Kirjoitelma kukonharjulaisista

© 2005 Liisa Sarakontu

Selailin KoiraNettiä, ja katselin tällä kertaa huvikseni "lapinpaimenkoirien" eli "kukonharjulaisten" sukuja. Siis niitä koiria, joita oli ennen kuin nykyisten, virallisempien lapinkoirien ja lapinporokoirien tärkeimmät esivanhemmat etsittiin pohjoisesta ja rekisteröitiin noin 1960-luvun loppupuolelta alkaen.

"Lapinpaimenkoiria" on rekisteröity jostain 1940-luvun lopusta tai 1950-luvun alusta alkaen. KoiraNet ei tosin yllä ihan näin pitkälle. Rodun kanta lähti alunperin vain ihan muutamasta koirasta, joista yksi oli porokoirien jälkeläinen Lapista, yksi oli valkean ostjakkikoiran (samojedien kantavanhempia) jälkeläinen ja yksi oli puhdasrotuinen, mutta ilmeisestikin pitkäkarvainen karjalankarhukoira. Lappilaista tai sellaiseksi epäiltyä perua olevia koiria saattoi olla enemmänkin, ja myöhemmin matkan varrella mukaan sekoitettiin aitoja porokoiriakin, osin sellaisia joista tuli joko lapinporokoiran tai suomenlapinkoiran kantakoiria. KoiraNetin avulla en valitettavasti saa selville läheskään kaikista koirista mitä perua ne todella olivat.

Valtaosa näistä koirista oli kennelnimettömiä, mikä tekee sukujen seuraamisen hankalammaksi. Tärkein rotua kasvattanut kennel oli Kukonharjun kennel, jossa syntyi pentueita ainakin vuosina 1954-1971. Vaikka KoiraNet tuntee vain noin 16 Kukonharjun kasvattia, niitä oli todellisuudessa moninkertainen määrä, ne vain puuttuvat tuolta. Myöhemmin kukonharjulaisia syntyi mm. Aapan ja Kaamoksen kenneleissä. Myös Peski-kennel aloitti näillä, ja siellä syntyi 1971-1976 ainakin 7 pentuetta, jossa emänä on puhdas kukonharjulainen tai kukonharjulaisista linjoista polveutuva narttu.

Kun lapinporokoirat saivat oman roturekisterin ja "oikeammat" lappalaiskoirat valtasivat myös lapinkoiriksi uudelleen ristittyjen lapinpaimenkoirien rekisterin, vanha kukonharjulaisten kanta alkoi hävitä. Aluksi näitä ei eroteltu sen kummemmin muista lappalaiskoirista ja ne risteytyivät keskenään vapaasti, mutta vähitellen niiden vaikutus hävisi lähes kokonaan. Viimeiset lähes puhtaat (vain jonkun verran Lapin tuontikoirien verta) pentueet syntyivät noin vuonna 1980.

Nykypäivän lapinporokoirassa ei ole enää pisaraakaan kukonharjuverta, tai ainakaan minä en löydä yhtään sellaista sukulinjaa jossa sitä olisi. Sitä on kuitenkin ollut vielä melko hiljattain: valioksi asti päässeen lpk-narttu Saijan 02002E/73 emänemä Malla Y-22/62 oli puoliksi (vai kokonaan?) kukonharjulainen. Saija sai yhden pentueen 1975, mutta nämä eivät lisääntyneet ja siten kukonharjuveri katosi tästä rodusta.

Suomenlapinkoirien puolella sensijaan sitä vielä löytyy. Vaikka slk-kukonharju-sekoituspentueita oli aluksi pilvin pimein, useimmat sukuhaarat katosivat parin sukupolven kuluessa kokonaan. Sitä on tullut nykykantoihin vain tasan kolmen koiran kautta:

Muru 12004/68 oli puhtaasti kukonharjulainen narttu, ja se sai lapinkoirakantakoirauros Rollen X-31/72 kanssa Äijänsuon Juuson 20732L/73 ja Äijänsuon Veeran 3573V/74. Nämä nimet voi löytää monista nykypäivän sukutauluista, sillä ne ovat mm. Lecibsin Torstin 22374/77 takana.

Aapan Taika 18136G/75 on emänsä puolelta kukonharjulainen, isä Tsappis 235091/74 taitaa olla enemmän lappalaiskoira vaikka sillä onkin jälkeläisiä vain kukonharjulaisissa. Tästä nartusta tuli Fohrman's-kennelin kantanarttu, ja se löytyy kaikkien Fohrman's-koirien takaa. Tänään näitä on mm. Hiidenparran ja Lecibsin koirien takana.

Jermu 26841G/74 on puhtaasti kukonharjulainen uros, ja se on Fohrman's-kennelin ekan kasvatin, Fohrmans Arlan 115910/77, isä. Arlan emä on edellämainittu Aapan Taika.

...

Spekulointia: Mitä jos suomenlapinkoirat olisivat saaneet erillisen rekisterin, ja kukonharjulaiset olisivat jääneet eloon Vaikka "suomenpaimenkoirina"? Ne olivat pitkäkarvaisia, enimmäkseen kokomustia, hieman peruslapinkoiraa kookkaampia. Kuin lapinkoiran ja groenendahlin sekoituksia. Olisiko näistä syntynyt näppärä kotimainen palveluskoirarotu? Kuulemma näillä oli terveysongelmia, joiden väitettiin johtuvan sisäsiitoksesta, mutta jos uutta verta olisi voitu lisätä lappalaiskoirista ja miksei belgeistäkin?