Etusivu
Jakso-oppaiden etusivu
Tämän jakso-oppaan etusivu

Ensimmäisenä oleva numerosarja kertoo tuotantonumeron (esim. 440195-086) ja sen jälkeen on jaksonumero (esim. #84). Tämä ei ole sama järjestys, jossa jaksot on aikoinaan esitetty Suomen televisiossa. Jaksonimen jäljessä olevat tähdet kertovat oman mielipiteeni jaksosta asteikolla 1-5 ;)

440195-086, 440195-087, #84 ja #85: Taru pyhästä ruususta (Legend of the Holy Rose)
440195-085, #86: Musta jalokivi (The Black Corsage)
440195-084, #87: Tulitauko (Cease Fire)
440195-088, #88: Toinen tilaisuus (Second Chance)
440195-089, #89: Kauhujen yön ritarit (Halloween Knights)
440195-090, #90: Valon lapset (Children of the Light)
440195-091, #91: Sarvikuonot vaarassa (Black Rhino)
440195-092, #92: Kymmenen prosentin ratkaisu (The Ten Porcent Solution)
440195-094, #93: Kaksoset (Two Times Trouble)
440195-093, #94: Madonna (The Madonna)
440195-095, #95: Rauhan tyyssija (Serenity)
440195-096, #96: Elä ja opi (Live and Learn)
440195-097, #97: Tukkisuma (Log Jam)
440195-098, #98: Mancon aarre (The Treasure of Manco)
440195-099, #99: Jenny's Chance (Jenny's Chance)
440195-100, #100: Vedenalainen vihollinen (Deep Cover)
440195-101, #101: Kadonnut Amadeus (The Lost Amadeus)
440195-102, #102: Terässydämet (Hearts of Steel)
440195-104, #103: Kiireinen tuomio (Rush to Judgement)
440195-103, #104: Matkalla (Passages)84: Taru pyhästä ruususta oma luokitusoma luokitus

Mac käy pelastamassa Shannonin huumepomojen paikasta. Asuntoveneelleen päästyään hän nukahtaa sohvalle länkkärin pyöriessä televisiossa. Juuri kun Pete on lähtenyt Macin luota, paikalle tulee kutsumaton vieras, joka irrottaa Macin asuntoveneen. Mac herää keinuiseen kaukana rannasta keskellä lahtea ja samassa paikalle kaartaa pikkuveneellä nuori nainen, joka oli samassa koulussa Macin kanssa ja myös hänen naapurinsa: Zoe Ryan. Kumpikin myös tuntee Jack Daltonin ja Mac on sitä mieltä, että Zoe on samanlainen maanvaiva kuin Jack. Kaikesta huolimatta Mac suostuu lähtemään Zoen mukaan, joka on nykyään arkeologian professori. Zoe on löytänyt Dianan peilin, jonka avulla taas pitäisi löytyä Pyhän Ruusun temppeli. Siellä puolestaan pitäisi olla kaikenlaisia aarteita. Valitettavasti aarretta havittelee myös eräs von Leer, jalokivikauppias ja mestarivaras. Zoen loputtoman puhetulvan ja professori Wycliffin tarkemman selvityksen jälkeen Mac suostuu mukaan Zoen seuraavalle matkalle.

Seuraava etappi on Lontoo, jossa valtikat pitäisi löytyä vanhasta rakennuksesta, joka on nykyään museona ja siellä esitellään vanhoja kidutustapoja. Von Leerin joukkue on jo päässyt Lontooseen ja järjestää Macille kuumat paikat. Selvittyään koettelemuksesta Mac etsii von Leerin piilopaikan ja löytää myös Zoen ja Wycliffin sieltä. Valtikoiden tutkinta on jo edennyt ja seuraava paikka on tiedossa: Ranskan Cherbourg. Sinne siis seuraavaksi.

Ranskan puolella palapelin palasia onnistutaan ratkomaan ja Mac tajuaa äkkiä, että Ambrose on keksinyt optisen pumpun, jonka me nykyihmiset tunnemme myös nimella laser. Tässä tapauksessa kyseessä on rubiinilaser, jonka käyttövoimana on aurinko. Graalin maljaa ei sentään löytynyt.

MacGyverismit:
- kahden hengen ultrakevyen koneen teko sekalaisista tarpeista, kuten tuulettimesta, betonimyllyn osista ja ilmastointiteipistä
- kengän heittäminen, joka aiheuttaa pienen dominoilmiön, jonka seurauksena veden tulo lakkaa kidutuslaitteeseen
- kasteluputken ja lipputangon lipun narun käyttö kiipeilyvarusteena
- valokuvakameran kytkeminen sarjavalotukselle ja itselaukaisimen käyttö pahiksen sokaisemiseksi

Infopläjäys: Professori Wycliffia näyttelee Michael Ensing, joka on tuttu lukuisista vierailuista eri tv-sarjoissa.

86: Musta jalokivi oma
   luokitusoma luokitusoma luokitus

Nainen on ulkoiluttamassa Konna-nimistä koiraa, kun se pääsee karkuun ja lähtee toisen koiran perään. Nainen menee perässä ja löytää koiran hyvipuiston portilta. Huvipuistossa on juuri kolme miestä vaihtamassa aarrekartan palasia, kun kaksi heistä päättääkin pitää arteen itsellään ja kolmas joutuu ammutuksi. Hieman ennen kuolemaansa mies ehtii hoippumaan koiranulkoiluttajanaisen viereen ja tungettua piirtoheitinkalvon näköisen palasen naisen taskuun. Kaksi muuta miestä menevät tutkimaan kolmatta ja nainen menee samalla puhelimeen. Miehet tajuavat saman tien, että kadonnut kartanpalanen on naisella. Pahaksi onneksi nainen ei ole kuka tahansa, vaan töissä Phoenix-säätiössä ja ehtii aloittamaan puhelun säätiöön koodinimellään "delfiini" ja ilmoittamalla koodin "tuplapunainen". Muuta ei hän ehdikään, kun jo häntä ruvetaan ampumaan. Nainen pääsee pakenenemaan. Toinen miehistä jatkaa takaa-ajoaan toisen soittaessa viereisestä puhelinkopista puhelinkeskukseen esittäen olevansa komisario Murphy ja haluavansa tietää, mihin toisesta puhelinkopista on soitettu. Hänelle kerrotaan puhelun menneen Phoenix-säätiöön ja tarkemmin numeroon 555-3493. Miehet luopuvat nyt takaa-ajosta, koska tietävät, missä nainen on töissä ja heillä on myös naisen käsilaukku.

Pete ja poliisi ovat tapahtumapaikalla Macin tullessa. Poliisien "pölyttäessä" sormenjälkiä puhelinkopista ja tehdessään muuta asiaankuuluvaa hommaa, Pete kertoo lyhyesti Macille, mistä on kyse. Pete arvelee, että bulgarialaiset eivät pidä siitä, että Delfiini eli Sofia on heidän puolellaan, Sofia kun sattuu olemaan loikkari.

Konna on paennut talutushihnastaan, joka jäi portille. Joku muukin on kiinnostunut asiasta ja saa Sofian yhteystiedot koiran talutushihnassa olevasta laatasta:

Sofia Ross
312 Elm Apt A
Los Angeles CA
555 2225

Konnat ovat jo tutkineet Sofian asunnon löytämättä mitään. Macin saapuessa sinne Konna jo odotteleekin. Huoneistossa on silti vielä joku, vanha tuttu Frank Colton. Macin ja Frankin yhdistellessään tietojaan homma rupeaa näyttämään selvältä, varsinkin kun Pete vielä kertoo, ettei tässä tapauksessa ole bulgarialaisia mukana.

Konnat asentavat puhelinkeskukseen salakuuntelulaitteen väijymään Sofian käyttämää linjaa.

Sofia soittaakin Petelle rautatieasemalta ja etsiessään kolikoita yleisöpuhelimeen, löytää kartanpalasen. Hän piilottaa sen ja soittaa. Sofia menee odottelemaan ravintolaan, jonne myös konnat osaavat tulla. Sofia pakenee juuri kun Mac ja Frank saapuvat. Paetessaan takakautta Sofian mekosta repeytyy palanen ovenkarmiin. Konna saa hajun ja seuraa Sofiaa, Mac ja Frank taas seuraavat Konnaa ja konnat seuraavat edellisiä ja kaikki päätyvät kalankäsittelylaitokselle. Mac ja Frank sidotaan ja laitetaan kuljettimeen konnien lähtiessä hakemaan kartan viimeistä palaa. Konna pelastaa heidät viime tipassa painamalla tassullaan vipua, joka ohjaa Macin ja Frankin pois pyörivien terien tieltä.

Konna, Mac ja Frank ehtivät ensin huvipuistoon, koska konnat hakevat kartanpalasen. Yhteistyössä konnat saadaan kiinni ja koru oikealle omistajalleen. Frank saa palkkiorahat ja ottaa vieläpä Konnankin mukaansa, koska Sofia ei voi sitä ottaa uuden henkilöllisyyden turvaamisen vuoksi.

MacGyverismi tässä jaksossa:
- kojun etuseinän tukitangon virittäminen sähkökaapelilla siten, että kytkettäessä sähkö, pyörivä härveli kiristää kaapelia ja kiskaisee tuen pois, jotta konna saisi luukun päähänsä.


87: Tulitaukooma luokitusoma
   luokitusoma luokitus

Phoenix-säätiö osallistuu rauhanneuvotteluihin Sveitsin Genevessä kahden sotivan maan välillä, Azmirin tasavallan ja Samadian. Sopimus on jo viittä vaille valmis ja Samadian presidentti on valmis allekirjoittamaan sen, mutta hänen puolustusministerinsä on eri mieltä. Presidentin ilmoitettua suostuvansa, siirrytään ulos hotelliin lounaalle. Mac huomaa yhden jäsenistä poistuvan ja antavan laukun parkkipaikalla auton tavaratilasta jollekin miehelle. Mac lähtee seuraamaan ja taklaa tarkka-ampujan juuri, kun hän on painamaisillaan liipaisinta. Laukaus menee harhaan ja Mac kamppailee tarkka-ampujan kanssa. Valitettavasti hänellä on apuri, joka kolkaa Macin takaapäin. Samadian puolustusministeri tulee paikalle ja tutkittuaan asetta heittää sen Macille. Näin aseeseen saadaan Macin sormenjäljet tarkoituksena lavastaa hänet salamurhaajaksi. Mac pääsee pakenemaan, mutta pienelle kielekkeelle päästyään yksi takaa-ajajista ampuu häntä ja Mac tippuu menettäen tajuntansa.

Poliisille annetaan sopiva selitys ja näin Macista tulee haluttu kohde. Pete ei tietenkään usko koko juttua. Kun poliisit tulevat myöhemmin paikalle, he huomaavat Macin kadonneen. Laukaus ei ollut kuolettava, joten Mac on vielä hengissä ja takaa-ajajien määrä lisääntyy. Mac pääsee kansainvälisen tyttökoulun alueelle, jossa saa apua Lisa-nimiseltä koulutytöltä.

Venevajassa odotellessaan Mac huomaa, että veneen moottorin sytytystulpan sivuelektrodi on katkennut. Hoidettuaan itseään Lisan tuomalla ensiapulaukulla, Mac tekee uuden sivuelektrodin naulasta samalla kun Lisa vie etsijät muualle. Saatuaan tulpan korjattua Mac huristaa veneellä viime tipassa karkuun salamurhaajia Lisa kyydissään. Lisa kuuli, että presidentti aiotaan murhata pommilla, joten Macilla on vielä kiirettä. Macin linkkari tippuu veteen Lisan hypätessä veneeseen, mutta onneksi köysiradan vaunun kuljettajalla on samanlainen :)

MacGyverismit tässä jakossa:
- sähköjohto, akku ja käynnistyskaapelit muuntuvat kaarihitsausvälineiksi
- selkärepun käyttäminen kiipeilyvaljaina

88: Toinen tilaisuus oma
   luokitus

Mac on Bangkokissa auttamassa erästä klinikkaa, jonka toimintaa Phoenix tukee. Klinikalle saatiin juuri uusi munuaiskone. Myös Jesse Colton on seikkailussa mukana, hänen piti tavata naisystävänsä samaisella klinikalla, mutta nainen menehtyi. Mac kertoo, että Jessellä on Willie-niminen poika. Willie on katkera Jesselle ja auttaa paikallista rosvosakkia ryöstämään klinikan. Uusi dialyysikone menee myös ja vanha on niin sökö, että edes Mac ei pysty sitä korjaamaan. Lisäksi lähetystöstä pitäisi saada viisumit viidelle kaikkein sairaimmalla lapselle, jotta he pääsisivät USA:aan hoitoon.

Jesse ja Mac saavat tietoonsa, missä yksi koplan jäsenistä pyörii. Pahaksi onneksi koplan toinen jäsen tunnistaa Jessen ja syntyy tappelu, jonka aikana konnat pääsevät livistämään. Jessen onnistuu hypätä kärryn kyytiin Macin jäädessä jälkeen. Jesse tosin joutuu vangiksi melkein saman tien perille päästyään. Mac onnistuu saamaan piilopaikan selville Willieltä ja he menevät sinne yhdessä mutta jäävät myöskin kiinni. Kanahäkkisessä varastokopissa, joka toimii tilapäisenä sellinä, Mac suunnittelee saman tien pakoa. Kloforomilla hän aikoo räjäyttää munalukon ja tainnuttaa vartijan ruiskulla, jossa on jotain nukutusainetta. Ruiskun hän ampuu paperista kääräisemällään puhallusputkella. Kuinka ollakaan, suunnitelma onnistuu ja saadaan onnellinen loppu. Myös Willien äiti saa hienon hautakiven ja Willie lähtee Jessen kanssa Amerikkaan.

MacGyverismit tässä jaksossa:
- nukutuspiikin ampuminen omatekoisella puhallusputkella
- lukon räjäyttäminen

89: Kauhujen yön ritarit oma luokitusoma luokitus

Mac saapuu jälleen yhdeltä komennukselta ja saa kuulla veneilijältä, että hän on muuttamassa. Kämppä onkin tyhjennetty ja Mac arvelee, että Jack tekee taas vanhan temppunsa. Hän ajaa suoraan Jackin lentohallille jossa hänen tavaransa ovatkin. Sieltä lähtee ruumisauto renkaat savuten. Puhelimen viimeisen numeron toisto kertoo yhden osoitteen, jossa auto jo onkin. Siellä Mac joutuu ansaan ja kuinka ollakaan, kyse ei ole Jackista vaan Murdocista, joka pyytää pelastamaan siskonsa. Hän on jäänyt eläkkeelle HITistä, joskin työnantaja on hieman eri mieltä asiasta. Uskomatonta mutta totta, Mac auttaa Murdocia ja sisko saadaan pelastettua. Mac saa lopuksi myös todisteita HITiä vastaan, ah, niin vanhanaikaisella 5.25 tuuman lerpulla ;)

MacGyverismit tässä jaksossa:
- kynttilän steariinin ja biljardipelissä käytetyn liidun käyttö peukalonjäljen kopiointiin
- käärmeiden "pelottelu" kerosiinin hajulla

90: Valon lapset oma
   luokitusoma luokitusoma luokitus

Mac on korjaamassa Peten kelloradion herätystä asuntoveneellään, kun ovelle ilmaantuu tyttö, joka kertoo nimekseen Su Ling. Mac muistaa nimen, koska se kuuluu kummilapsiohjelmaan. Tyttö kertoo tulleensa jatko-opiskelemaan yliopistoon. Kiinan suurlähetystö on perin kiinnostunut tästä nuoresta naisesta, koska hänellä on mukanaan opiskelijayhteisön tiedot. Valtio haluaa tuhota opiskelijaliikkeen. Asuinpaikkaa ei ole, koska yliopisto on kuulemma sekoittanut jotain. Pete lupaa auttaa siinä asiassa.

Seuraavana päivänä Mac vie Sun yliopistolle, jolloin Macin asuntovenettä ruvetaan tutkimaan kiinalaisten toimesta. Pete osuu paikalle kesken kaiken ja saa kuhmun päähänsä. Macin tultua paikalle Pete kertoo, ettei Su-nimisestä ole yliopistolla kuultukaan, eikä hän tullut opiskelijaviisumilla vaan vierailuviisumilla eikä Kiinasta vaan Hong Kongista. Su tulee paikalle ja yrittää muuntaa totuutta, mutta ei onnistu vaan kertoo todellisen syyn Amerikkaan tuloonsa. Hän kertoo olevansa Mei Jan. Mukanaan hänellä on nauha Taivaallisen rauhan väkivaltaisuuksista sekä opiskelijoiden uudet faksinumerot. Mei jää kiinni ja viedään konsulaattiin, josta Mac pelastaa hänet.

MacGyverismit tässä jaksossa:
-ruuvipenkin ja putkien käyttö oven murtamiseen
-antennin ja antennikaapelin käyttö katolta pakenemiseen

91: Sarvikuonot vaarassa oma luokitus
Coltonin veljesten nuorin on ollut Phoenix-säätiössä töissä. Saatuaan käsiinsä salaisia asiakirjoja hän lähti Afrikkaan. Pete ja Mac arvelevat, että Billy haluaa näyttää veljilleen, että hänestäkin on johonkin suureen. Siispä palkkiorahojen toivossa hän lähti ja yrittää saada salakauppiaan kiinni. Kauppias on säätiön tietojen mukaan ajanut jo monia lajeja sukupuuton partaalle ja on varsinainen salametsästäjien kummisetä. Mac seuraa Billyä Afrikkaan.

Macin saavuttua Afrikkaan Billy on jo vaikeuksissa, hirttosilmukka kaulassa. Macin pelastettua Billyn he laativat eläinsuojelijan kanssa toimintasuunnitelman ja salametsästäjät saadaan kiinni.

MacGyverismi:
- sokeripussin sisältö selvisi suodatuksen jälkeen (jauhettuja sarvia)

92: Kymmenen prosentin ratkaisu oma luokitusoma luokitusoma luokitus

Säätiö on ostamassa arvokasta taulua nimeltä Antwerpenin kukkuloilla. Taideasiantuntijana on tohtori Laura Sand. Pete saa taulun huudettua itselleen 425 000 dollarilla. Samaan aikaan huutokauppasaliin tulee vanha mies, Bolinski, joka väittää taulun kuuluvan hänelle. Taulu olisi varastettu hänen suvultaan ERR:n toimesta (ERR = Einsatzstab Rosenberg Reichsminister). Bolinski joutuu pidätetyksi häiriköinnistä. Laura vahvistaa ERR:n olemassaolon ja Mac päättää jututtaa Bolinskia. Hänellä on todisteita, että taulu kuuluu hänelle ja Bolinski ja Mac lähtevät yhdessä hakemaan niitä vanhuksen kotoa. Laura taas menee juttelemaan taulun myyneen herra Hoggartin kanssa. Hoggart kaappaa Lauran ja muut pahikset Macin ja Bolinskin. Pete juttelee poliisin kanssa ja pyytää selvittämään, onko alueella hopeakaivoksia. Taulusta oli löytynyt lyijysulfaattihiukkasia, jotka viittaavat hopeakaivokseen. Kaivoksella ERR:n dokumentit poltetaan ja todistajista päätetään päästä eroon vanhassa kaivoskäytävässä asetyleeniin tukehduttamalla. Pete selvittää ylikonstaapelin osallisuuden ja tuo ratsuväen paikalle.

MacGyverismit tässä jaksossa:
- korvakorun käyttäminen tilapäisenä nipistimenä
- palo-oven onttoutta käytetään hyväksi eli ovi täytetään asetyleenikaasulla, joka
- sytytetään rikkomalla sähkölamppu ovea vasten, josta saadaan tarvittava kipinä

93: Kaksoset oma luokitusoma
   luokitusoma luokitusoma luokitus

Säätiö on tekemässä videota huumeidenvastaiseen työhön. Laulajana on Macin vanha lapsuudentuttu Roxy. Macin ja Roxyn mennessä laulajan kattohuoneistoon hissin kaapelit pettävät sabotaasin vuoksi. Roxy syyttää kaksoissisartaan Carlaa ja väittää Carlan vihaavan häntä. Mac käy Carlan luona, joka taas väittää Roxyn käytöksen johtuvan aiemmasta hermoromahduksesta.

Mac pääsee myöhemmin käymään sairaalassa ja saa kuulla, että hoidettavana olikin Carla eikä Roxy. Tuottajan ja managerin sinänsä harmittomat sanomiset rupeavat pohdituttamaan Macia. Käydessään uudelleen Carlan luona, joka ei ole kotona, hän ottaa sieltä sormenjäljen. Studiolla hän ottaa Roxyn sormenjäljet ja ne sattuvat olemaan samat. Mac tajuaa tilanteen ja selittää Petelle ja pyytää soittamaan hoitolan lääkärin paikalle. Carla saadaan hoitoon.

MacGyverismit tässä jaksossa:
- kameran objektiivin etulinssin käyttö suurennuslasina
- sormenjäljen otto temperamaalijauheen ja teipinpalan avulla
- vesitankissa sai happea ilmakuplia pulppuavasta letkusta
- vedenalaisen lampun lasin rikkominen ja rikkoutuneen lasin käyttö pakkopaidan nirhaamiseen

94: Madonna oma luokitus

Joulu on juuri ovella. Kirkosta viedään puinen Madonna-veistos. Samaan aikaan Challengers Club painii vuokranmaksuongelmien kanssa. Joululahjoja hakiessaan Mac ja Pete törmäävät kassialmaan, jonka ottavat mukaan Challengers Clubiin. Kassialma ei taidakaan olla ihan tavallinen, koska ihmeitä alkaa tapahtua, kerho saa juuri ja juuri riittävästi rahaa ja Madonnakin löytyy yllättäin.

Tässä jaksossa ei ole varsinaisia macgyverismejä, ellei sellaiseksi lueta käsipainojen käyttöä pyörinä lavan siirtelyssä.

95: Rauhan tyyssija oma
    luokitus

Mac saapuu komennukselta ja menee väsyneenä sohvalle makaamaan ja katsomaan länkkäriä. Hän nukahtaa ja uneksii olevansa Villissä Lännessä.

MacGyverismi: viskin
heittäminen Willin housuille harhautuksena.

96: Elä ja opi oma
    luokitus

Säätiö on käynnistänyt operaatio Nosteen, jolla on tarkoitus estää oppilaita keskeyttämään koulunkäyntinsä. Projektin kokeilukouluksi on valittu koulu, jossa on alueen suurin keskeyttämisprosentti. Eräs ongelmaoppilaista on Tony Milani ja hänen isänsä on rakennustyömaalla töissä. Isä on sitä mieltä, että koulutus ei kannata, Tony taas on melko välkky tapaus. Työmaalla Tonylle selviää, että rakennuksesta ei tule määräysten mukainen mm. liian heikon betonin vuoksi.

MacGyverismit:
- glyserolin ja veden seoksen käyttö pehmentämään palanut paperi, sen jälkeen paperin kuvaaminen infrapunafilmille erikoisvalolla
- betonimöhkäleen vipuaminen I-palkilla

97: Tukkisuma oma
    luokitus

Mac on menossa tapaamaan vanhaa ystäväänsä Amy Chandleria, joka yrittää estää laittomat hakkuut. Amy väittää työmaalla työskennelleen ketjumiehen kuoleman olevan murha eikä onnettomuus, kuten lehti ja sheriffi väittävät. Mac soluttautuu uudeksi ketjumieheksi, mutta hänet on jo pahisten taholta havaittu ensimmäisenä päivänä. Asiaa ei myöskään helpota yakuza, japanilainen mafia.

MacGyverismit:
- pitkävartisen työkalun käyttö telinevoimistelusta tutun rekin tapaan (mainintaa ei löydy kaikista jakso-oppaista)
- veden ruiskuttaminen paloruiskulla Glassia kohti, joka on varustautunut käyvällä moottorisahalla

Infopläjäys: Foxworthia näyttelee John Considine, joka on tuttu kasvo monista tv-sarjoista, kuten "Murhasta tuli totta", "Ritari Ässä" ja "Hart & Hart".

98: Mancon aarre oma
    luokitus

Mac on etsimässä Inkojen aarretta, joka osoittautuu suunnattomaksi läjäksi viljaa.

Ei varsinaisia macgyverismejä.

99: Jenny's Chance oma
    luokitusoma luokitusoma luokitusoma luokitusoma luokitus

Jennyn isä tapetaan lavastamalla se hevosen aiheuttamaksi, koska hän aikoo mennä poliisin puheille. Poliisi uskoo tapauksen mutta Jenny ei vaan soittaa Macille ja Jackille. Jenny on löytänyt pilttuusta sirun. Hän kertoo Macille ja Jackille, että tila joutuu Henderson nimisen hepun hoitoon seuraavana päivänä, koska Jennyn isä otti häneltä lainaa. Kaikki on asianajajien mukaan laillista, joten Mac ryhtyy omiin toimiinsa koronkiskuria vastaan.

Säätiössä Pete naputtelee Hendersonin nimen koneelle ja kuinka ollakaan, löytyy yhteys kuubalaiseen huumepomoon,
Lucky Charlieen. FBI on myös mukana. Henderson pesee Luckyn huumerahoja. Säätiö ryhtyy FBI:n ja Jackin avustuksella toteuttamaan suuren luokan huijausta.

MacGyverismi: Sirun kytkentä sisäpuhelimeen sirun tarkoitusperän selvittämiseen.

100: Vedenalainen vihollinen oma luokitusoma luokitusoma luokitusoma luokitus

Huumeiden kuljettajat ovat siirtyneet pieniin sukellusveneisiin. Huumeviraston ja Säätiön yhteistyönä testataan uutta ERMA (Echo Regeneration Module - Active) -nimistä järjestelmää, joka tekee kaikuluotauksen tyhjäksi. ERMA vastaanottaa kaiun, muokkaa sitä ja lähettää väärän signaalin takaisin jolloin kohde ei näy. Laboratoriotesti onnistuu hyvin, joten seuraavana päivänä on tarkoitus tehdä avovesikoe. ERMA-laitteistoa lähdetään kuljettamaan, mutta se ei koskaan saavu perille. Salakuljettajat ovat kaapanneet sen.

Konnien kannalta on huono homma, että heidän tietokoneneronsa saatiin kiinni ERMAn kaappauksen yhteydessä. Siispä Dexter Filmore astuu kehiin. Yksi huumepuolelle hommia tekevä on aloittanut suhteen ERMAn kehittäjän Gwenin kanssa ja saa houkuteltua hänet tehtaalleen. Gwen tunnistaa Dexterin eli Macin ja sen jälkeen homma tuntuu menevän pieleen. Mac lukitaan pahasti vuotavaan sukellusveneeseen ja upotetaan, Gwen otetaan mukaan näyttämään huumekauppiaille, miten ERMA toimii.

Mac pääsee pois lukistusta sukellusveneestä tyypillisen omaleimaiseen tapaansa juuri, kun Pete tulee paikalle. He löytävät muistiinpanon ja suunnistavat siinä kerrottuun laituriosoitteeseen. Konnat ovat juuri lähdössä, mutta Mac onnistuu jälleen torpedoimaan konnien aikeet.

MacGyverismit tässä jaksossa:
- sukellusveneessä olevan hätäraketin käyttö luukun avaamiseen
- veneessä itsetäyttyvän pelastuslautan täyttäminen hytissä, jolloin konnat eivät pääse ulos (tätä ei ole kaikissa jakso-oppaissa)
- veneen kannella pelastusliivin käyttö siten, että se toimii pakkopaidan tapaan
(tätä ei ole kaikissa jakso-oppaissa)

101: Kadonnut Amadeus oma luokitus

Maciin törmää vanhalla amerikanraudalla homssuinen nainen ja teloo Macin pyörän ajokelvottomaksi. Tarjotessaan Macille kyytiä hän poikkeaa Izzyn luona, jossa on kaksi hämärätyyppiä kovistelemassa kuuluisaa viulistia. Näin Mac on tullut sekaantuneeksi tahtomattaan jälleen yhteen seikkailuun. Tällä kertaa kyse on arvokkaasta viulusta nimeltä Amadeus, jotta hämärtyypit havittelevat. Tottahan Mac auttaa Lulua jotta viulu saadaan oikealle omistajalle.

MacGyverismit:
- palohälyttimen käynnistäminen potkaisemalla kerosiinilampun roskakoriin
- pienen soitinten korjauspajalla olevan vannesahan käyttö köysien katkaisemiseen

102: Terässydämet oma luokitusoma luokitusoma luokitus

Lisa (muistetaan jaksosta nro 87) on palvelijan tyttären kanssa kauppakeskuksessa. Lisa kokeilee yhtä takkia ja ystävä laittaa Lisan takin päällensä. Tämän vuoksi kaksi kaappaajaa, jotka eivät tunne Lisaa ulkonäöltä, kaappaa väärän tytön eli Ingridin. Lisan isä Eric soittaa Macille ja pyytää apua.

Kaappaajien pomo huomaa heti Ingridin nähdessään, että heillä on väärä tyttö. Suunnitelmaa jatketaan ja tyttöä käytetään syöttinä. Kun porukka on lunnaitten kanssa luovutuspaikalla, Ericin taloon tehdään vierailu ja tällä kertaa kaappaajat saavat oikean tytön.

Ingridiltä saadaan tietoja, jolla päästään eteenpäin. Kengänpohjasta löytyy teräslastu ja pian selviääkin, että takana on terästehtaan kolme katkeroitunutta työntekijää, tehtaan pomo toimii pomona nytkin.

MacGyverismi: sähkömagneetin käyttö tehtaalla auton nostoon.

103: Kiireinen tuomio oma luokitus

Mac on valamiehenä oikeudenkäynnissä, josta on kehkeytynyt suorastaan rasistinen, ainakin tiedotusvälineissä. Macin saatua selville todisteita, joita ei jostain käsittämättömästä syystä oltu löydetty, hän joutuu pois valamiehistöstä ja selvittää lopulta itse koko jutun.

MacGyverismit:
- juoma-automaatin virittäminen harhauttamistarkoituksena siten, että se antaa juomatölkkejä jatkuvasti
- parfyymipullojen rikkominen koirien viivyttämiseksi
- mallinukkejen pukeminen omiin hajuvedellä käsiteltyihin takkeihin hämäämiseksi

104: Matkalla oma
    luokitusoma luokitus

Harry on kalastamassa pikkupojan kanssa kun hän äkkiä saa sydänkohtauksen.

Säätiö on puolestaan suorittamassa egyptiläisten arvokkaiden ja historiallisten esineiden palauttamista Kairoon museoon, kun eräs esine, Aurinkolaiva, varastetaan. Mac lähtee perään, mutta häviää taistelun ja tippuu parkkitalosta pari kerrosta alemmas auton katolle. Nyt sekä Mac että isoisä Harry ovat molemmat sairaalassa, Mac on koomassa.

Suurin osa jaksosta seurataan Macin kuolemanrajalla käyntiä, jossa on mukana Harry ja Macin vanhemmat. Harryn kerrotaan menehtyneen sydänkohtaukseen. Rosvot olivat egyptiläisiä, jotka yrittivät toimia diplomatian suojissa.

MacGyverismi: paloletkun kiinnittäminen laivan koneen akseliin ja toinen pää kirveeseen, jotta lukittu konehuoneen ovi aukeaa
Peteismi: talkin levittäminen tarjottimelle, jotta Mac voi piirtää Kan merkin ja osoittaa näin syylliset
-------
Viimeksi muokattu 13.7.2012