Etusivu
Jakso-oppaiden etusivu

Tv-sarja "Vaarallinen tehtävä" (alkuperäinen nimi Mission: Impossible eli suomeksi Tehtävä: Mahdoton) kertoo amerikkalaisesta salaisten agenttien joukosta, jotka ratkovat tehtäviä, joita muut eivät voi syystä tai toisesta tehdä. Järjestön nimi IMF tulee sanoista Impossible Mission Force ja on suomeksi "mahdottomien tehtävien osasto". IMF on niin salainen, ettei edes sarjassa ole kerrottu sen toiminnasta käytännössä mitään, saati agenttien taustatietoja tai yksityiselämää.

Tehtävä menee seuraavalla peruskaavalla:

Ensimmäiseksi joukon johtaja hakee perustiedot tulevasta tehtävästä. Mistä hän tietää, milloin tehtävä on tulossa ja mistä tiedot on noudettavissa, ei ole selvillä. Päästyään sovittuun paikkaan, on kaksi mahdollisuutta. Joko hän menee suoraan esim. lukittuun toimistoon, ottaa nauhan ja kuvat ja kuuntelee tiedot siitä tai sitten hän puhelee jonkun kanssa, joka on vartioimassa tietoja. Keskustelu on yleensä yleisluonteista, mutta sisältää tarvittavat koodisanat, joilla vahdissa oleva agentti varmentaa tulijan ja kertoo, mistä tehtävän tiedot saa. Johtaja kuuntelee nauhan, joka alkaa aina vuorokauden aikaan sopivalla toivotuksella. Lähes aina on aamu, joten sieltä kuuluu "good morning, mister Phelps" eli "hyvää huomenta, herra Phelps". Tehtävät vaihtelevat, mutta nauha on peruskaavan mukainen sekin. Lyhyiden esitietojen jälkeen tulevat nämä asiat:
- tehtäväsi, jos otat sen vastaan, on...
- jos sinä tai agenttisi jäätte kiinni tai kuolette, ministeriö kiistää tienneensä mitään toimistanne
- tämä nauha tuhoutuu itsestään ... sekunnin kuluttua

Kertaakaan ei käynyt, että tehtävää ei olisi otettu vastaan, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Nauha tuhoutuu pääsääntöisesti joko viiden tai kymmenen sekunnin kuluttua. Muutamia poikkeuksia on, kuten esim. vinyylilevy, joka "tuhoutuu itsestään minuutin kuluttua sinetin avaamisesta".

Se, kuka kiistää tienneensä mitään mistään, vähän vaihtelee. DVD-levyllä se on käännetty sihteeri, ministeri tai ministeriö. Sana secretary tarkoittaa näitä, mutta se voisi olla myös osastopäällikkö. Ehkä ministeriö on oikea.

Seuraavaksi johtaja on asunnossa. Asunnosta ei ole mitään tietoa kenen se on. Ehkä se on johtajan oma, ehkä IMF:n omistama. Siellä kuitenkin valitaan agentit tulevaan tehtävään ja pidetään alkupalaveri tai kuten nykyään sanottaisiin, briefing. Tässä käydään nopeasti läpi, miten tehtävä toteutetaan.

Seuraavaksi ollaankin jo tapahtumapaikalla ja tehtävä suoritetaan. Tehtävän loppuessa ei ole isompia loppuhöpinöitä, porukka vain poistuu paikalta valmiina seuraavaan tehtävään. Yksikään tehtävä ei ole epäonnistunut. Jokunen agentti on tosin kuollut.

Itä-Euroopan valtiossa ollessa on käytetty pieniä kieliväännöksiä, joista varsinkin ö-kirjain on usein nähtävissä. Olen kerännyt joistakin jaksoista näitä väännöksiä ja laittanut ne jakson loppuun. Ne on helppo johtaa englanninkielen vastaavista, joskus kääntäjäkin on ne kääntänyt suomeksi. Joidenkin kohdalla voisi kuvitella, että sana on väännetty saksankielestä, esim. ferbaten, joka voisi tulla sanasta verboten (äännetään suunnilleen feerbooten), kielletty. Olen hakenut englanninkielisen vastineen ja tehnyt käännöksen sen mukaan. Sarjasta on tehty myöhemmin neljä elokuvaa (tätä kirjoitettaessa seuraavaa jo suunnitellaan), joissa ei ole käytännössä mitään yhteyksiä vanhaan itse ideaa ja tunnusmusiikkia lukuunottamatta.

Jakso-oppaat:
- alkuperäinen tv-sarja: 1.tuotantokausi, 2. tuotantokausi, 3. tuotantokausi, 4. tuotantokausi, 5. tuotantokausi, 6. tuotantokausi, 7. tuotantokausi.
- uusi versio tv-sarjasta: 1. tuotantokausi, 2. tuotankokausi.
- pääosissa ovat alkuperäisessä tv-sarjassa:
- seuraavat agentit ovat useamman kerran mukana:
Uudessa tv-sarjassa esiintyvät seuraavat henkilöt:
Alkuperäisessä ja uudemmassa tv-sarjassa on Peter Gravesin lisäksi yksi yhteinen asia, tavallaan. Barney Collieria näyttelevä Greg Morris on sekä sarjassa että oikeassa elämässä Grant Collieria näyttelevän Phil Morrisin isä. Englantia taitaville linkki imdb:hen, jossa asia kerrotaan.

Uusi versio sarjasta on kuvattu Australiassa. Ensimmäinen tuotantokausi on Village roadshow film studios -studion tuotantoa. Se sijaitsee Queenslandissa Australiassa. Toinen tuotantokausi on kuvattu Australian film studios -studiolla, joka sijaitsee Australian Dallasissa.

Sarja on Bruce Gellerin ideoima ja tunnetun tunnusmusiikin teki Lalo Schifrin. Lalo on tehnyt musiikkia moniin televisio-ohjelmiin, hänen nimensä löytyy monista lopputeksteistä. Muita tv-sarjoja, joista hänen musiikkiaan löytyy ovat mm. Starsky & Hutch ja The man from U.N.C.L.E. Molemmat näistä on esitetty Suomen televisiossakin.

---
viimeisin muokkaus: 13.7.2012