1 JOHDANTO

Hamsteri on nykyään hyvin tunnettu jyrsijä. Lemmikkeinä pidettäviä lajeja on useita, syyrialaisen eli tavallisen kultahamsterin ollessa selvästi yleisin koko maassa. Muita hamsterilajeja ovat kiinankääpiöhamsteri sekä venäjänkääpiöhamsterit: talvikko, campbelli ja roborowski. Kääpiöt ovat uudempia ja monille vieraampia tulokkaita Suomessa. Niitä on pidetty lemmikkeinä vasta noin 10 vuotta. Käsittelen päättötyössäni ainoastaan syyrialaista hamsteria ja sillä tavattavia sairauksia. Erikoisiin tai harvinaisempiin sairauksiin ei ole puututtu.

Taustatietoina sairauksien tarkasteluun lienee paikallaan pieni esittely koko eläimestä. Hamsteri on ainoa erakkona elävä lemmikkijyrsijä, joten sitä on aina pidettävä yksin. Ruokinnallisesti se on omnivoori eli kaikkiruokainen, vaikka ruuansulatuksellisesti ja lääkinnällisesti se mielletään helposti kasvissyöjien joukkoon, koska se syö niiden tavoin umpisuolipapanoita ja on herkkä antibiooteille. Ruokavalioon tulisi siementen lisäksi kuulua myös vihanneksia, juureksia sekä lihaa, kalaa tai muuta eläinvalkuaista jossain muodossa. Hamsteri on yö- ja hämäräeläin, joten sen näköaisti on huono, kun taas kuulo ja hajuaisti ovat huomattavasti kehittyneempiä. Optimaali elinikä sille on 2 - 3 vuotta.

Hamsteri on minulle vanha ja rakas harrastekaveri, joka innoitti niin lähtemään Pemolle opiskelemaan pieneläinhoitajaksi kuin nyt tutkimaan sen sairauksia. Olen harrastanut ja kasvattanut hamstereita kiinteästi vuodesta 1990, törmäten jatkuvasti erilaisiin ongelmiin tai sairauksiin niiden kanssa. Oma kokemukseni, noin 120 yksilön hamsterinelämän varrelta, on vain lisännyt kiinnostustani sairauksia kohtaan.

Tavoitteenani on sekä parantaa yleistä tietämystä hamstereiden sairauksista että hälventää osaltaan sitä mystiikkaa, joka usein liittyy pikkujyrsijöiden sairastumiseen ja hoitoon hakeutumiseen. Pieneläinlääkäri on ainoa oikea osoite, jonka suuntaan kehotan kaikkia kääntymään hamsterisairauksien yhteydessä, vaikka esittelemieni sairauksien kohdalla sitä ei aina erikseen mainitakaan.

Toivon tutkielmastani löytyvän hyötyä niin tavallisen lemmikin omistajan kuin kasvattajankin näkökulmaan. Olen pyrkinyt selittämään asioita kansantajuisesti, jotta asiaan pääsisivät sisälle myös alaan perehtymättömät ihmiset. Hamsteri saattaa olla potilaana vähän harvinaisempi näky eläinlääkärin vastaanotolla, mutta se on eläin siinä missä muutkin, sairastuu ja tarvitsee hoitoa vastaavasti kuten kissat ja koiratkin. Myös pikkujyrsijän omistaja on yhtäläisessä vastuussa eläimestään ja toisaalta velvoitettu sen hoitoon aina eläimen elämän loppuun saakka.

         

Päättötyön alkuun Terve hamsteri Sairaudet Etusivu


© copyright 2001 Niina Toivonen