Logo vie takaisin Kisuran kennelin aloitussivulle

Kisuran suomenpässit


Kisuran pässit maisemanhoitotöissä: Peltsi, Juuso ja lainapässi Rasseli.

Peltsi ja Juuso ovat luonteeltaan supersuloisia. Ne nauttivat kaikkien niitä tapaamaan tulevien pienten ja isompienkin ihmisten silityksistä ja halauksista. Myös tehtäväänsä luonnonniityn raivaajina ja hoitajina ne ovat tehneet erinomaisesti jo monena kesänä. Monipuolinen ja vaatimaton eläin, lammas onkin toinen suosikkini eläinlajien joukossa heti koiran jälkeen. Pässipojat on hankittu Koivikon maatalousoppilaitoksesta.

Molemmat pojat ovat päässeet suvunjatkamishommiin lähiseudun lampoloihin, ja kasvattajat ovat oleet tyytyväisiä niiden jälkeläisiin. Niitä voi tiedustella siitoslainaan Kisuran kennelistä.

Kookas Peltsi periyttää suurta kokoa, jykevää rakennetta, lauhkeaa ja itsevarmaa luonnetta sekä erittäin hyvälaatuista villaa kuten sen isä, Koivikon maatalousoppilaitoksen jo edesmennyt siitospässi Pehtoori. Peltsi lienee Pehtoorin ainoa elossa oleva poika. Peltsi on väriltään dominanttivalkea, ja se kantaa sekä mustan että ruskean värin geenejä. Osa sen valkeista jälkeläisistä ei ole syntyessään puhtaanvalkeita, vaan niillä on selvästi vaaleanruskehtavaa väriä päässään ja raajoissaan. Ne vaalenevat myöhemmin tavallisiksi valkeiksi.


Iso Peltsi-herra, laitumen kunkku, kesällä 2006.


Peltsi-poika tykkää silittelystä. Pääkuva on vuodelta 2004.

Juuso on sekin ihan hyvänkokoinen ja hyvärakenteinen suomenpässi, vaikka se onkin Peltsiä selvästi pienempi ja hieman kevytrakenteisempi. Sen villa on jonkun verran karkeampaa ja suorempaa. Juuso on luonteeltaan vilkas, erittäin ihmisrakas ja hellyydenkipeä, ja se on perinyt nämä ominaisuudet isältään Rasselilta. Musta tähtiotsainen Rasseli on Koivikon nykyinen siitospässi, ja se on koostaan huolimatta täysin sylilammas.


Musta Juuso tähtiotsaisen isänsä Rasselin seurassa.


Juuson päätutkielma.


Pieni ujo Juuso-lapsonen kesällä 2004.


Rasseli, Juuson isäpappa, nauttii jopa kerittävänä olemisesta kunhan sitä vain rapsutetaan!


Rasselin villa ei ole pikimustaa vaan selvästi harmahtavaa. Sillä on päässään tähti ja pilkku.