Suomenlapinkoirien värit

Sudenvärisiä/riistanvärisiä


Tämä koira voisi olla "aito" sudenvärinen, genotyyppi AA. Sillä ei erotu lainkaan nelisilmiä, vaan ainoastaan silmän ympärillä olevat vaaleat renkaat. Turkin vaaleat alueet ovat pääosin samoissa paikoissa kuin merkkivärisellä, mutta niiden rajat eivät ole kaikkialla yhtä terävät. Tumma väri jatkuu alas kuonon sivuja eikä jää vain kuononselkään. Turkin tummimmat alueet eivät ole pikimustia, vaan ainakin osittain sekakarvaisia. Etenkin päälaki on niin sekakarvainen, että se näyttä enemmän ruskealta kuin mustalta. Pohjavilla on kauttaaltaan hyvin vaaleaa. (Liehkun Biegga)


Tästä kuvasta erottuu mainiosti vaalean pohjavillan aiheuttama sekakarvaisuus. Vain takaselkä näyttää tässä kuvassa kokomustalta, ja sieltäkin löytyisi vaaleaa alta, jos kaivaisi. Kuonon sivun kuvio on tyypillinen sudenväriselle koiralle. (Peikkovuoren Bastelli)


Laajat silmien ympärillä olevat vaaleat alueet muistuttavat hieman nelisilmiä, joten tämän koiran genotyyppi voisi olla Aat, siis yksi sudenvärin ja yksi merkkivärin geeni. (Reppulin Anduril)


Tummahko sudenvärinen koira, jonka pään alueen merkit ovat melko niukat. (Nutukas Donovan)


Sudenvärisen koiran naama. Kuonon sivujen väriraja erottuu erittäin selvästi. Silmien ympärillä on vaaleat rillit ja nelisilmistä on vain aavistus.


Hyvin tumma riistanvärinen. Selkäpuoli näyttää ihan umpimustalta, mutta naamakuvio paljastaa että tämä ei voi olla merkkivärinen. Genotyyppi voisi olla Aa tai joku vastaava, eli yksi sudenvärin geeni ja yksi jonkun tummemman kuvion geeni. (Barffas Duomma)


Tosi tumman riistan naama. Koko kuono-osa on ihan musta, mutta koira ei silti ole aidosti maskillinen. Pään tummien ja vaaleiden alueiden välillä ei ole ollenkaan teräviä rajoja, mutta rillit erottuvat kuitenkin. (Shacal Tammenterho)


Tämä sivu liittyy artikkeliin suomenlapinkoirien väreistä.

© 2005 Liisa Sarakontu, lsarakon@cc.hut.fi