kävisivät muulloinkin paikalla. Vielä hienompaa olisi, jos käynnistä jäisi joku kukkavihko muistomerkin juureen, niin saisivat ohikulkijat huomata, että suomalaiset eivät unohda historiaansa eivätkä merkkihenkilöitään. Onhan muistokirjoituskin niin vetoava.

Ajo-ohje:

Paikka on muutoinkin rauhallinen ja erittäin kaunis. Vieritse kulkee rantaa seuraillen 11 km pitkä kävelyväylä, jota tallustelee nautinnokseen.