Meripelastuskoulutus alkanut Lohjalla

 

Viisi vuotta sitten valtioneuvosto teki meripelastustoiminnan järjestämistä koskevan päätöksen. Päätös oli erityisen tärkeä Lohjalle, sillä laitoksen sijoituspaikaksi hyväksyttiin Lohja. Tätä päätöstä edelsi luja vääntö, jossa kilpailevana vastaehdokkaana oli Airisto Turun lähellä. Laitoksen rakentaminen aikaisemman Rajakoulun, sittemmin valtion-väestönsuojelukoulun ja Pelastusopiston käytöstä vapautuneille tiloille käynnistyi puolitoista vuotta sitten ja nyt laitoksen toiminta on käynnistynyt.

 

Veli Tarmo Koparen organisoimana tutustumiskäyntinä klubillamme oli 6.6.2002 tilaisuus tutustua laitokseen. Meillä oli käytettävissä paras mahdollinen asiantuntemus, sillä laitoksen esitteli jo vuodesta 1987 koulutuskeskusta suunnitellut ja sittemmin laitoksen johtajaksi valittu merikapteeni, opettaja ym. Kari Lehtosalo.

 

 

     

Meripelastamistoiminnan historian ja organisaation sekä laitoksen suunnitteluvaiheiden esittelyn jälkeen johtaja Lehtosalo esitteli meille laitoksen "sydämen" ,massiivisen allashallin, jossa sijaitsevan altaan pituus on lähes 50 m ja  leveyttä parikymmentä metriä. Altaan 5 metrin korkeudesta on vettä 4 metriä. Altaan toinen pitkä seinä muistuttaa matkustajalaivan kylkeä Sen pitkät kaiteelliset "parvekkeet" ovat neljän ja yhdeksän metrin korkeudessa.

 

Kari Lehtosalo avustajineen esitti havainnollisesti, miten veteen pudonnut helikopteri kääntyy ylösalaisin ja miten sen sisällä olevan henkilöstön tulisi sieltä pelastautua vedestä. Tässä harjoitusesityksessä helikopteri oli miehittämätön. Kun edellä todettiin 5-metrisessä altaassa olevan neljä metriä vettä, on ylimääräinen metri hyvinkin tarpeen, kun altaan vesi saatetaan lähes metrin korkuiseksi aallokoksi. Koulutettavat ovat kovassa testissä, kun pyrkivät aallokossa kelluvalle pelastuslautalle.

 

Laitoksen henkilöstö on kehittänyt laivaan sijoitettavan nosturin pelastuslautan nostoa varten. Sen tehokkuus on aivan toista luokkaa kuin yksityisten henkilöiden nostot. Laitoksen kaikki laitteet on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Tietokoneohjelmia on saatu Venäjältä.

 

Meripelastuskeskukseen odotetaan paljon koulutettavia kuten kuntien pelastuslaitosten henkilöstö, helikopterien kuljettajia, laivojen henkilöstöä, puolustusvoimain sukeltajat ym. Kiinnostusta on myös ulkomailla.

Lohjanharjulla sijaitsevaa laitosta täydentää lähellä olevan Ojamon entisen kaivosalueen sukellusaltaat. Toivotamme laitokselle menestystä tärkeässä tehtävässään.

 

J. M.