| Etusivu | Robot | Akkuporan modaus | Muut projektit |

Sähkömopo

Tämä onkin hieman erikoisempi projekti. Entisen opinahjoni roskalavalle oli eräänä päivänä heitetty lattianpesukone. Arvatenkin koneesta löytyisi tehokas tasavirtamoottori sopivalla jännitteellä, eli eikun avain käteen ja koneen kimppuun. Koneesta löytyi 550w tehoinen moottori 24VDC jännitteellä. Moottori lojui pari kuukautta autotallissa kunnes keksin sille käyttöä. Olin aina halunnut rakentaa jonkun moottoroidu ajoneuvon. Ostin huuto.net:istä käytetyn polkupyörän halvalla ja aloitin suunnittelun. Kaverin kanssa saatiin nopeasti moottori kiinni runkoon ja voimansiirto valmiiksi. Testattuamme jaksaako moottori rahdata minua (86Kg). Todettuamme että jaksaa oli aika tehdä kunnollinen runko, jotta moottori ja akut olisi siististi paikallaan.

Voimansiirto on toteutettu kokonaan käyttämällä polkupyörän ketjua. Takarenkaaseen on modattu 32 hampainen ketjupyörä kiinnittämällä se teräksestä sorvattuun laippaan, joka välittää väännön vanteen napaan. Pyörässä oli napavaihteisto mutta se ei kestänyt moottorin vääntöä, joten purin napavaihteiston pois ja korvasin sen kiinteällä vedolla.

Akkuina pyörässä on 2kpl Bilteman 38Ah lyijyhyytelöakkua. Akuilla ajelee noin 20-25km matkan, riippuu hyvin pitkälti maastosta. Akkujen lataaminen kestää noin 4-6h kahdella laturilla.

Teknistä tietoo

-Moottori: 550w 24VDC 30A 1400RPM

-Akut: 2x Biltema 12v 38Ah (Sarjassa 24v)

-Huippunopeus: 25km/h

-Akun kesto: Noin 25km