Ruusujen hoitaminen

Allaolevista linkeistä pääsee tutustumaan kyseiseen aiheeseen

Kasvupaikka
Ruusuistutuksen vaatima tila
Istutus
Kasteleminen
Lannoittaminen
Talvehtiminen
Leikkaaminen
Ruusut ruukussa
Taudit
Tuholaiset


Kasvupaikka

Ruusut viihtyvät parhaiten valoisalla paikalla multavassa maassa. Hiekkamaakin soveltuu, mutta savista maata tulee parantaa hyvällä puutarhamullalla ja karkealla hiekalla. Tärkeintä on kuitenkin, että multa on hyvin vettä läpäisevää ja että ruusut saavat siitä jatkuvasti ravintoa.

Ruusua ei tule istuttaa nurmikolle, koska silloin ruusu joutuu kilpailemaan heinäkasvien kanssa vedestä ja ravinteista. Heinät leviävät myös helposti pensaan tyvelle ja kitkeminen tulee olemaan hyvin hankalaa. Myös nurmikonleikkuu vaikeutuu, sillä versot vahingoittuvat helposti.

Valitse ruusupensaalle sellainen paikka, missä sen juuriversot pääsevät vapaasti leiviämään. Jos ruusun haluaa koristamaan kukkapenkkiä, kannattaa eristää juuristo juurimatolla. Tällöin kannattaa ruusun tyvelle istuttaa kasveja, jotka peittävät maanpinnan tehokkaasti. Näin kosteus ei pääse haihtumaan maasta liian nopeasti ja ennenkaikkea rikkakasvien leviäminen vähenee.

Palaa alkuun


Ruusuistutuksen vaatima tila

Ruusuistutuksen vaatimaan tilaan vaikuttaa ruusulajike ja se, mihin tarkoitukseen ruusut tulevat. Suurimmat vaihtelut tilan tarpeessa on puistoruusuilla. Esimerkiksi 'Rosa moyesii' ja 'Rosa pedulina' tarvitsevat 150-200 cm etäisyyden lähimpään naapuriinsa, jotta niiden sirosti kaartuvat oksat pääsevät parhaiten esille. Tuuheille kurttulehtiruusuille riittää 70-80 cm istutusetäisyys kun tavoitteena on niin tiheä istutus, että se tukahduttaa rikkaruohot. Juhannusruusu ja sen lähisukulaiset kuten 'Red Nelly' ja 'Namdalsrosen' istutetaan myös tiheään. Yleisesti ottaen puistoruusujen luontainen kasvutapa pääsee parhaiten esille kun ne istutetaan noin 125-175 cm välein. Istutustiheyteen vaikuttaa myös kyseisen ruusun menestymisvyöhyke ja maan kasvukunto.

Aidanteisiin, näkö- ja tuulensuojaistutuksiin tulevat omajuuriset ruusut istutetaan tiheään. Lajikkeesta riippuen noin 50-75 cn:n välein. Edellytyksenä on kuitenkin se, että pensaat nuorennetaan leikkaamalla voimakkaasti leikkaamalla joka kolmas tai neljäs vuosi. Käytännössä tämä tarkoittaa leikkaamista lajikkeen mukaan 15-30 cm mittaisiksi tyngiksi. Lisäksi vanhat, kuivuneet ja muuten vioittuneet oksat leikataan vuosittain, jotta pensas pysyisi hyvän näköisenä.

Köynnösruusut tarvitsevat suuren tilan, joten ne istutetaan vähintään kolmen metrin välein. Voimakaskasvuiset lajikkeet, kuten 'Flammentanz' ja 'Pohjantähti' istutetaan vähintään neljän metrin välein. Jos köynnösruusujen versot pääsevät kasvamaan toistensa lomaan, voi versojen jatkuva sitominen viedä liikaa aikaa.

Ryhmäruusut eivät aiheuta suuria ongelmia yhteisistutuksissa. Välimatka naapurikasviin on yleensä 30-50 cm. Ruusun koko ja muoto vaikuttaa varattavaan tilaan.

Palaa alkuun


Istutus

Paljasjuuritaimet on hyvä upottaa ennen istuttamista useiksi tunneiksi veteen. (Minimi on yksi tunti) Kaiva kuoppa, joka on yhtä leveä kuin syvä. Parempi liian suuri kuoppa kuin liian pieni. Paranna kuopan kaivuun yhteydessä noussut multa ruusuille sopivaksi tai tee kokonaan uusi seos. Jalostuskohta jää n. 10 cm maanpinnan alapuolelle. Juuristo levitetään tasaisesti kuopan pohjalle. Mikäli osa juurista on liian pitkiä, ne tulee leikata sopivan pituisiksi, ei taivuttaa ylöspäin. Lopuksi täytetään kuoppa, tiivistetään maata ja kastellaan kunnolla.

Muista, että paljasjuuritaimet istuteaan vain keväällä! Suomen ilmastossa pätee sääntö, jonka mukaan kaikki arat kasvit istutetaan keväällä. Kaikki avojuuriset ryhmä- ja köynnösruusut istutetaan keväällä. Kaikkein talvenkestävimpiä puistoruusuja voidaan istuttaa myös syksyllä. Syksyllä istuttamisen etuna on se, että pensaat pääsevät keväällä aikaisin kasvun alkuun ja ehtivät näinollen kukkimaan aikaisin ja tuleentua hyvin ennen talven tuloa. (Tuleentuminen tarkoittaa sitä, että oksat ovat puutuneita ja niiden kuori on tervettä.)

Astiataimia voidaan istuttaa pitkin kesää. Maa kunnostetaan tarvittaessa myös astiataimille. Kun istutuskohta on valmis, ruukku poistetaan ja katsotaan ovatko juuret kiertyneet sen pohjalle. Jos ne ovat, kannatta multapaakun alaosaan tehdä terävällä veitsellä 4-5 pystyviiltoa, jotta juuret kasvaisivat jatkossa alas- ja ulospäin.

On olemassa myös istutuspakkauksia, jotka maatuvat juurtumisen myötä istutuskesänään. Tälläinen on Tantaun TANTOP-istutuspakkaus. Maatuva istutuspakkaus laitetaan vesiämpäriin tunniksi ennen istutusta, jotta se imisi itsensä täyteen vettä. Nosta istutuspakkaus varovasti ylös ämpäristä ja istuta siten, että pakkauksen yläreuna tulee noin 10-15 cm. maanpinnan alapuolelle. (Leikkaa istutuspakkauksesta pohja pois ennen istuttamista.) Kastele runsaasti 10 litraa per taimi joka viikko kuukauden ajan.

Palaa alkuun


Kasteleminen

Kasteleminen on tärkeintä ruusujen kasvattamisessa. Mikäli ruusut eivät saa vettä, ne eivät jaksa kasvaa saati sitten kukkia. Ei ole helppo huomata, milloin ruusu kärsii veden puutteesta ja kun lehdet alkavat nuokkua on jo liian myöhäistä korjata kastelun laiminlyöminen. Ohjaa vesi ruusun juurille, jotta kukat eivät kastu ja mätäne. Useiden lajikkeiden kukat kun eivät avaudu kunnolla, jos ne kastuvat. Kastelusta voi sanoa, että mielummin runsaasti vettä harvemmin kuin vähän vettä usein. Jos ainoastaa maan pintakerros on märkä, juuristo jää matalaksi ja kuivuu helposti. Tälläisessa tapauksessa ruusu saa myös helposti talvivaurioita. Kastele kesällä vähintään kaksi kertaa kuukaudessa 10 litraa per taimi. Etenkin kuivina aikoina tarvitaan paljon vettä. Tällöin yhden ruusun vedentarve on noin kannullinen päivässä. Lannoita säännöllisesti ruusulannoittella.

Vinkki: Jos vesi valuu ruusun juurilta kasteltaessa, kannattaa ruusun ympärille tehdä pieni maavalli. Näin vesi ei pääse karkuun ja ruususi saa kaiken tarvitsemansa veden ja ravinteet.

Palaa alkuun


Lannoittaminen

Ohjeena lannoittamiselle voidaan pitää, että toistuvasti kukkivat ruusut tarvitsevat voimakkaamman lannoituksen kuin kerran kesässä kukkivat. Kevätlannoitukseen sopivat esimerkiksi kaupassa olevat eloperäiset eli orgaaniset seoslannoitteet, kananlantarakeet ja muut lantavalmisteet. Myös kotitekoinen lantakomposti sopii. Edellä mainitut lannoitteet harataan keväällä matalasti pintamultaan. Lannoituksen jälkeen on hyvä kastella, jotta kaikki ravinteet imeytyvät maahan. Hyvä vaihtoehto on tehdä lannoitus päivänä, jolloin pitäisi sataa, jotta ei tarvitse kastella itse. Kesällä ruusuja kannattaa lannoittaa kerran viikossa. Kekkilän Ruusuravinne on helppokäyttöinen ja hyvä lannoite. Rakeet liukenevat todella helposti kasteluveteen.

On suositeltavaa, että ruusuja lannoitetaan useasti, mutta vähän kerrallaan. Runsas lannoitus saa kyllä ruusut kasvamaan rehevästi, mutta myös samalla heikentää niiden talvenkestävyyttä. Suomen oloissa sopiva tapa lannoittaa ruusuja kasvukaudella on lantavesikastelu alkukesällä parin viikon välein. Sopivia ovat kaupan kastelulannokset tai kotitekoinen nokkosvesi. Lantavettä voi valmistaa myös liottamalla kananlantarakeita veteen. Vaihtoehtona lannoitekasteluille ruusupenkkiin voi alkukesällä laittaa pariin otteeseen tuoretta ruohosilppua, joka toimii voimakkaana typpilannoitteena.

Elokuun alussa ruusupensaille voi antaa PK-lannosta tai runsaasti kaliumia ja monipuolisen hivenainesisällön omaavaa puutuhkaa. Edellistä annetaan pari kourallista, jälkimmäistä kourallinen neliömetriä kohti. Myöhään syksylllä voi pensaiden juuristoalueelle levittää katteeksi kompostia. Tälläinen lannoitus edistää ruusujen talvenkestävyyttä.

Palaa alkuun


Talvehtiminen

Talvisuojauksessa on tärkeää, että perusrungon ja vartetun osan liitoskohta on mullan alla. Ruusut suojataan kasaamalla multaa, turvetta tai kuorihumusta rungon ympärille 15 - 20 cm:n korkeuteen saakka. Lumipeitteestä on etua talvehtimiselle. Havut eivät suojaa pakkaselta, mutta kylläkin kevään polttavalta auringolta. Ruusuja voi suojata kevätauringolta myös esimerkiksi säkkikankaan tai kasvuharson avulla. Keväällä havuja tai muuta suojausta ei kannata ottaa pois liian aikaisin, jotta ruusun kasvu ei alkaisi liian varhain ja etteivät yöpakkaset vahingoittaisi versoja. Lämpö myös kuivattaa ruusua, mutta ruusun juuret eivät saa imettyä vettä jäätyneestä maasta. Onkin hyvä kastella maata ruodan sulettua, ellei sada. Suihkutus haalella vedellä saattaa olla hyväksi. Useimmat ruusut eivät kuole pakkaseen, vaan kuivumiseen.

Keväällä ei kannata kiirehtiä, jos ruusu näyttää kuolleelta. Varttamiskohta on kuitenkin jonkin verran maan sisällä. Useinmiten vain juuristo jää henkiin, mutta jos ruusussa on säilynyt vähän henkeä varttamiskohdan yläpuolella saattaa yllättäen toipua. Toistuvasti kukkivat lajikkeet kukkivat vielä samana kesänä. Lajien kyky toipua vaihtelee suuresti. Siihen vaikuttavat esimerkiksi oksien rakenne. Ohutoksaiset ruusut, joiden silmut ovat tiheässä kasvattavat helposti uusia versoja ja kukkivat runsaasti. Jos taas silmut ovat harvassa, voi olla että muutaman verson paleltuminen aiheuttaa sen, ettei koko oksaan tule kukkia.

Palaa alkuun


Leikkaminen

Eri ryhmiin kuuluvia ruusuja leikataan eri tavoin. Tervettä järkeä käyttäen leikkuu sujuu kuin tanssi, virheitä on turha pelätä.

Milloin?

Ruusut leikataan silloin kun koivut ovat hiirenkorvilla. Tarkkaile, milloin silmut turpoavat, sillä ruusut tulee leikata ennen silmujen puhkeamista jottei ruusuilta mene valtavasti energiaa hukkaan.

Miten?

Katkaise verso hieman vinosti noin 4 mm ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Mikäli verso katkaistaan ylempää, jäljelle jäävä oksankärki lahoaa tai kuivuu ja tarjoaa pääsytien taudeille. Leikattaessa liian läheltä silmua, se useinmiten vahoingoittuu. Tärkeää leikkauksessa on hyvät työkalut. Raivaussakset voidaan tarvita kaikkein paksuimpien oksien leikkaukseen, mutta useinmiten oksasakset ovat sopivin työkalu.

Allaolevista linkeistä saat tietoa, miten kyseiseen ryhmään kuuluva ruusu leikataan

Pensasruusujen leikkaaminen
Ryhmäruusujen leikkaaminen
Maanpeiteruusujen leikkaaminen
Köynnösruusujen leikkaaminen

Palaa alkuun


Ruusut ruukussa

Tietoa ruusujen kasvattamisesta ruukussa

Ruukkujen käyttö voi pienellä terassilla olla käytännöllisempää kuin kukkapenkkien laittelu. Ruukkujen paikkoja voi vaihdella, joten ne antavat enemmän vaihtelumahdollisuuksia. Niissä on kieltämättä oma viehätyksensä. Ruukkuruusut tuovat oman lisänsä myös suuremman pihan patiolle tai terassille. Parvekkeelle ruukkuruusu tuo tunnelmaa ja vaihtelua.

Ohjeita ruukun valintaan
Ruusun istuttaminen ruukkuun
Ruukkuruusun hoitaminen
Talvehtiminen ulkosalla ruukussa
Talvehtiminen sisätiloissa ruukussa

Palaa alkuun


Taudit

Ruusuja yleisimmin vaivaavat taudit ovat sienisairauksia.

Ruusuhärmä
Mustalaikkutauti
Ruusuruoste
Versotauti
Kemiallinen torjunta
Torjunta kotikonstein

Palaa alkuun


Tuholaiset

Myös tuholaiset aiheuttavat haittaa ruusuille.

Kirvat
Pistiäiset
Kaskaat
Ripsiäiset
Perhostoukat
Tuholaisten torjunta

Palaa alkuun