Logo vie takaisin Kisuran kennelin aloitussivulle

ASTA

FIN MVA Kläppylets Avkalas Addi ER13740/02A narttu, s. 22.9.2001
i: Fjällfarmens Cammo (Tsahpe × Nordarvets Bonnie)
e: Mustalikka (Rotuunotettu, syntynyt Kautokeinossa 1999)


Astan sukutaulu
Astan omat kuvasivut: kuvia1, kuvia2 ja kuvia3.
Astan jalostustarkastus ja näyttelytuloksia

Asta omistan yhdessä tyttäreni Paulan kanssa. Yhdessä hoidamme ja koulutamme Astaa. Paula (s. 1994) on esittänyt Astaa näyttelyissä ja saa mieluusti jatkaa handlerin uraa. Minä voin kisata Astalla aikanaan vaikka tokossa tai paimennuksessa. Asta on saavuttanut näyttelyssä kolme serttiä, ensimmäisen Iistä elokuussa 2003, jolloin se oli myös rotunsa paras ja RYP-3, toisen Kemistä marraskuussa 2004 ja kolmannen Muhokselta heinäkuussa 2007, jolloin siitä tuli muotovalio. Astan kaikki näyttelyarvostelut ja -tulokset ovat luettavissa erillisellä näyttelysivulla.

Asta osallistui maaliskuussa 2003 Porokoirakerhon poropaimennustestiin. Testi on tarkoitettu nuorille, aiemmin testaamattomille koirille. Testipäivänä Asta näkikin poroja ensimmäistä kertaa elämässään! Testi sujui Astalta paremmin kuin olisin osannut kuvitellakaan. Asta haukkui hetken epäröityään kiintoporoa ja myös varsinaisissa testiaidoissa liikkui vauhdilla porojen perässä paimentaen äänellään ja liikkeellään. Vauhdikkaan paimennuksensa ansiosta Asta sai lauantaipäivän testissä parhaat pisteet.

Viimeisessä aidassa Astan parttiossa ollut valkea poro alkoi saada koirasta kyllikseen (Asta kisasi numerolla 20, joten samainen parttio oli ollut jo noin 10 koiran paimennettavana), ja alkoi tulla päälle kuin yleinen syyttäjä. Asta jatkoi paimennusta vielä toisen rajun hyökkäyksen jälkeen, mutta kolmas kerta oli liikaa. Kaiken lisäksi minä pölhönä ohjaajana menin kutsumaan Astan pois (mistä sain tuomareilta pyyhkeitä...) ja koitin ohjata sitä muiden porojen kuin yksinään laukkovan valkoisen perään. Asta ei kehotustani enää halunnut noudattaa, vaan sanoi, että tämä homma piisaa juuri nyt. Samalla porot menivät omia aikojaan kirnuun, joten Astalle jäi viimeiseksi mielikuvaksi vähän huonot "fiilarit" poroista. Seuraavana päivänä Asta sai osallistua varsinaiseen paimennuskisaan, mutta lauantain huonot kokemukset olivat liian voimakkaina mielessä, eikä paimennus onnistunut. Kokeilemme asiaa varmasti aikanaan uudestaan.

Asta on koirana erittäin kiltti ja sopeutuvainen. Tästä tytöstä löytyy tarvittaessa myös valtavasti virtaa ja sellaista nopeutta, että toiset koiramme eivät perässä pysy!

Helmikuussa 2003 Asta silmäpeilattiin, eikä silmistä löytynyt mitään moittimista. Samalla Astan lonkat ja kyynärät kuvattiin hyvin tuloksin: A-A ja 0-0. Tästä oli hyvä jatkaa pentusuunnitelmia ja Astan ainoaksi jäänyt pentue eli Kisuran K-pentue syntyikin 19.5.2004. Asta silmäpeilattiin toisen kerran tammikuussa 2006, ja silmät olivat edelleen terveet. Asta on lisäksi DNA-testattu prcd-tyyppisen PRA:n varalta ja tuloksena oli A, eli Asta ei kanna tämän silmäsairauden geeniä.

Astan sukupuu tekee pennuttamisesta myös kiinnostavan projektin. Astan taustalla olevista koirista moni on rotuunotettu tai tuntematon. Ehkä Asta saakin aikanaan tuoda rotuun oman tippansa paljon kaivattua uutta verta. Astan saamenkielinen nimi Avkalas Addi tarkoittaa "hyödyllistä antajaa". Onko nimi enne, sen saa aika näyttää.

Asta jouduttiin valitettavasti leikkaamaan kohtutulehduksen vuoksi syksyllä 2006, joten toista pentuetta se ei tule saamaan. Tämä suku on kuitenkin K-pentueen lisäksi jatkunut jo Astan kahden siskon ja kahden veljen kautta.

Asta on jalostustarkastettu syyskuussa 2003.