HELANDER Co.                                                                                               etusivulle, to the front page

 

Helander Company sai alkunsa 1993, kun vanhat soittokaverit 70-luvulta, Ilkka Helander ja Juha ”Long John” Ahvenainen jammailivat Ilkan syntymäpäivillä ja totesivat, että sitähän voisi ruveta soittamaan bluesia taas ihan tosissaan. Ensimmäisenä rumpalina toimi Heikki Nuora. Aluksi keikkoja heitettiin triona, mutta sitten ilmaisua haluttiin laajentaa ja otettiin huuliharpistiksi Kari ”Good Rocking” Kempas, aiemmmin jo tunnettu Tortilla Flat ja Bloodshot Eyes- yhtyeistä. 1994 rumpali vaihtui ensin vähäksi aikaa nuoreen Sampo Haapaniemeen, joka sittemmin on luonut uraa Egotrippi- bändissä. Sitten rumpuihin löytyi aito 60- luvun blues- ja rockjäbä, Harry ”Häkä” Forsberg, joka oli soittanut mm. alkuperäisessa HARP- yhtyeessä. Keikkaa tehtiin pääosin pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla.

 

Ensimmäistä pitkäsoitto CD:tä mentiin tekemään Hitsville- studioon Olli Haavisto äänimiehenä ja musiikillisena supervaisorina. Levy on tyyliltään pääosin perinteistä kitarabluesia ja cover- biisejä.

Kansisuunnittelun teki taiteilijaprofessori Timo Kelaranta. Muusikkoina olivat Ilkka, Juha, Häkä ja Kari sekä lisäksi Olli Haavisto lap steelillä yhdessä biisissä (6) ja Antti Ahvenainen hammondeilla kolmessa (1,3,7). Levy ilmestyi Bluelight- merkillä 1995.

 

Big Cold Beer (BLR 3333 2):

 

1. Early in the morning ( Williamson)

2. Dreaming of you ( Helander)

3. Love that burns ( Green/ Adams)

4. Same thing ( Dixon)

5. Two headed woman ( Weaver/ Dixon)

6. Trouble in mind ( trad)

7. Snatch it back and hold it ( Wells)

8. This is the blues (Green)

9. Jump in my Cadillac ( Helander)

10. KDO- Phophate blues ( Helander)

11. That’s what you do to me (Springfield)

12. Rollin’ man ( Green/ Adams)

13. Give me my coat and shoes ( Guy)

14. Me and the devil blues ( Johnson)

15. Big cold beer ( Helander)

 

 

Ensimmäisellä levyllä tyypilliseen tapaan esitettiin pääosa siitä, mitä oli tullut vuosia veivattua. Keikkailu jatkui klubeilla ja festareilla ja samaan aikaan ohjelmistoa kehitettiin yhä enemmän omaperäiseen suuntaan ja omien biisien määrää lisättiin. Seuraavalla CD:llä on jo enemmistö kappaleista omaa tuotantoa. Levy äänitettiin ja miksattiin Seawolf- studiolla Suomenlinnassa Hannu Leidenin ja Petri Majurin myötävaikutuksella. Bändin muusikot ovat samat kuin edellisellä levyllä, avustajina Antti Ahvenainen uruilla kahdessa biisissä (6,10) ja Kari Karpo soittaa kahdessa biisissä läskibassoa (4,9). Lisäksi Leiden laulaa taustaa raidalla 8. Kansityöt taiteili Juha-Pekka Inkinen.

Levy ilmestyi Bluelight- merkillä 1998 ja äänestettiin Radiomafian Ulvovien susien yleisöäänestyksessä vuoden parhaaksi kotimaiseksi blueslevyksi.

 

Smooth and Rough  (BLR 3351 2):

 

1. Ax fo’ mo’ ( Helander Co.)

2. Last call ( Helander Co.)

3. Reach me ( Helander)

4. Aberdeen Mississippi blues ( White)

5. I feel so good ( Lenoir)

6. Life is hard ( Jones)

7. Blues for Sam and Jake ( Helander Co.)

8. Diddley diddley doo ( Ahvenainen)

9. No looking back ( Helander)

10. Hotel by the sea ( Helander)

11. My black rabbit ( Helander)

12. One more mile ( Morganfield)

13. Lovey dovey lovely one  ( London)

14. Hey Joe ( Roberts)

 

 

Toisen levyn jälkeen bändille haluttiin uutta ilmettä ja huuliharpisti Kempaksen tilalle pestattiin kitaristi Jonni Seppälä. Jonkin ajan kuluessa myös rumpali vaihtui Juha Litmaseen. Miehistön vaihdos toi uutta osaamista ja myös entistä laajempia vaikutteita eri tyylisuunnista. Löydettiin mukaan vielä uusi harpisti Ville ”Little Willie” Mehto ja kokoonpano olikin valmis ihan uusiin seikkailuihin. Sulkeudittiin maaseudun rauhaan luomaan uusia sävellysaihioita, joita sitten kypsyteltiin omassa studiossa. Tästä tuloksena syntyi pitkäsoitto nimeltään Fodder (= rehua). Se on kokonaan omaa tuotantoa, soittajina edellä mainittujen lisäksi Esa Kuloniemi, joka on myös tekijänä kahdessa biisissä, Petri Pohjanoksa bassossa kolmessa biisissä ja Aija Puurtinen taustalaulajana kahdessa. Studiotyöstä vastasi Jonni, masteroinnista Hannu Leiden ja Petri Majuri. Levy ilmestyi Rootman Music- merkillä vuonna 2000 ja valittiin myös Radiomafian yleisöäänestyksessä vuoden parhaaksi kotimaiseksi blueslevyksi. Levy sai myös runsaasti kehuja ulkomaisissa arvosteluissa mm. Ruotsissa, Saksassa sekä radiosoittoa Australiaa ja Japania myöten.

 

Fodder (CRM 051):

 

1. It’s not for me but for my friend ( Helander)

2. Blues street Cairo ( Helander Co.)

3. My home town ( Helander)

4. You’re gonna miss me ( Helander)

5. Fodder ( Helander)

6. White Rat ( Helander & Seppälä)

7. Let me know ( Ahvenainen)

8. Lightning head ( Helander)

9. Roller coaster hop ( Kuloniemi & Helander)

10. Private professor ( Helander)

11. Big D never sleeps ( Kuloniemi)

12. Alone black & blue ( Helander)

 

Lisäksi Helander Co. esiintyy vuonna 2000 ilmestyneellä Radiomafian kokoelmalla Blues Power, jossa on My home town- kappale live- radioversiona.

 

 

 

Fodderin Ylläs Jazz & Bluesissa olleen levynjulkistamiskeikan keikan jälkeen Juha lopetti keikkailun ja tilalle pestattiin Petri Loikala, ammattibasistina monesta yhteydestä tuttu. Helander Co. esiintyi 2001- 2003 mm. Puistobluesin päälavalla 2001, Norjassa Lofooteilla ja viimeinen keikka peruskokoonpanolla heitettiin Imatran Big Band -festareilla elokuussa 2003.