Lappalaiskoirien roturisteytykset

© 2005 Liisa Sarakontu

[Kirjoitin tämän jutun Lapikas.nettiin vuonna 2005 vastineena muiden kirjoittajien ajatuksille eri lappalaiskoirarotujen risteytyksille.]

Nyt on kolme rotua, ja näin on ollut jo pitkään. 30 vuotta sitten asia olisi ollut toinen, mutta nyt en muuttaisi nykyistä rotujakoa. Sensijaan tekisin rotujen välisen risteyttämisen helpommaksi kuin nykyään: jonkinlainen lupa yhdistykseltä etukäteen, pennut aluksi siihen rekisteriin kuin emäkin ja sitten jalostustmk:n/näyttelytuomarin tarkastuksen jälkeen mahdollisesti rotua vaihtamaan, jos se on asiallista. Näitä ekan polven risteytyskoiria saisi käyttää jalostukseen "puhdasrotuisten" koirien kanssa ja niiden jälkeläiset olisivat automaattisesti sitä rotua, jota niissä on 3/4.

Esimerkki: slk-uros ja lpk-narttu saavat pentuja. Kaikki rekataan aluksi lapinporokoiriksi. Sitä mukaa kun ne käyvät näytillä niistä osa (pitkäkarvaiset, korkeahäntäiset, hiukan lyhytrunkoisemmat) voidaan siirtää suomenlapinkoiriksi. Jos tällainen F1-koira (eli ekan polven sekoitus) saa pentuja slk:n kanssa, ne rekataan kaikki suomenlapinkoiriksi. Ja jos lpk:n kanssa, kaikki pennut tulevat olemaan lapinporokoiria. Kahta F1-koiraa ei saisi astuttaa keskenään.

Risteyttämisen saisi käyttää vain terveitä koiria (puhtaat silmät, A/B-lonkat). Liian pian ei saisi risteyttää uudelleen, eli F2-koirat eli tokan polven sekoituksetkin pitäisi parittaa vain puhdasrotuisen kanssa eikä partneriksi kelpaisi sellainen, jolla on liian lähellä sukutaulussaan erirotuinen.

Näin olisi kolme eri rotua, kolme rotumääritelmää, kolme eri näyttelykehää mutta yksi (osittain) yhteinen geenipooli.