Mirandos ragdolls
Mirandos kasvatuksesta

 

YLEISTÄ

Olen ihan ensimmäisiä henkilöitä maassamme, jotka aikoinaan "hurahtivat" ragdolleihin ja näin ollen myöskin yksi pisimpään rotua kasvattanut. Näiden vuosien aikana olen oppinut rodusta, ja kissoista yleensäkin valtavan paljon ja tämä harrastus on todellakin vienyt mukanaan. Omia tavoitteitani ovat aina olleet mm. mahdollisimman tyypikkäiden ragdollien kasvattaminen, joille luonnollisesti terveys ja ihana luonne ovat itsestäänselvyyksiä. Niinikään uusien sukulinjojen tuonti aika ajoin kuuluu ehdottomasti tavoitteisiini ja onkin ollut hyvin positiivinen yllätys huomata, kuinka kansainvälinen rotu ragdoll onkaan. Tällä hetkellä voin saada kasvatuksessani bicolor, colorpoint ja mitted pentuja ja väreinä näissä ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila. Vuonna 2004 kuvioon tulivat mukaan myös hurmaavat uutuudet: punainen, creme, kilpikonna & tabby-kuviointi.

Kissani asuvat yhdessä minun kanssani ja saavat vapaasti liikkua kodissani, eikä meillä harrasteta pentutehtailua tai häkkikasvatusta. Kasvatukseni on aina ollut hyvin pienimuotoista, eli meille ei koskaan synny kymmeniä pentueita vuodessa, vaan tarkoin harkittuina ja suunniteltuina aina silloin tällöin. Kaikki kissani ovat säännöllisesti eläinlääkärin tarkastamia, rokotettuja, madotettuja ja testattuja FELV:in ja FIV:in varalta, ja ovat luonnollisesti negatiivisia. Siitoksessa käytettävät kissat on veriryhmä määritetty ja myöskin DNA testattu. En ole koskaan kasvattanut sijoituskissoilla, enkä tule sitä jatkossakaan tekemään, enkä myöskään kasvattamaan ns. mink ja solid "ragdolleilla", joilla ei ole mielestäni mitään tekemistä ragdoll-rodun kanssa!

MIRANDOS PENNUISTA

Pentujen syntymästä saakka seurustelen niiden kanssa ja käsittelen pentuja jatkuvasti päivittäin, jotta niistä tulee mahdollisimman sosiaalisia - ja sitähän ragdollit totisesti ovat! Kaikki minulta lähtevät pennut ovatkin saaneet osakseen valtavan paljon rakkautta ja pusuja ja pennut ovat kasvaneet turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä emon hellässä hoivassa. Jokainen synnytys on aina ollut todella merkittävä ja suuri tapahtuma, niin iloineen kuin suruineenkin, joita joskus sattuu omallekin kohdalle. Koen olevani onnekas, koska kaikki naaraani ovat aina olleet erinomaisia äitejä pienokaisilleen ja pennut hoidetaankin suurella sydämellä.

Mirandos pennut tottuvat jo pienestä pitäen syömään hyvin monipuolista ja laadukasta ruokaa. Pentujen ensimmäisiä kiinteitä ruokia ovat aina: keitetty sei ja kana ja Hills a/d. Hieman myöhemmin ruokalistalle kuuluu myös raaka jauheliha, sydän ja hyvälaatuiset purkkiruuat. Kuivamuonista meillä käytetään säännöllisesti Hills Science Plania, Royal Canin Kitteniä ja Leonardoa.

Kissani eivät ole juurikaan tottuneet lapsiin tai koiriin, koska kumpiakaan minulla itselläni ei ole. Jostain syystä suurin osa pennuistani on aina mennyt lapsiperheisiin ja myös koiraperheisiin, eikä koskaan ole ollut minkäänlaisia sopeutumisvaikeuksia: ragdollithan ovat tunnettuja kärsivällisyydestään ja leppoisasta luonteestaan, joten sillä kyllä pärjää!

Periaatteenani on aina mahdollisuuksien mukaan löytää "oikea ihminen oikealle pennulle" ja tähän saakka se on onnistunut mielestäni varsin hyvin. Useat ovat jo hankkineetkin toisen, kolmannen jne. Mirandos pennun, sillä kaikki sen tulevat lopulta huomaamaan, että ragdollit todellakin aiheuttavat riippuvuutta ja niitä täytyy saada lisää... Periaatteisiini kuuluu myös pitää yhteyttä pennunostajien kanssa, koska haluan ehdottomasti kuulla kasvateistani vielä vuosienkin päästä, saada valokuvia, käydä katsomassa niitä, ja yleensäkin tietää miten ne voivat.

Jokainen minulta lähtevä pentu on aina eläinlääkärin tarkastama, mikrosirutettu, madotettu ja kahdesti rokotettu, terve nuorukainen. Pennut luovutetaan aikaisintaan 12 viikkoisina ja kaikista tehdään kirjallinen myyntisopimus. Pennuillani on kahden (2) vuoden takuu perinnöllisten sairauksien varalta. Kaikki pennut ovat luonnollisesti Suomen Kissaliittoon (SRK) rekisteröityjä rotukissoja, ja niin "näyttelytähdet" kuin lemmikitkin saavat aina mukaansa virallisen rekisterikirjan, hyvin seikkaperäiset kirjalliset hoito-ohjeet, paljon laadukasta ruokaa, leluja ja roppakaupalla hyviä neuvoja. Jokainen pennunostaja on aina tervetullut käymään kylässä ja kysymään neuvoa asiassa kuin asiassa; autan aina mielelläni!


KASVATUKSEN KANSAINVÄLISYYS

On ollut ilo huomata, että Mirandos pennut ovat aina olleet hyvin kysyttyjä myös ulkomailla ja niinpä nykyään kasvattejani löytyykin jo 14 eri maasta! Olen ensimmäinen suomalainen ragdoll-kasvattaja, joka on myynyt pennun ulkomaille: ihka ensimmäinen vienti muutti Italiaan jo vuonna 1997. Italian lisäksi kasvattejani löytyy myös seuraavista maista: Saksa, Hollanti, Kanada, Sveitsi, Puola, Unkari, Itävalta, USA, Ruotsi, Tanska, Norja, Espanja ja Tsekin tasavalta.

MINUSTA


Rotukissat ovat olleet yksi tärkeimmistä harrastuksistani jo pian 20 vuoden ajan! Olenkin ollut monessa mukana, lisää voit lukea mm.
täältä.
Muita rakkaita harrastuksia kissojen lisäksi ovat mm. musiikki (U2, Sting, David Cook, Cousin Bill, Hector ja monet monet muut), web design, karaoke, kielet, kirjoittaminen, matkustaminen ja tietokoneet. Olen myös intohimoinen Irlantilaisen kulttuurin ystävä ja voisikin sanoa, että Irlanti on minulle ikään kuin toinen kotimaa. ;))

Ria

Minä Irlannissa 2005

 

 | Home| Varattavissa olevat pennut|Pentusuunnitelmat|Uutisia|Linkit|Ragdoll videot| In English |