Mailanrakentajan palsta

Markku Huotelin

 

2/98 Kesäkuu 1998

 

Mailat kuntoon ja menoksi

Vihdoinkin on aika kaivaa mailat esille! Onko bägissäsi resuinen mailanippu irvistävine grippeineen ja kolhiintuneine lapoineen? Viisas golfari ei jätä mailojen keväthuoltoa väliin. Etenkin gripit on syytä tarkistaa: niiden pinnat lasittuvat ja kovettuvat kesässä. Huomamatta. Kädet jännittyvät kehnoa grippiä puristaessa. Mailoja ei kannata säilyttää auringon valossa eikä kuuman patterin ääressä, koska gripit haurastuvat helposti. Grippien vaihto palauttaa pelaajalle tuntuman uusista mailoista.

Myös lapojen lie-, loft ja face -kulmat on syytä tarkistuttaa. Miksikö? Mailasi voivat näyttää päällisin puolin hyviltä, mutta lähempi tarkastelu mittalaitteissa saattaa paljastaa yllättäviä asioita. Pienikin virhe em. kulmissa voi kertaantua usean metrin heitoksi jo lyhyellä matkalla.

Välineasioissa voit kääntyä mailanrakennusammattilaisen puoleen aivan niin kuin svingiongelmissasi hakeudut klubisi pro:n pakeille. Palvelen mielelläni myös uusien mailojen hankinnassa. Suunnittelen ja valmistan mailat mittojesi ja tarpeittesi mukaan. Myymälässäni on tarjolla myös valmissettejä. Soita ja tule käymään!

Aurinkoista kesää - nauti golfista!

Markku Huotelin
PCS Class A -mailanrakennusammattilainen
(ehdolla kansainväliseen "Vuoden Mailanrakentaja 1998" tittelin saajaksi)
DigiGolf: puh. 040-545 6262

 

4/97 Marraskuu

 

MAILANRAKENNUS II

Olen aiemmin (mailanrakennus I) kirjoittanut palstallani golfmailojen mitoituksesta ja sen vaikutuksesta pallon lentokaareen. Nyt keskityn siihen kuka mailan mitoitusta tarvitsee.

KENELLE MITOITETUT GOLFMAILAT SOPIVAT?

Yleinen käsitys lienee, että vain ammattilaiset tarvitsevat mitoitettuja mailoja tai ainakin tasoituksen pitäisi olla mahdollisimman pieni ennen kuin kannattaa mitoituttaa mailansa. Mielessä voi käväistä kysymys: "Olenko riittävän hyvä hankkiakseni räätälöidyt mailat"? Ostettaessa uutta pukua jokainen haluaa varmistaa sovittamalla, että puku istuu hyvin eikä ahdista ja rajoita liikkumista. Hankkiakseen sopivat lenkkitossut, ei tarvitse olla kilpaurheilija. Sopivan kokoiset lenkkikengät eivät hierrä jalkoja. Kukapa sitä haluaisi ostaa kolme numeroa liian isot kengät vain kasvuvaran vuoksi. Ei myöskään tarvitse olla rallikuljettaja säätääkseen auton istuimen ja peilien asennot sopiviksi. Näin on myös golfmailojen hankinnassa. Ei ole mitään järkeä pelata mailoilla, joita ei ole suunniteltu ja tehty lyöntiisi sopiviksi. Sopivien mailojen hankinta onkin yksi nopeimmista tavoista parantaa tulosta.

Mailan mitoitus sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Asiakkainani on kaikentasoisia pelaajia myös ammattilaisia, jotka ovat parantaneet peliään uusien mailojen avulla. Yhä kasvava asiakaskunta on naisissa ja junioreissa, jotka usein pelaavat liian jäykillä ja pitkillä varsilla.

Myös vanhemmat senioripelaajat ovat hakeneet lyönteihinsä lisää pituutta. Aloittelijatkin hyötyvät sopivista mailoista, koska vääränlaiset mailat ovat hidaste ja jopa este swingin kehittymiselle. Esimerkiksi mailalla, jolla on liian loiva liekulma (varren ja maan välinen kulma) lavan kärki koskettaa osumahetkellä maahan. Silloin lavan alareuna osuu pallon kylkeen, eikä alle. Saadakseen paremman osuman tälläisillä loivakulmaisilla mailoilla, pelaajan pitää olla istuvammassa lyöntiasennossa. Tällöin lyönti vaikeutuu liian koukistuneiden polvien takia. Yleisin vika onkin, että virheellä korjataan virhettä!

Nyt sinulla on mahdollisuus mailojen ja lyönnin ilmaiseen analysointiin vuoden 1997 loppuun. Soita ja varaa aika!

 


 
 
 
 
Markku Huotelin
PCS Class A - mailanrakennusammattilainen
DigiGolf Oy
Palokärjentie 5 A, Espoo
 
Gsm: 040 - 545 6262
fax: (09) 466 474
E-mail: markku.huotelin@dystopia.fi
 
PCS-the Professional Clubmakers' Society on
mailanrakennusammattilaisten järjestö,
joka on vastaa PGA:a pelaajapuolella.

 

 

 

3/97 Elokuu

 

MAILANRAKENNUS I

Golfmailan tärkein osatekijä, joka vaikuttaa pallon lentokaareen ja etäisyyteen on lavan nostokulma.

LOFT ELI NOSTOKULMA:
Loft-kulmalla (kuva) tarkoitetaan rautamailoissa varren keskilinjan ja lyöntipinnan välistä kulmaa sekä vastaavasti puumailoissa kulmaa, joka muodostuu lyöntipinnan ja lavan pohjan kanssa olevan kohtisuoran linjan väliseksi kulmaksi.

Loft on yksi tärkeimmistä pallon etäisyyteen ja takakierteeseen vaikuttavista tekijöistä. Mitä suurempi lavan nostokulma on, sitä korkeammalle ja lyhyemmälle pallo lentää ja sitä suurempi on pallon takakierre (backspin). Vastaavasti mitä pienempi nostokulma on sitä matalammalle ja pidemmälle pallo lentää ja sitä pienempi on pallon takakierre.

Mailanmitoituksessa oikea loft-kulma määräytyy pelaajan optimaalisen lyöntikaaren mukaan, jossa saavutetaan maksimaalinen lyöntietäisyys hyvällä ja riittävän ilmavalla lentoprofiililla. Yleisesti ottaen harjaantuneemmat ja kovaa lyövät pelaajat voivat käyttää pienemmän nostokulman mailaa kuin hitaasti lyövät, joille sopii paremmin suuremmat nostokulmat. Suurempi mailanpäänopeus lisää palloon takakierrettä, jolloin pienempi nostokulma riittää saamaan pallon korkeammalle lentoradalle. Takakierre aiheuttaa palloon nosteen, koska ilma virtaa pallon yläpuolelta nopeammin kuin alapuolelta.

Mailanumeroinnit ja niitä vastaavat loft-kulmat saattavat joskus mennä päällekkäin. Esimerkisi puu #1,2 ja 3 voivat kaikki olla loftiltaan 12°. Tämä ei tietysti ole tarkoituksenmukaista, että näin olisi samassa mailasetissä.

Mailanpää		Vanha standardi		Uudempi käytäntö
				Loft		Loft +  (alue)*

1-Puu				11°		10° ( 7°-13°)
2-Puu				14°		13° (12°-15°)
3-Puu				16°		15° (12°-17°)
4-Puu				19°		18° (15°-19°)
5-Puu				22°		21° (20°-23°)
7-Puu				28°		26° (25°-28°)

1-Rauta				17°		16° (15°-18°)
2-Rauta				20°		19° (18°-20°)
3-Rauta				24°		23° (21°-24°)
4-Rauta				28°		26° (25°-28°)
5-Rauta				32°		30° (28°-32°)
6-Rauta				36°		34° (32°-36°)
7-Rauta				40°		38° (36°-40°)
8-Rauta				44°		42° (40°-44°)
9-Rauta				48°		46° (45°-48°)
PW				52°		50° (47°-53°)
SW				56°		54° (53°-59°)

*Sulkeissa olevat loft-arvot ovat esiintyneet tunnetuimmissa mailamerkeissä kyseisille mailanumeroille.

Pelaatko sopivilla loft-kulmilla?
Eräs asiakkaani sanoi lyövänsä 5-puullaan yhtäpitkälle, ellei jopa pidemmälle kuin 3-puulla. Tarkistin lapojen nostokulmat ja totesin edellisessä sen olevan pienemmän kuin jälkimmäisessä. Rakensin hänelle uuden 3-puun, jossa nostokulma oli kohdallaan, jolloin lyöntietäisyys piteni. Tämän jälkeen asiakkaani pystyi tavoittelemaan myös pitkät par 4 väylät kahdella päälle.

Markku Huotelin
PCS-mailanrakennusammattilainen,
DigiGolf Oy, puh. 040-545 6262


Espoo Ringside Golfers

Espoo Ringside Golf


KKK Kesäkuu 1998