Etusivu
Jakso-oppaiden etusivu

Jaksojen nimet ovat alla siinä järjestyksessä, missä ne ovat DVD:llä. Ensimmäinen numero on selvyyden vuoksi laitettu, se ei ole mikään virallinen tuotanto- tms. numero. Tämä jakso-opas perustuu DVD-materiaaliin ja siinä olevaan suomenkieliseen tekstitykseen. Suomennettu nimi löytyy levyltä ja suluissa on alkuperäinen jaksonimi. En muista, että sarjaa olisi aikoinaan Suomessa esitetty, vaikkakin se on täysin mahdollista. Ainakaan Elonetistä ei löytynyt esitystietoja.

Star Trekin henkilöhahmoista löytyy joitain tietoja henkilösivulta.

1: Kauimmaisen tähden takana (Beyond the farthest star)
2: Eilispäivä (Yesteryear)
3: Kadonnut planeetta (One of our planets is missing)
4: Lorelein kutsu (The Lorelei signal)
5: Tuplasti tribblejä (More tribbles, more troubles)
6: Selviytyjä (The survivor)
7: Rajaton vulkanuslainen (The infinite Vulcan)
8: Megas-Tun maagit (The magicks of Megas-Tu)
9: Olipa kerran planeetta (Once upon a planet)
10: Muddin intohimo (Mudd's passion)
11: Terratiinitapaus (The Terratin incident)
12: Aikaloukku (The time trap)
13: Ambra-aines (The ambergris element)
14: Slaverin ase (The Slaver weapon)
15: Näkijän silmä (The eye of the beholder)
16: Pyhä sota (The Jihad)
17: Orionin piraatit (The pirates of Orion)
18: Bem (Bem)
19: Keppostelija (The practical joker)
20: Albatrossi (Albatross)
21: Käärmeen hammasta tuskallisempaa (How sharper than a serpent's tooth)
22: Aikaa vastaan (The counter-clock incident)


1: Kauimmaisen tähden takana, tähtivuorokausi 5221,3

Mennessään tekemään tähtikartoitusta Enterprisen miehistö kohtaa voimakkaan kuolleen tähden, jossa on paljon negatiivista energiaa. Se saa aluksen vedettyä puoleensa. Kiertoradalla on myös toinen outo alus, jota loittoryhymä lähtee tutkimaan. Alus on ollut paikalla 300 miljoonaa vuotta ja näyttää siltä, että aluksen alkuperäinen miehistö on tuhonnut aluksensa. Aluksesta löytyy muukalaisten viimeinen viesti, jossa kertovat, että heidän oli pakko tuhota alus oudon olion otettua sen valtaansa jottei se kauhea otus pääse muualle. Olio yrittääkin saman tien päästä huoneeseen, jossa ryhmä on ja juuri kun huoneen ovi räjähtää, ryhmä onnistutaan siirtämään takaisin Enterpriseen. Pahaksi onneksi olio siirtyy mukana ja alkaa opiskella Enterprisen tietokoneista. Olio yrittää pakottaa Kirkin suuntaamaan aluksen antamiinsa koordinaatteihin, mutta Kirk kieltäytyy. Sen sijaan hän aikoo syöstä aluksen kuolleeseen tähteen. Olio pelästyy ja poistuu aluksesta, jolloin se käännetään turvallisempaan suuntaan. Kun välikohtaus on saatu hoidettua onnellisesti, jatketaan tähtikartoitusta.

2: Eilispäivä, tähtivuorokausi 5373,4

Enterprise on paikassa, jossa kaikki aikajanat kohtaavat. He ovat kulkeneet pyörteen läpi menneisyyteen ja taas takaisin jotta Liiton synnyn historiaa saataisiin kartoitettua paremmin. Palattuaan takaisin Enterpriseen jotain on mennyt vikaan, koska kukaan ei tunne Spockia ja förstinä onkin Thelin, andoriaani.

Hetken mietittyään miehistö tajuaa, että Spockin ollessa ihailemassa Orionia, toisessa aikajanassa hän kuolee. Siispä Spock varustetaan uudelle matkalle ja nyt hän esiintyy isänsä serkkuna joka pelastaa itsensä! Historia tosin muuttuu hieman, koska lemmikki kuolee, mitä ei tapahtunut alunperin. Spockin palatessa aikapyörteestä kaikki on taas oikealla tolallaan.

3: Kadonnut planeetta, tähtivuorokausi 5371,3

Enterprise lähetetään tutkimaan isoa kosmista pilveä galaksin reunalla, koska se sattuu olemaan ainoa alus alueella. Pilvi hotkaisee Enterprisen sisäänsä ja miehistö tajuaa, että se syö kaikenlaista, planeettoja muun muassa. Spock onnistuu ajatusten avulla keskustelemaan pilvelle, joka huomatessaan syövänsä elollisia olioita, suostuu perääntymään ja menemään sinne, mistä oli lähtenytkin.

4: Lorelein kutsu, tähtivuorokausi 5483,7

Enterprise on tutkimassa aluetta, jossa on kadonnut liiton aluksia tasaiseen tahtiin viimeisen 150 vuoden ajan. Klingonien ja romulusten avulla on saatu selville, että aluksia katoaa tasan 27,346 tähtivuoden välein. Kun aika on täysi, laivalla vastaanotetaan signaali, joka tulee 20 valovuoden päästä. Alus suunnataan sinne ja samalla miespuoliset jäsenet alkavat käyttäytyä oudosti. Naisiin ei kohdistu mitään vaikutusta.

Planeetalla joukko naisia huumaavat ryhmän ja heidän herättyään heillä on pannat päässään. Naiset ovat humanoidin näköisiä, mutta toimivat jonkinlaisella psykokineettisellä energialla. Ryhmä tajuaa, että naisten voimistuessa he heikkenevät ja vanhenevat 10 vuotta yhdessä päivässä. Spockin onnistuu löytää viestimet ja lähettää viestin Enterpriselle, jossa pyytää vain naisista koostuvaa pelastuspartiota. Uhura on tajunnut jo saman asian ja ottanut Enterprisen komentoonsa. Pelastuspartio lähtee matkaan. He onnistuvat samaan miehet takaisin alukselle ja siirtimen uudellenohjelmoinnin jälkeen myös vanhenemisen vaikutukset palautettua. Naiset, jotka ovat kuolemattomia, siirretään toiselle planeetalle ja heidän saamansa altistus häviää muutamassa kuukaudessa.

5: Tuplasti tribblejä, tähtivuorokausi 5392,4

Enterprise saattaa kahta alusta, jolla on lastinaan ruisvehnää. Reitiltä poiketaan hieman, kun huomataan klingonien ahdistelema pienempi alus. Aluksella on vanha tuttu Cyrano Jones ja nippu tribblejä. Klingonilaiset eivät lopulta halua Jonesia vaan glommerin, jonka he kehittivät geneettisesti puhdistamaan oman planeettansa tribbleistä.

6: Selviytyjä, tähtivuorokausi 5143,3

Enterprise pelastaa pienestä aluksesta miehen, joka paljastuu legendaksi, Winstoniksi. McCoy:n suorittama tutkimus on hieman outo, koska osa instrumenteista antaa outoja lukemia. Myöhemmin Winston menee tapaamaan Kirkiä hänen hyttiinsä, jossa hän vaihtaa muotoa, tainnuttaa Kirkin ja ottaa hänen muotonsa. Komentosillalla hän antaa uuden suunnan ja poistuu pian. Hieman myöhemmin oikea kapteeni tulee komentosillalle ja ihmettelee tapahtunutta. Hänelle näytetään laivan loki, jossa Kirk antaa käskyn. Kirk ottaa Spockin mukaansa ja sanoo, että ei muista antaneensa noita käskyjä. Samaan aikaan McCoy joutuu olion kohteeksi. Kirk ja Spock menevät sairastuvalle, jossa Kirk pyytää McCoyta suorittamaan tarkistuksen. McCoy sanoo, että sen olisi tapahduttava myöhemmin. Käytävällä Spock ja Kirk tajuavat, ettei se ollutkaan McCoy ja menevät takaisin. McCoy herääkin juuri sopivasti laboratorion lattialta. Sairastuvalle on ilmaantunut uusi tutkimuspöytä ja Kirk ja Spock tajuavat, että se on Winston tai joku muu. Kirk uhkaa kaataa happoa pöydälle jolloin pöytä muuttuu ja kaikki näkevät vendoriaanin, muodonmuuttajan. Vendoriaani pakenee ympäri alusta ja samalla romulukset ahdistelevat alusta. Vendoriaani päättää kuitenkin auttaa Enterprisea eikä romuluksia.

7: Rajaton vulkanuslainen, tähtivuorokausi 5554,4

Enterprise tutkii kaukaista planeettaa, jolla asuu huippuälykkäitä kasveja. Heidän johtajansa ottaa Spockin vangiksi, koska Spock on juuri sellainen näyte, jota on etsitty. Johtaja paljastuu viidenneksi klooniksi itsestään ja hän on alunperin maan asukas tavoitteena rauhallinen elämä. Spock kloonataan jättimäiseksi versioksi. Kun Kirk saa selitettyä, että sotia ei enää ole, johtaja ja jätti-Spock jäävät planeetalle avustamaan kasvieliöitä.

8: Megas-Tun maagit, tähtivuorokausi 1254,4

Enterprise on galaksin keskustassa tutkimassa, josko alkuperäinen käsitys suuresta pamauksesta kaiken alkuna voisi yhä edelleen tuottaa materiaa. He löytävätkin sieltä paikan, jossa meidän tuntemamme luonnonlait eivät päde. Siellä asia, jota Maassa kutsutaan taikuudeksi, on ainoa oikea tapa.

9: Olipa kerran planeetta, tähtivuorokausi 5591,2

Enterprise on matkalla planeetalle, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa viihdykettä ohi kulkeville avaruusaluksille. Planeetalla on tietokone, joka tutkii ajatukset ja toteuttaa ne heti. Sen apuna on henkilö, joka varmistaa, ettei vierailijoille pääse tapahtumaan mitään pahaa. Ryhmän tullessa planeetalle huomataan pian, että jotain on vialla. McCoy onnistuu juuri ja juuri pelastumaan korttiarmeijan kynsistä. Laivalla huomataan, että Uhura ei ole palannut takaisin eikä hänen merkkiään saada selville. Pelastuspartio palaa takaisin planeetalle ja löytävät muistomerkin, jossa kerrotaan vartijan kuolleen. Planeetta ja siellä olevat ovat siis täysin oman onnensa nojassa. Miehistö saa selville, että planeetan tietokone on saanut oman tietoisuuden ja haluaa matkustaa ympäri galaksia muiden tietokoneiden luokse. Se saadaan suostumaan siihen, että se jatkaa entistä tointaan ja oppii vierailijoiltaan, jolloin sen ei itse tarvitse matkata.

10: Muddin intohimo, tähtivuorokausi 4978,5

Miehistö on hakemassa Harry Muddia, joka on taas huijannut ties montako ties monellako planeetalla, kuulusteluihin. Hänellä on mukanaan lemmenkristalleja, jotka saavat tuntemaan rakkautta keneen tahansa vastakkaista sukupuolta olevaan ja syvää ystävyyttä samaa sukupuolta olevaan. Koko miehistö joutuu vaikutuksen alaiseksi Harryn paetessa, mutta onneksi vaikutus on vain väliaikainen ja Harrykin saadaan kiinni.

11: Terratiinitapaus, tähtivuorokausi 5577,3

Enterprise tutkii outoa singnaalia ja löytää planeetan, jolta se tulee. Sinne päästyään miehistö joutuu oudon purkauksen kohteeksi, jonka serauksena kaikki elävä kutistuu hitaasti. Kirk käy planeetalla ja siirtimen ajastimen mukaisesti palaa takaisin Enterpriselle jälleen normaalikokoisena. Planeetta on tuhoutumassa, joten pikkuihmiset siirretään toiselle planeetalle ja Enterprise pääsee jatkamaan uusiin seikkailuihin.

12: Aikaloukku, tähtivuorokausi 52,2

Enterprise on määrätty tutkimaan Delta-kolmiota, paikkaa galaksissa jossa on kadonnut tähtialuksia aikojen alusta alkaen. Alus joutuu toiseen aika-avaruuteen josta ei pitäisi päästä pois. Enterprise tekee yhteistyötä Klingonien kanssa ja yhdessä alukset pääsevät omaan aikaansa.

13: Ambra-aines, tähtivuorokausi 5499,9

Miehistö tutkii Argos-planeettaa, joka on lähes kokonaan veden peitossa. Tarkoituksena on selvittää, miten maanjäristykset ja muut luonnonilmiöt ovat vaikuttaneet kehityksen kulkuun. Argos oli ennen planeetta, jolla oli kiinteää maata mutta se on muuttunut vesiplaneetaksi. Tutkimus ehkä auttaa pelastamaan muiden planeettojen asukkaat vastaavanlaiselta muutokselta.

Planeetan pinnalla jokin vesihirviö hyökkää aluksen kimppuun. Vaiheiset tainnuttavat sen ja sitä voidaan tutkia. Otuksen virottua se ryhtyy takaa-ajoon ja onnistuu paiskaamaan aluksen kivikkoa vasten. Kirk ja Spock häipyvät näkyvistä. Viiden päivän etsinnän jälkeen heidät löydetään, mutta he ovat muuttuneet kalojen kaltaisiksi eivätkä voi hengittää ilmaa. Koska kapteeni ei voi komentaa alustaan sairastuvalla olevasta vesisäiliöstä käsin eikä samassa paikassa ole förstistäkään hyötyä, kaksikko palaa planeetalle tutkimaan syvyyksiä saadaakseen tiedon mutaation kääntämisestä takaisin.

Meren pohjasta löytyy sivilisaatio, joka on muuten rauhanomainen, mutta ei pidä keuhkoilla hengittävistä. Suostuttelujen jälkeen sankarimme saavat tiedon mutaation kääntämisestä ja onnistuvat samaan siihen tarvittavan myrkyn merikäärmeestä.

14: Slaverin ase, tähtivuorokausi 4187,3

Enterprisen sukkula on kuljettamassa staasilaatikkoa, jonka sisällä aika on pysähtynyt. Ohittaessaan Beta Lyraen, se alkaa oudosti hehkua. Spock päättelee, että Beta Lyraenilla on toinen staasilaatikko ja laatikot jotenkin havaitsevat toisensa. Asiaa päätetään tutkia tarkemmin.

Planeetalla totuus paljastuu, kzintit huijasivat tyhjällä staasilaatikolla ryhmän luokseen. Spockin, Sulun ja Uhuran kuljettamasta laatikosta löytyy mm. omituinen laite, jonka kzintit toivovat olevan ylivoimainen ase. Siinä on useita toimintoja ja yllättävää kyllä, äärimmäisen pienikokoinen tietokone. Kun tietokone ei tunnista oikeaa käyttäjää, on vieraassa ympäristössä ja kaiken lisäksi outo otus kyselee laitteen tarkoitusperää eikä tunne yhtään koodisanaa, laite kytkee itsetuhon. Tosin se tapahtuu siten, että tietokone kertoo virheelliset tiedot, jotta tuho käynnistyy. Sankarimme palaavat tyhjin käsin takaisin.

15: Näkijän silmä, tähtivuorokausi 5501,2

Enterprise on lähetetty selvittämään tutkimusaluksen ja sen miehistön kohtaloa. Planeetta, jotta tutkimusryhmän piti tutkia, on huippuälykkäiden otusten koti. Tutkimusryhmä on joutunut näytille kuin eläimet eläintarhassa ja sinne Enterprisenkin ryhmä joutuu ilman välineitään. He onnistuvat saamaan kommunikaattorin takaisin haltuunsa, mutta otukset ajattelevat hyvin nopeasti, jopa niin nopeasti ettei Spock pysy perässä, joten kommunikaattori siepataan juuri kun Kirk antaa käskyn Scottylle siirtää heidät. Otus, joka on vasta poikanen, siirtyy Enterpriseen ja palaa takaisin jonkinajan kuluttua. Otusten älykkyydestä kertoo jotain se, että poikasen ÄO on yli tuhat! Se sai kaiken Enterprisella olevan tiedon ja välitti vanhemmilleen, jotka vapauttavat ihmiset, koska eivät enää pidä ihmisiä "eläintarhan asukkeina".

16: Pyhä sota, tähtivuorokausi 5683,1

Vedalat ovat pyytäneet apua asiassa, joka saattaa järkyttää koko galaksin olemassaoloa. Uskonnollinen veistos on varastettu ja siihen on siirretty rauhantuoneen johtajan sielu. Jos veistosta ei saada takaisin, koko galaksi on sodassa. Tutkimusretki saadaan monien vaiheitten kautta päätökseen ja joukossa oleva petturikin paljastuu. Palattuaan Enterpriseen Kirk ja Spock kuulevat Sululta, että koko hommaan meni vain kaksi minuuttia vaikka he olivat uurastaneet planeetalla hyvän tovin!

17: Orionin piraatit, tähtivuorokausi 6334,1

Enterprise on menossa edustaan Deneb V:n uuden tiedeakatemian vihkiäisissä. Laivalla riehuva tauti on saatu taltutettua, mutta McCoy huomaa, että vaikka tauti on vaaraton ihmisille, se on tappava Spockille, koska hänen verensä ei ole rautapitoista vaan kuparipitoista. Lääkettä on vain muutamilla planeetoilla galaksissa. Stroboliinia löytyy neljän päivän päässä olevalta planeetalta, mutta Spock kestää vain kolme päivää. Liiton kaksi alusta suorittavat haun, mutta jälkimmäinen joutuu Orionilaisten rosvoilun kohteeksi. Kestää tovin, ennen kuin lääke saadaan takaisin.

18: Bem, tähtivuorokausi 7403,6

Enterprisen tehtävänä on tutkia uutta löydettyä M-luokan planeettaa. Bem tutkii ja tarkkailee miehistön toimia omalla oudolla tavallaan.

19: Keppostelija, tähtivuorokausi 3183,3

Enterprise on juuri saanut valmiiksi asteroiditutkimuksen, kun viimeisen möhkäleen takaa tulee kolme romuluslaista alusta ja tulittaa. Enterprise päättää vetäytyä saatuaan pieniä vaurioita. Kuinka ollakaan, eteen ilmaantuu voimakenttä, jonka läpi alus ajetaan eivätkä romuluslaiset seuraa. Korjaukset etenevät hyvin, mutta aluksella huomataan, että joku tekee kepposia. Spock tajuaa, että keppostelija on Enterprisen tietokone. Monen kepposen jälkeen Kirk huijaa tietokoneen ajamaan uudelleen voimakentän läpi ja kuinka ollakaan, vaikutus kumoutuu.

20: Albatrossi, tähtivuorokausi 5275,6

Saatuaan lääketoimituksen tehtyä Dramianille, asukkaat pyytävät vielä yhtä palvelusta: he haluavat McCoyn oikeuteen syytettynä satojen paikallisten murhasta. Syyksi väitetään Dramian II:lla ollutta tautia. Seuraa oikeudenkäynnin valmistelu. Kirk päättää tutkia asiaa lähemmin ja käy Dramian II -planeetalla. Sieltä löytyykin yksi selviytynyt todistajaksi. Paluumatkalla tuo outo tauti iskee koko miehistöön. McCoy vapautetaan vankilasta Spockin toimesta ja arvoitus selviää viimein.

21: Käärmeen hammasta tuskallisempaa, tähtivuorokausi 6063,4

Enterprise tutkii oudon luotaimen moottorin jättämää vanaa. Luotain tutki ensin aurinkokunnan uloimpia planeettoja, lähetti viestin ja tuhosi itsensä ennen kuin luotainta ehdittiin tutkia. Vanaa seuratessaan miehistö kohtaa oudon aluksen, joka muistuttaa Kulkulkania, atsteekkien ja mayojen tuntemaa jumalaa. Olento, joka aluksella on, oli kiinnostunut tietämään, miksi hänen "lapsensa" eivät olleet ottaneet yhteyttä häneen.

22: Aikaa vastaan, tähtivuorokausi 6770,3

Enterprise kohtaa aluksen, joka kulkee kovaa vauhtia, peräti poimu 36:ta! Huomatessaan, että se on menossa kohti supernovaa, Enterprise yrittää pysäyttää sen varmalta tuholta vetosääteellään. Aluksessa oleva nainen yrittää kertoa jotakin, mutta vasta myöhemmin selviää, että hän puhuu takaperin. Enterprise yrittää saada vetosäteen irrotetuksi, mutta ei onnistu ja molemmat alukset syöksähtävät supernovan läpi. Kuinka ollakaan, alukset eivät pala vaan selviävät mutta nyt kaikki käy päinvastoin. Miehistö nuorenee, aika kulkee takaperin ja mustat tähdet tuikkivat valkoisella taivaalla. Tässä universumissa ihmiset syntyvät vanhoina ja kuolevat vauvoina. Yhdessä toisen universumin ihmisten kanssa Enterprisen miehistö kehittää tavan synnyttää toinen supernova ja päästä sitä kautta takaisin omaan universumiinsa. Aika käy vähiin, koska miehistö nuorentuu koko ajan ja laskelmien mukaan kukaan ei pian ymmärrä Enterprisen tekniikkaa. Ajo supernovan läpi onnistuu viime tipassa ja aluksella ollut pariskunta käyttää siirrintä, joka muuntaa miehistön taas normaalin ikäiseksi.
-------
Viimeksi muokattu 13.7.2012