PS-lapinkoiria Tuomarinkylässä 26.9.2004

© 2004 Liisa Sarakontu, lsarakon@cc.hut.fi

Tässä on muutama kuva Tuomarinkylässä Taapanterin Jumbon ja Nutukas Hur Murin jälkeläiskatselmuksessa olleista paimensukuisista lapinkoirista. Kuvatut koirat on valittu mukaan lähinnä minua kiinnostaneiden värien takia. En valitettavasti ottanut talteen koirien nimiä.

Kaikki kuvat ovat minun ottamiani. Niitä voi halutessaan kopioida omaan käyttöön, mutta mahdollista julkisempaa käyttöä varten minulta on ehdottomasti pyydettävä lupa. Pyydän myös ilmoittamaan, jos jonkun kuvan koira on nimetty väärin.

ee-keltaisia koiria
ee1 Tavallinen, vaaleahko keltainen eli kermanvärinen. Valkeita merkkejä naamassa. ee-keltaiselle tyypillinen vaalentunut, ei-musta kirsu. (Taapanterin Jumbo)
ee2 Keskimääräistä hieman punaisempi. (Nennikka Ruvsu, Jumbon tytär)
ee3 Keskimääräistä vaaleampi, lähes valkoinen. Kirsun ja ihon pigmentti hyvin vaalea, viittaa siihen että koira on luultavasti geneettisesti bb-parkki eikä mustapigmenttinen. (Tiitiäisen Valpuri, Jumbon tytär)

sudenvärisiä/riistanvärisiä koiria
AA1 Sudenvärinen, mutta voisi ehkä olla myös Aat. Hyvin laajat ja selkeät naamamerkit. (Reppulin Anduril, Jumbon tytär)
AA2 Naamastaan melko tumma sudenvärinen uros. (Nutukas Donovan, Hur Murin poika)
AA3 Oikein klassinen "riistanvärinen", hieman epäselvät naamamerkit. Ei nelisilmiä, joten koira on aika varmasti homotsygootti AA eli aito sudenvärinen. (Liehkun Biegga)

sudenvärin ja merkkivärin yhdistelmä, "riistanväri"
Aat1 Erityisen vahvat punaiset merkit. (Nutukas Hur Mur)
Aat2 Laajat naamamerkit, myös valkeaa kuonossa. (Nutukas Lurfi)
Aat3 Erittäin kirkkaanpunaiset merkit, melko lailla valkeaa. Valkean määrä ja jakauma vastaa "irlanninkirjavuuden" kuviota. (Nutukas Fiini, Hur Murin tytär)

merkkiväri tai ainakin jotain sinnepäin
at Merkkivärinen musta aika laajoin merkein. Voisi olla myös geneettisesti Aat. (Reppulin Malinalda(???), Hur Murin tytär)

parkki
bb Parkki sudenvärinen. Varmasti haalistunein parkki jonka olen ikinä nähnyt! Alkuperäinen väri erottuu hieman päässä. (Shacal Jasmi)