Suomenlapinkoirien värit

Eumelaniinin neljä eri perusväriä

Tumma väripigmentti eli eumelaniini on normaalisti mustaa. Se voi olla myös ruskeaa, ja tätä kutsutaan perinteisesti lappalaiskoirilla nimellä parkki. Sen sävy vaihtelee tummasta kahvinruskeasta vaaleahkoon, lähes beigeen. Joskus harvoin eumelaniini on tummaa liuskeenharmaata eli sinistä. Vielä harvinaisempi on siniparkki, joka syntyy silloin, kun koiralla on yhtä aikaa sekä sininen että ruskea laimennus turkissaan.

Musta eumelaniini syntyy, kun B-lokuksessa on vähintään yksi B-alleeli ja D-lokuksessa vähintään yksi D-alleeli, siis genotyyppi B- D-. Parkinruskea koira on genotyyppiä bb D-, sininen on B- dd ja siniparkki on bb dd.


Tämän koiran eumelaniini on normaalia eli mustaa. (Fihtolas Lollypop)


Koira jonka eumelaniini on ruskeaa eli parkinväristä. Kuvasta näkyy selvästi, että tällaisen koiran silmät ovat yleensä tavallista vaaleammat.


Sininen koira, jonka eumelaniini on liuskeenharmaata. Myös kirsu on tummanharmaa eikä musta. (Rahkis Sinisukka)


Siniparkki koira, joka on geneettisesti yhtä aikaa sekä sininen että ruskea. Väri on kylmempää ja vaaleampaa kuin vaalea parkki ja ruskehtavampaa kuin sininen. Päälaella erottuu siniparkille tyypillinen hopeinen hohde. (Teelikamentten Deep Blue)


Tämä sivu liittyy artikkeliin suomenlapinkoirien väreistä.

© 2005 Liisa Sarakontu, lsarakon@cc.hut.fi