Mirandos ragdolls
Ragdollin rotuesite
 

Ragdollin tarina sai alkunsa 1963 Kaliforniassa, USA:ssa, Ann Bakerin toimesta. Hänen naapurillaan oli kaunis valkoinen, angoratyyppinen puolipitkäkarvakissa, nimeltä Josephine. Josephine sai liikkua täysin vapaasti ulkona, ja se sai pentuja milloin minkäkinlaisen kollin kanssa. Eräänä päivänä se joutui auto-onnettomuuteen ja virui useita päiviä tienposkessa, josta se lopulta toimitettiin yliopiston eläinklinikalle hoidettavaksi. Josephine toipui täydellisesti, mutta tämän tapahtuman jälkeen se alkoi saada erityisen suuria ja todella mahtavan luonteisia pentuja, jotka menivät täysin veltoiksi käsiteltäessä. Ann Baker kiinnostui nyt tosissaan Josephinestä ja pyysi saada astuttaa tämän pyhää birmaa muistuttavalla uroksella ja pitää itse syntyvät pennut. Näin tapahtui, ja pikkuhiljaa alkoi hahmottua rotu nimeltä ragdoll.

Miksi sitten kutsua tätä mielenkiintoista kissarotua nimellä ragdoll? Kaikkihan tietävät lasten räsynuken, joka on pehmeä lötkö ja ihastuttava käsitellä - Josephinen kaikki pennut onnettomuuden jälkeen olivat juuri tällaisia.

Ragdoll on täydellinen sisäkissa, koska se on rauhallinen ja hyvin syvästi ihmiseen kiintyvä. Se sopeutuu myös nopeasti perheensä tapoihin. Asia, joka erottaa ragdollin muista kissoista, on sen kyky heittäytyä täysin veltoksi käsiteltäessä, mutta sen se tekee vain kun sitä itseään sattuu huvittamaan. Ragdoll on myös erittäin koiramainen kissa, se mm. rakastaa noutamista ja sille voi opettaa erilaisia temppuja. Koiramaisuus tulee esille myös siinä, että ragdollin on aina ehdottomasti oltava kaikessa mukana, mitä ikinä teetkin. Niinpä ragdollin muutettua kotiisi et enää koskaan siivoa yksin, et laita ruokaa yksin, et saa käydä vessassakaan yksin tai yleensä puuhailla mitään, missä ragdoll ei olisi mukana. Niillä on myös tapana aina maata juuri siinä, missä ne ovat eniten tiellä; esim. oven kynnyksellä, tai yleensäkin paikassa, josta näkee kaiken, mitä kodissa tapahtuu.

Ragdollin luonne on nimenomaan se piirre, mikä lumoaa kenet tahansa. Hyvin monet, jotka ovat odottaneet ragdollin pentua, ja ovat kuulleet kuinka ihana se on luonteeltaan, kuinka seurallinen jne. ovat kaikki lähes poikkeuksetta todenneet sen olevan vielä monin verroin mahtavampi!
Kun juttelee jonkin muun kissarodun omistajan kanssa ragdollin luonteesta, niin lähes aina he toteavat oman kissansa olevan ihan samanlainen, ja ettei ragdolleissa olekaan mitään sen ihmeellisempää. Mutta siinäpä he ovatkin väärässä, ragdoll voi tuntua ihan samanlaiselta kuin mikä tahansa muu kissarotu; mutta ne ovat paljon, paljon enemmän! Kaikki joilla on jo ragdoll, tietävät tämän. Hyvin monet ovatkin todenneet, että et kerta kaikkiaan voi tietää, millaisia ragdollit todella ovat, ennen kuin omistat sellaisen - tai paremmin sanottuna; ennen kuin ragdoll omistaa sinut. Kaiken kaikkiaan ragdoll on tosi mukava, älykäs ja laiska kissa, joka vaatii todella paljon rakkautta ja seuraa.

Ragdoll on myös helppohoitoinen ja vaikka sen turkki on puolipitkä, se ei vaadi mitään poppaskonsteja pysyäkseen kauniina. Ragdollille on ominaista, ettei sen turkki yleensä takkuunnu. Se ei tosin tarkoita, ettei sinun ikinä tarvitsisi tehdä sille mitään, mutta kevyt harjaus kerran viikossa yleensä riittää.

Ragdoll kasvaa hitaasti ja nykäyksittäin: juuri kun luulit sen jo kasvaneen täyteen mittaansa, se kasvaakin vielä vähän lisää. Täysikasvuinen se on yleensä vasta 3-4 vuotiaana, ja sen väritys on täysin kehittynyt. Täysikasvuinen naaras painaa 4-7 kg ja uros noin 6-10 kg, toki yksilöllisiä eroja voi olla. Ragdoll on voimakasrakenteinen, lihaksikas kissa, jolle on tyypillistä hieman etukumara kävelytyyli, koska sen takajalat ovat korkeammat. Pää on leveän kiilan muotoinen, korvat tyvestä leveät ja hieman eteenpäin kallistuneet ja sijaitsevat kaukana toisistaan.
Ainoa hyväksytty silmien väri on sininen: mitä tummempi, sen parempi. Häntä on pitkä ja tuuhea, tassut isot ja pyöreät ja varpaiden välissä on tupsut.

Ragdolleilla on hyväksytty 3 eri kuviointia: bicolor, mitted ja colorpoint, sekä 4 perinteistä väriä: ruskea, suklaa, sininen ja lila. Uusia värejä edustavat punaiset, cremet ja kilpikonnat sekä uutena kuviona tabby-kuviointi. Kaikki yllämainitut värit ja kuvioinnit on hyväksytty serttioikeuksin.

 

 | Home| Varattavissa olevat pennut|Pentusuunnitelmat|Uutisia|Linkit|Ragdoll videot| In English |