HAMSTERIN HOITO JA RUOKINTA


YLEISTÄ
Hamsteri kuuluu jyrsijöihin, sillä on kaksi paria jatkuvasti kasvavia etuhampaita sekä poskihampaat. Hamsterin optimaali elinikä noin 2-2,5 vuotta. Aikuispaino tavallisella hamsterilla on 150-230gr, naaras kasvaa usein urosta suuremmaksi. Hamsterit tulevat sukukypsiksi noin 5 viikon ikäisinä, mutta siitokseen niitä suositellaan käytettäväksi aikaisintaan 4kk:n ja viimeistään 10kk:n iässä (naaras). Poikasten teettäminen on ainakin stressaavaa ellei suoranaisesti lyhennä naaraan elinikää, siksi sillä ei tule teettää kuin korkeintaan kaksi poikuetta elinaikana.
Naaraalla on kiima neljän päivän välein, muulloin se torjuu raivokkaasti uroksen. Naaras kantaa poikasia 16 vrk ja niitä syntyy keskimäärin 4-12 kpl. Poikasten vieroitusikä emosta on noin 4 viikkoa ja luovutusikä uusiin koteihin 5 viikkoa. Jos teetät hamsterillasi poikasia, sinun tulisi etukäteen huolehtia siitä, että saat mahdollisesti suurenkin poikueen sijoitettua uusiin hyviin koteihin. Eläinkaupat eivät aina vastaanota hamsterinpentuja. Hamsterin myyntihinta noin 15-20e.

LAJIT JA RODUT
Tavallinen kultahamsteri on oikealta nimeltään syyrialainen hamsteri. Sekarotuisia hamstereita ei ole. Hamsteri on aina joko pitkäkarvainen (PK) tai lyhytkarvainen (LK), lisäksi turkkiin voi liittyä satiini ja/tai rex ominaisuus. Kääpiöhamsterilajeja ovat: kiinankääpiöhamsterit sekä venäjänkääpiöhamsterit campbelli, talvikko ja roborovski. Nämä ohjeet on tehty lähinnä tavallista hamsteria varten.

OLOSUHTEET
Hamsteri on aina ERAKKO eli yksi hamsteri yhteen häkkiin! Hamsterille soveltuu mainiosti normaali huoneenlämpö 18-21'C ja kosteusprosentti 50-60%. Liian alhaisessa lämpötilassa hamsteri voi mennä talvihorrokseen (alle + 8´C). Liian lämmin sijoituspaikka on ohentaa hamsterin turkkia ja eläin saattaa jäädä lyhytikäisemmäksi. Hamsteri tarvitsee luonnonvaloa lisääntyäkseen ja pysyäkseen terveenä, mutta älä sijoita häkkiä auringon paisteeseen.

HAMSTERIN LUONNE
Hamsteri on yö- ja hämäräeläin eli se on valveilla pääasiassa iltaisin. Sitä ei voi opettaa päiväeläimeksi, vaan kaiken käsittelyn on tapahduttava hamsterin herättyä iltasella. Hamsterilla on yöeläinten tapaan hyvin huono näköaisti ja eläintä käsitelläänkin aluksi lattialla tai sängyn päällä, putoamisen estämiseksi. Se saattaa hypätä kädestäsi tai pöydältä pelästyessään varjoa tai valoa, näin vahingoittaen itseään.
Hamsteri näkee asioita hajukuvina, sillä on hyvä hajuaisti ja tarkka kuulo. Ethän pidä häkkiä meluisassa paikassa. Hamsteri on luonnostaan siisti ja puhdas eläin joka pyrkii pitämään myös ympäristönsä siistinä.
Hamsteri rakastaa juoksennella vapaana suljetussa ja valvotussa huoneessa. Tarkista ensin, ettei se pääse vahingoittamaan itseään millään terävällä esineellä, kiipeä ja putoa korkealta, pujahda luoksepääsemättömään piiloon, karkaa tai jyrsi korvaamatonta esineistöä.
Naarashamsteri on luonteeltaan ahne, kekseliäs ja määrätietoisempi kuin tasainen ja lempeä uros. Uros saattaa olla talon ensimmäiseksi hamsteriksi helpompi valinta. Molemmat hamstraavat mielellään. Kissat ja useat koirat pitävät hamsteria saaliseläimenä, vältäthän vaaratilanteita!

HÄKKI JA SEN SIIVOUS
Hamsteri tarvitsee mahdollisimman tilavan ja kestävän häkin/terraarion, jonka pohjan vähimmäiskooksi suosittelisin noin 35x70cm. Hamsteri ei ole orava, joten matala ja leveä asunto on sille mieluinen. Myös vanha suuri akvaario sopii hyvin hamsterin asunnoksi, kunhan se on ainakin 35cm korkea ja verkkokannella varustettu, jotta hamsu ei karkaisi sieltä pois. Huomioi myös, että kiipeämällä mökin tai juoksupyörän päälle eläin voi karata. Jos hamsterihäkki on korkea, siinä tulee olla tiheäpinnaisia välikerroksia ollakseen turvallinen. Häkin luukut tulee aina sulkea huolellisesti, hamsteri on mestarikarkaaja!

Hamsterin häkki tai terraario siivotaan tarpeen mukaan noin kerran viikossa, pieni asunto kaipaa siivousta useammin kuin suuri. Siivouksessa tyhjätään mökki ja wc-laatikon sisältö, pohjapuruja ei tarvitse vaihtaa joka kerta jos asunto on suuri. Vanhat siemenet heitetään pois siivouksen yhteydessä ja uusia laitetaan tilalle kerran viikossa. Häkin pohjan ja tarvikkeet voi tarvittaessa huuhdella kuumalla vedellä, älä käytä pesuainetta.

MUUT TARVIKKEET
Häkin kuivikkeeksi soveltuu parhaiten puhdas kutterinpuru. Hyvin pitkäkarvaisille hamsteri uroksille voi purun sijasta laittaa puupuristepellettejä tai mörttiröpöä (haapahake), jos purut tarttuvat turkkiin ja takuttavat koko eläimen. Kissanhiekka ei sovellu hamsterihäkkiin missään muodossa, vaikka kirjallisuus sitä joskus suositteleekin. Paakkuuntuva kissanhiekka voi tukkia suoliston ja muut kemikaalit voivat aiheuttaa ripulia. Häkkiin tulisi hankkia reilunkokoinen hamsterinmökki (ovi halkaisijaltaan 6-8cm), jossa hamsteri nukkuu suojassa päiväajan. Mökin pesäaineeksi tulisi laittaa vain talouspaperin tai wc-paperin suikaleita (myös ohutkortista pehmeää heinää voi käyttää). Suuret pahviputket ovat hamstereille erityisen mieluisia piilo- ja nakerruspaikkoja, niitä saa posteista, kopioliikkeistä ym.
Lähes kaikki hamsterit oppivat käymään wc-laatikolla (1/2 l. pakasterasia), jonka sijoitat mökin viereen nurkkaan ja täytät (1cm pohjalle) hienolla seulahiekalla jai purupuristeella (Pellex). Jos wc-laatikkoa ei käytetä, häkin nurkkiin jää kalkkikertymiä jotka voi liottaa pois etikalla. Juoksupyörä on häkin hyvä muttei pakollinen varuste jos hamsteri saa iltaisin jaloitella huoneessa. Juoksupyörän tulisi olla halkaisijaltaan 16-24cm. Juoksupyörää ei suositella pitkäkarvaisille uroksille.

HAMSTERIN RUOKINTA
Perusruokana siemenseos, raikas vesi sekä tuoretta päivittäin. Monipuolinen tuoreruoka korvaa suola- ja kalkkikiven. Hamsteri on kaikkiruokainen eli omnivoori. Sen tulisi saada ruokavaliossaan siemenseoksen lisäksi myös vihanneksia, juureksia ja hedelmiä sekä hieman maitotuotteita ja lihaa. Pelkästään siemenillä syötetty hamsteri jää usein laihaksi ja on ehkä alikuntoinenkin. Hamsteri syö viikossa siemensekoitusta noin 2dl, sitä voi antaa vapaasti.
Parhaimmat siemenseokset myydään eläinkaupoissa: Bunny, Crispy Hamster, Supa Hamster ja Supreme Harry Hamster. Siemenseosten ongelma on usein siinä, että toiset seokset ovat liian rasvaisia (Crispy) ja toiset liian kevyitä (Supa, Bunny, Omena Oskar). Parhaat seokset saa tällähetkellä sekoittamalla kahta eri sekoitusta. Tee itse hyvä siemenseos. Jos eläimelläsi on taipumusta liikalihavuuteen, vähennä seoksesta auringonkukkaa ja pähkinöitä. Hyvä ruokaseos sisältää seuraavia ainesosia: auringonkukka (vähän), maapähkinä (vähän), johanneksenleipäpuu, hirssi, maissi, herne, murskattu kaura. Herkkuina voi antaa hamsterin täysravintopellettejä, linnunsiemeniä (undulaatti), kuivalihaa, koiran- ja kissannapuja sekä kovia koirankeksejä. Jotta hampaat kasvaisivat tasaisesti ja kuluisivat sopivasti, hamsulla tulee olla aina jotain kovaa jyrsittävää - pahvirullia, oksia ja keksejä.

Tie hamsterin sydämeen käy vatsan kautta! Hamsteri pitää vaihtelevasta ja terveellisestä ruuasta, jota löytyy jokaisen jääkaapista ja ruokapöydästä. Tuoreita pestyjä vihanneksia, juureksia ja hedelmiä olisi hyvä tarjota päivittäin. Puuroja ja lihasoseita voi tarjota 1 rkl kerran viikossa aikuisille eläimille. Hamsteripoikueille voi puuroa ja lihavihannessoseita tarjoa pieniä määriä 1 tl per poikanen 2-3 kertaa viikossa. Tässä hyviä ohjeita:
1.) Kaura- ja moniviljapuurot, joihin lisätään vähän esim. omena/porkkana/kaali raasteita, Piltti/Bona hedelmä- ja marjasoseita, mysliä, jogurttia tms.
2.) Liha- ja vihannes-soseet; mm. Piltti/Bona kana-riisi, naudanliha-vihannes, kinkku-perunasose, vihannes-soseet jne. Vältä kuitenkin tuotteita, jotka sisältävät sipulia.
Anna tuoreruokaa niin vähän kerrallaan että eläin syö kaiken yhdessä päivässä. Jos eläin ei syö kaikkea tuoreruokaa, on ylijäämä kerättävä sen ulottuvilta pois viimeistään seuraavana päivänä. 

HUOM! Runsaasti proteiinia sisältäviä ruoka-aineita (liha, kananmuna, soija, kala, puuro) kannattaa välttää eläimen epänormaalin nopean kasvun ehkäisemiseksi. Liika proteiinilisä ruokavaliossa voi edesauttaa knikkien syntymiseen ja muihin kasvuaikaisiin luustohäiriöihin. Siksi puuroa tai lihasoseita kannattaa antaa vain kerran viikossa 1 rkl. 

TUORERUOKIA 
Hedelmät ja marjat (päivittäin): Omena, banaani, päärynä, viinirypäle, luumu, persikka, nektariini, mansikka, mustikka, rusina...
Vihannekset ja juurekset (päivittäin): Porkkana, parsakaali, kukkakaali, kiinankaali, vesimeloni, maissi, lanttu, nauris, keitetty peruna/riisi/makaroni, voikukan lehdet, idut, keitetyt sekavihannekset...
Vilja (kerran viikossa): Karjalanpiirakat, kuiva tumma leipä, hirssintähkät, myslit, leseet, vehnänalkiot, kaura- ja moniviljapuurot...
Liha (kerran viikossa): Keitetty kananmuna, raaka ja keitetty jauheliha, keitetty mausteeton kana/kala...
Maitotuotteet (1-2 kertaa viikossa): Jugurtti, viili, raejuusto, maitorahka, piimä, miedot juustot...

Pieninä erinä tarjottavia tuoreruokia: keräkaali ja herne (kaasunmuodostus), juustot (kovettaa vatsaa), salaatti, kurkku ja vesimeloni (diureetteja), kaikki uudet ruoat.

Hamsterille sopimattomia tai vaarallisia ruoka-aineita ovat: paistetut, maustetut, suolaiset, sokeroidut, kuumat tai kylmät, pilaantuneet tai märät ruoat. Hamsteri inhoaa myös sipulia ja voimakkaita sitrushedelmiä. Ihmisten karkit, sipsit, kakut ja kerma ovat hamsterille vaarallisia. Pilaantunut ruoka voi aiheuttaa hamsterille ripulin tai ruokamyrkytyksen. Myös uusien ruoka-aineiden kanssa tulisi olla varovainen; ahne hamstraaja saattaa hotkia liikaa kerralla ja maha reagoi helposti ripuloiden. Älä sekoita naaraan kiimaa ja ripulia toisiinsa. 

Tutustu myös: Suomen hamsteriyhdistyksen hoito-ohje.

Talvikon hoito ja ruokinta Artikkelit Etusivu


Tätä sivua saa kopioida ja levittää sellaisenaan = printata hoito-ohjeiksi hamsterinpoikasten mukaan. 
Muu tekstin käyttö, liittäminen sivuille tai muu julkinen julkaisu on kielletty.

© copyright 2007 Niina Toivonen