karttavalikko | lähetä kommetteja
Komsa-kulttuuri
Ruijan kulttuuri

Nimitys tulee Alattio- (eli Alta-)vuonon varrella olevasta ensimmäisestä löytöpaikasta Komsa-tunturista. Parempi nimitys on Ruijan (vanhempi kivikautinen) kulttuuri.

Komsa-kultturi, noin 10.000-6.000 cal eKr, on hämmästyttävä, koska se ilmaantuu hyvin aikaisessa vaiheessa yllättävän kauaksi pohjoiseen. Sen synty on arvoituksellinen; muita ("huonompia") vaihtoehtoja:
1. oli siellä koko jääkauden; vaan ei löytöjä!,
2. tuli suoraan idästä (pohjois-Venäjältä); mutta siellä ei ollut vielä asutusta, tai
3. saapui jäätikön itäpuolitse luoteis-Venäjältä; on jokunen siihen viittaava Komsa-löytö (n. 8.000 cal eKr).

Se pohjautuu todennäköisimmin Ahrensburg-kulttuuriin ja on lähtöisin Pohjanmerenmaalta. Komsa-asutus eteni siis sulaa, hyvin kapeata rantakaistaletta pitkin etenemisnopeuden ollessa poikkeuksellisen suuri. Komsa-kultturin etujoukko lähti sieltä n. 10.100 cal eKr saavuttaen Varangerin n. 9.340 cal eKr ja pysyvän vaiheen n. 8980 cal eKr. Todennäköisesti Inarin n. 7.960 cal eKr löytö on Komsa-kulttuurista, joka jolloin siis kohtasi "Suomen" ensiasuttajat (vrt. Suomusjärven kulttuuri). Rannikolla levinneisyys oli Tromsasta Kuolan niemimaalle. Väkimäärä oli melkoinen: satoja asuntoryhmiä.

Komsa-kulttuurilla oli Suomen ensiasuttamisen kannalta hyvin pientä merkitystä geneettisesti:
- saamelaisten genetiikkaan Komsa-vaikutusta oli jonkin verran,
- Suomen itäisen kulttuuripiirin väestöön vähäisesti, mutta
- läntisen väestöön ei mitään.
Koska sekoittumista on myöhemmin tapahtunut, länsisuomalaistenkin geenistössä on ripaus LPAL:sta peräisin olevaa perimää tätäkin kautta. Ks. tarkemmin saamelaisista, ja itä/läns. kulttuuripiireistä.

Komsa-ihmisten kieli on tuntematonta ja kadonnutta muotoa, sillä Komsa-kulttuuri polveutui Ahrensburg-kulttuurin kautta Euroopan läntisestä paleoliittisestä asutuslohkosta (LPAL), jonka kielet, paitsi baski, ovat kadonneet tuntemattomiksi jääneinä. "Komsa-kielen" vaikutusta esim. juuri (karkeasti 5.000 vuotta myöhemmin eriytyvään) saamen kantakieleen on, kuten yleensäkin tuntemattomien kielten tapauksissa, mahdotonta todentaa.

s095_kom.html, Mauri Rastas, 06.08.2010