Kennel Sarantais, FinlandAmerikankarvatonterrieri

Lyhyt katsaus historiaan ja nykyaikaan

Amerikankarvatonterrierit  ja amerikanrottaterrierit on hyväksytty Suomessa 15.6.2016 Suomen Kennelliiton rekisteriin. Odotamme kaikkien Pohjoismaisen Kennelunion jäsenmaiden hyväksyntää roduille pikapuolin.

Historiaa:

Amerikankarvatonterrieri (American Hairless Terrier, AHT) on puhtaasti amerikkalainen koirarotu, joka on syntynyt rottaterrieristä, Rat Terrier, karvattomana muunnoksena. Rottaterrieri on paitsi seurakoira niin myös terhakka tuholaisten hävittäjä (rotat ja muut pikkujyrsijät).

1970-luvulla ryhdyttiin tutkimaan karvattomuuden periytymistä, missä Scott-niminen perhe ja sen karvaton rottaterrieri Josephine olivat avainasemassa.

Vuoden 1999 alusta Rat Terrier -koirat alettiin rekisteröidä UKC:ssä, karvattomat lisämaininnalla hairless. Vuoden 2004 alusta American Hairless Terrier rekisteröidään omana rotunaan United Kennel Clubissa (UKC). Myös Suomessa syntyvät AHT:t rekisteröidään UKC:ssä.

AHT:t hyväksyttiin American Kennel Clubin FSS-ohjelmaan vuoden 2014 alussa ja saavat AKC:n täyden hyväksynnän vuoden 2016 alussa.

Amerikankarvatonterrierien historia Suomessa alkoi vuonna 2003 huhtikuussa, jolloin Suomeen saapui Sallin (WMK's Have Mercy) kanssa Kaarina Naaralaisen Sunny (Lar-Mons Valentina 'n Finland) ja Hanna Sjöblomin Jimmy (Flinthill's American Dream). Olin ollut yhteydessä Woodland Manor Kennelin Karyn Pingeliin melkeinpä päivittäin sähköpostitse mielenkiintoisin keskusteluin alkusyksystä 2002. Kaarina Naaralainen ja Hanna Sjöblom tulivat hankkeeseen mukaan myöhäisemmässä vaiheessa.

Tätä aikaisemmin Euroopassa oli ainoastaan kaksi AHT:tä, jotka olivat muuttaneet Tanskaan vuonna 1999 USA:ssa asuneen henkilön mukana. Koirien kasvattaja on Shelley Schuler kennel Horizonista.

Euroopassa useat FCI-kennelliitot ovat hyväksyneet AHT:t kansallisesti Suomen tapaan – näin. mm. Tsekki, Slovakia, Venäjä ja Ukraina. Näillä kennelliitoilla on näyttelytoiminnassaan ylimääräinen luokka: Not FCI breeds.

Amerikankarvatonterrierien määrän lisääntymisestä Suomessa, koiraharrastusmahdollisuuksista jne. voi lukea lisää Suomen Amerikankarvatonterrierit Sakate ry:n sivuilta.

Vuonna 2017 Suomessa on jo yli 900 AHT:tä.

Ulkoisesta olemuksesta ja luonteesta

AHT:t syntyvät karvallisina. Karvapeite alkaa kuitenkin vähentyä heti syntymän jälkeen siten, että 8-viikkoisilla pennuilla karvaa on yleensä enää vain jaloissa ja usein 10 - 12 -viikkoiset ovatkin jo täysin karvattomia. Aikuisen koiran ihoa saattaa kokonaan tai osittain peittää "peach fuzz" - persikkamainen nukka. AHT:n iho on pehmeämmän tuntuinen kuin muilla karvattomilla.

AHT:n hampaisto on täydellinen - pienen koiran kokoon nähden sillä on suuret hampaat, varsinkin kulmahampaat.

Karvattomien AHT-vanhempien kaikki syntyvät poikaset ovat karvattomia. Jalostustyössä käytetään myös karvallisia karvattomuusgeenin kantajia: Kun karvaton ja karvainen karvattomuusgeenin kantaja risteytetään, syntyy pentueeseen sekä karvattomia että karvaisia pentuja, todennäköisyydellä 50/50. Samoin kaksi karvaista karvattomuusgeeninkantajaa saavat pentueen, jossa on sekä karvattomia että karvaisia yksilöitä, todennäköisyydellä 25 % karvattomia. AHT:n karvattomuuden aiheuttama geeni on resessiivinen - muilla tunnetuilla karvattomilla koiraroduilla se on dominoiva.

AHT:t ovat energisiä ja älykkäitä koiria, jotka kaipaavat mielekästä tekemistä. Terrierinä AHT:n sosiaalistamiseen kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.

Ja mikä tärkeintä: AHT:t ovat mitä ihanimpia seuralaisia! "AHT:t ovat mielettömän tunteellisia ja ilmeikkäitä - ja niiden kyky antaa rakkautta on VALTAVA!" (Lainattu Kathy Stemin tekstistä, AHT Yahoo Groupista.)
Karvallinen AHT
Amerikankarvatonterriereihin kuuluu oleellisena osana karvalliset yksilöt. 


Rottaterrieriristeytykset ovat AHT:n geenipoolille tärkeitä. Risteytykset ovat hyväksytty UKC:n toimesta toistaiseksi.

Russeleihin verrattuna AHT:t ovat yleistäen sanottuna hieman rauhallisempia. Karvallisesta AHT:stä saat oivan perheenjäsenen, mikäli allergiat eivät vaivaa.

Sosiaalistaminen ja harrastaminen
Amerikankarvatonterrierit ovat erittäin valppaita, energisiä ja älykkäitä koiria. Pennun sosiaalistamiseen tulee paneutua toden teolla, jotta koira kasvaa helposti käsiteltäväksi – muussa tapauksessa terrieri muokkaa itse toimintatapansa, jotka eivät välttämättä muuta perhettä miellytä.

Koiran kehitysvaiheet pähkinänkuoressa:

 • 0 - 2 viikkoa: sokea kausi

 • 2 - 3 viikkoa: kuulo ja näkö kehittyvät

 • 4 - 7 viikkoa: leimautumiskausi; kasvattajan ja muiden koirien vaikutus suuri

 • 7 - 8 viikkoa: vieroitus

 • 8 -12 viikkoa: herkän oppimisen kausi, pentu oppii uusia toimintamalleja vaivatta

 • 5 - 6 kuukautta: lauman mahdollinen uudelleen järjestäytymiskausi

 • 7 -12 kuukautta: puberteettikausi

 • 12 kuukautta: sukukypsyyden aika

Jo vastaluovutetun 8-viikkoisen pennun kanssa lähdetään liikkeelle: pentua kuljetetaan kaikissa niissä paikoissa ja kulkuneuvoissa, joissa toivotaan liikuttavan myös aikuisen koiran kanssa. Aluksi pentua kuljetetaan pääosin sylissä.

Rokottamattoman pennun suoja on varsin hyvä emän tuottamien vasta-aineiden ansiosta. Koiratuttavuudet ovat pennulle ehdottoman tärkeitä eikä niitä pidä missään tapauksessa välttää pikkupentukautenakaan. Pennun osallistuminen pentukurssille tarjoaa hyvää sosiaalistamista pennulle ja antaa oppeja pennun uudelle perheelle jatkaa koiran opettamista kotioloissa.

AHT:t kaipaavat tekemistä ja useimmat harrastuslajit sopivatkin niille. Kylmimmät lajit, joita harrastetaan talvellakin ulkona tai muissa kylmissä olosuhteissa, eivät kuitenkaan AHT:lle sovi.

Tässä muutamia harrastuksia:

 • eritasoiset tottelevaisuuskoulutukset tarjoavat oivan pohjan muille harrastuksille ja tietysti arkielämälle
 • ​agility alkaa olla suosittua AHT:eiden keskuudessa. Alle vuoden ikäisille on tarjolla myös pentuagilityä, joissa ei vielä hypitä esteitä, mutta muita esteitä harjoitellaan.
 • rally-toko
 • koiratanssi
 • viehejuoksu
 • kaverikoiratoiminta
 • koirafrisbee
 • flyball

Myöskään monipuoliset palveluskoiralajit eivät ole poissuljettuja aktiiviselle koirakolle.

Lisätietoja

Rotumääritelmä on luettavissa suomen- ja englanninkielisenä Suomen Amerikankarvatonterrierit SAKaTe Ry:n sivuilta.

Olemme olleet alusta asti mukana koirien genetiikkaa tutkivassa projektissa:

Hannes Lohen johtama suomalainen ja eurooppalainen tutkimus.

 

Muita AHT-sivustoja