Mikä ihmeen DOMINO?

© 2003, 2010 Liisa Sarakontu, lsarakon@gmail.com

Suomenlapinkoirilla ja sittemmin myös lapinporokoirilla on viime aikoina ihan rekisteripapereita myöten alkanut näkyä uutta värinimitystä, dominoa. Mutta mikä ihmeen "domino"? Mitä se tarkoittaa? Eihän se ole edes suomea tai saamea. Ja mistä kummasta tämä väri on näille roduille tullut, jonkun roturisteytyksen kauttako?

normaali merkkivärinen ja domino

Vasemmalla tavallinen, "klassinen" merkkivärinen koira. Turkki on selvästi mustan ja vaalean laikullinen. Vaaleat laikut ovat määrätyissä paikoissa ja niiden rajat ovat kohtalaisen terävät. Oikealla tyypillinen domino. Turkin tummat alueet ovat pikemminkin sekakarvaiset, harmahtavat kuin pikimustat ja päätä lukuunottamatta kuvion rajat ovat jonkun verran epäselvät. Naamakuvio on dominolle hyvin tyypillinen.

Suomenlapinkoirien turkin kuviointi vaihtelee todella paljon, ja vain muutamalla muulla rodulla kuten chihuahualla, pomeranianilla ja bordercolliella on lähes samanveroinen värivalikoima. Etenkin mustan (tai parkinruskean) ja kellertävän pigmentin suhde vaihtelee aivan laidasta laitaan eli rodussa on sekä umpimustia ja kokokeltaisia koiria että lähes mitä vaan siltä väliltä. Tunnetuimpia näistä mustan (tai parkin) ja kellertävän yhdistelmäkuvioista ovat soopeli ja merkkiväri, jotka molemmat löytyvät lapinkoiraltakin. Domino on myös tätä kuvioperhettä, eli se on aivan tietynlainen tumman ja vaalean pigmentin muodostama turkin kuvio.

Aikuisella dominokoiralla on normaalisti hyvin tumma, lähes musta keskiselkä ja niska, harmahtavat kyljet ja hyvin vaalea vatsapuoli ja raajat. Pohjakarva on aina hyvin vaaleaa, yleensä aivan valkoista. Naamakuvio vaihtelee enemmän. Tyypillinen naamakuvio on "huskymainen", aika terävärajainen kuvio. Vaaleimmillaan kuvioon kuuluu tumma päälaki, josta tumma pigmentti jatkuu kapeana raitana pitkin kuononselkää kirsuun asti muun naaman ollessa aivan vaalea. Jos silmien ympärillä turkissa ei ole lainkaan tummaa pigmenttiä, kuviota voi kutsua "avonaamaiseksi" (open face).

Tummaa väriä on aika usein jonkun verran silmien ympärilläkin, mutta joskus kuvio on naamasta niin tumma että se muistuttaa aivan laajamerkkistä merkkiväriä poskivaalennoksineen ja nelisilmineen. Kirsun keskellä on usein vaaleanpunainen, terävärajainen pystyraita. Parkkidominolla eli ruskeapigmenttisellä mustan tilalla on parkinruskea, muuten kuvio on samanlainen. Dominopennulla vaalea kuvio on pienempi ja pentu näyttää laajakuvioiselta merkkiväriseltä. Se eroaa kuitenkin tyypillisestä merkkiväripennusta aivan pienenä silmiinpistävien laajojen vaaleiden "kulmakarvojen" perusteella.

Dominogeeni vähentää selvästi eumelaniinin (tumma pigmentti) määrää. Se myös aina tai melkein aina vaalentaa feomelaniinia (keltainen pigmentti) vaalean kermanväriseksi tai jopa melkein valkoiseksi. Etenkin pennulla kirsun ja polkuanturoiden tumma pigmentti voi joskus näyttää normaalin mustanharmaan sijasta sinertävältä, minkä tähden dominoita on joskus luultu sinisiksi. Pikkupennun vartalo voi toisinaan olla hyvinkin vaaleanharmaa tai kellanvaalea keskiselkää lukuun ottamatta, vaikka aikuisella dominokoiralla on lähes poikkeuksetta enemmän mustat tai mustankirjavat kuin vaaleat kyljet. Vartalon värityksen puolesta dominopennun voi sotkea riistanväriseen (sudenväriseen) tai tummahkoon soopeliin, mutta naamakuvio on erilainen.

pentujen naamakuvioita

Neljä erilaista muutaman viikon ikäisen pennun naamaa. Vasemmanpuoleisin on domino, ja sen kuvion vaaleat alueet tulevat kasvamaan iän myötä. Kirsu on tyypillisesti vaaleanpunainen keskeltä. Toinen vasemmalta on merkkivärinen, joka saattaa iän myötä muuttua aika laajamerkkiseksi. Kolmas on tumma merkkivärinen, ja sillekin luultavasti ilmestyy normaali nelisilmäkuvio kun se varttuu. Tällainen pentu saattaa olla pikimusta syntyessään. Oikealla on mustavalkea pentu. Dominonkin vaaleat ovat voivat näyttää valkoisilta, mutta todelliset valkeat laikut, kuten tällä pennulla, muodostavat aina dominosta poikkeavan kuvion. Vahvasti valkokirjavallakin kirsu voi olla osittain pinkki ja joskus toinen tai molemmat silmät ovat siniset.

Dominokoirasta erottaa usein aika hyvin onko dominon "alla" peruskuviona merkkiväri vai sudenväri. Merkkiväri-domino on keskimäärin selvästi tummanaamaisempi (joskin etenkin salukeilla on runsaasti aivan avonaamaisia merkkaridominoita), tummaselkäisempi ja kuvion rajat ovat keskimäärin terävämmät kuin riistadominolla, joista valtaosa on melko vaaleita ja avonaamaisia.

Dominokuvio lisää jonkun verran valkeiden merkkien todennäköisyyttä etenkin naaman alueella. Ainakin dominoilla lapinporokoirilla on selvästi useammin piirtoja kuin ei-dominoilla sisaruksillaan, ja koirilla muuten aika harvinaisia otsatähtiäkin esiintyy dominoilla säännöllisesti. Dominon vaaleat (keltaiset) turkin osat ovat usein niin vaaleita, että mahdollisia valkeita rinta- tai raajamerkkejä on hyvin vaikea tai jopa mahdoton erottaa.

Dominokuvio periytyy väistyvästi tummempiin kuvioihin nähden, eli kaksi tavallista merkkiväristä tai riistanväristä koiraa voi saada dominopennun. Kaksi dominoa ei voi keskenään saada pentuja, jotka edustavat tummempia kuvioita, vaan kaikki niiden pennut ovat itsekin dominoita tai kokokeltaisia (e/e-keltainen eli väistyvä keltainen). Dominokuvion aiheuttavaa geeniä ei toistaiseksi tunneta. Eri teoriat laittavat sen A-lokukseen (erittäin epätodennäköistä, ei sovi lokuksen normaaliin järjestykseen), C-lokukseen (muilla eläinlajeilla ei ole siellä vastaavia) tai E-lokukseen (ei vaikuta todennäköiseltä), mutta se voi myös olla aivan omassa lokuksessaan.

Miksi tämän kuvion nimi on juuri "domino"? Kuvio tunnetaan muillakin koiraroduilla, mutta koska sitä jostain syystä ei esitellä tunnetuimmissa koiragenetiikkakirjoissa lainkaan, sillä ei toistaiseksi ole yli roturajojen yltävää vakiintunutta nimeä. Värikuvio on ehkä tunnetuin afgaaninvinttikoirilla, ja niillä sen nimeksi on vakiintunut domino 1950-luvulla syntyneen tällä tavoin kuvioidun Tanjores Domino -nimisen maineikkaan uroksen kunniaksi. Salukeilla täsmälleen sama kuvio tunnetaan nimellä grizzle ja venäjänvinttikoirilla dominokuviota kutsutaan kasvattajasta riippuen soopeliksi, siniseksi tai kilpikonnanväriksi. Koska domino on näistä sanoista ainoa, jolla ei jo ole aivan muuta merkitystä koirien tai muiden eläinten värinimistössä, se on paras tarjolla olevista tämän kuvion nimityksistä. Sana on helppo lausua ja se myös kelpaa ongelmitta Kennelliiton rekisteröintipapereihin, joten sen käytölle ei ole mitään estettä.

Vielä viimeinen kysymys eli miten ihmeessä tällainen vinttikoirilla tunnettu väri on päätynyt myös Lapin alueen koirille? Onko joku onnistunut sekoittamaan salukiverta rotuun saadakseen nopeamman poropaimenen? No ei varmaankaan. Dominokuviota tavataan muutamalla muullakin rodulla joko värivirheenä tai ihan hyväksyttynä värinä, siihen vain ei ole osattu kiinnittää huomiota. Esimerkiksi siperianhuskyn erikoisista naamakuvioista lähes kaikki ovat juuri dominogeenin aikaansaannosta, samoin alaskanmalamuutilla ei-domino on suuri harvinaisuus. Ainakin osa englannincockerspanielin "soopeleista" lienee dominoita, ja olen nähnyt pari kuvaa akitoista, jotka vaikuttivat olevan dominoita. Vinttikoirilla sitä löytyy myös puolanvinttikoiralta ja silkkivinttikoiralta. Kuviota lienee chihuahuallakin.

Lapinkoirilla dominoa on ollut ihan alusta alkaen. Paimensukuisen linjan kantakoirista ainakin yksi, uros Poromiehen Ponku X-30/74, on kuvan perusteella ollut tyypillinen domino. Osa muistakin kantakoirista on varmasti ollut dominokuvion kantajia, sillä useita sen värisiä koiria näyttää löytyvän Peski-kennelin 1970-luvun kasvateista. Tämän jälkeen dominoita on syntynyt jatkuvasti useissa eri suvuissa mutta tiedon puuttuessa niitä ei ole osattu nimetä dominoiksi. Aiemmin valtaosa lapinkoirakasvattajista on tulkinnut dominopennun turkin kuvion soopeliksi, harmaaksi tai merkkiväriseksi laajoin merkein eikä ole osannut kiinnittää kuvion periytymiseen huomiota. Nykyään (vuona 2010) ne osataan jo hyvin usein rekisteröidä omalla värinimellään, ja termiä saa käyttää myös sukulaisrodulla lapinporokoiralla syntyvistä dominoista.

5-viikkoinen lapinporokoirapentue, jossa on 2 dominoa ja 4 perinteistä merkkiväristä pentua. Selän värissä on huomattava ero, samoin naamakuviossa. Dominoilla on tässä tapauksessa enemmän valkeita merkkejä naamassaan kuin sisaruksillaan.
Metkulla on possunnenä! Vaalea pystyraita dominokoiran kirsussa voi joskus olla jopa näin silmiinpistävä.
Erittäin vaalea dominosaluki (tai "grizzle", kuten tässä rodussa sanotaan).

Tämä artikkeli on ilmestynyt alunperin Reviirissä 4/2003, ja se on kirjoitettu pääosin uudelleen tammikuussa 2010 SuKoKan Kasvattaja-lehdessä julkaisemista varten.

Muita juttujani värigenetiikasta.