HAMSTERIN SAIRAUSOIREITA JA ENSIAPUA...Mistä tunnistat sairaan eläimen - ja mitä voit tehdä? Tässä tavallisempia ongelmia ja sairauksia mitä hamstereille saattaa tulla.

Aivastelu, vuotavat silmät ja/tai kirkas sierainvuoto.
* Allergiaoireita voivat aiheuttaa pöly, kuivike tai erilaiset kemikaalit tms. Puhdista hamsterin ympäristö allergiaa aiheuttavista tekijöistä.
* Myös vilustuminen /hengitystieinfektio aiheuttaa vastaavia oireita, mutta silmä- ja sierainvuoto muuttuu kellertäväksi. Pidä hamsteri huone-lämpimässä ja suojaa sitä vedolta. Anna eläimelle vitamiinia juomavedessä. Jos eläin ei ole parempi parissa päivässä se tarvitsee antibioottikuurin, jolloin se tulee viedä eläinlääkärille. Jos infektiota ei hoideta mitenkään, tulehdus voi pahentua ja toipuminen on epävarmaa.

Iho hilseilee ja kutisee. Kyljet saattavat punertaa ja karva voi irrota laikkuina.
* Tämä voi olla kuivike- tai ruoka-aineallergiaa. Jos olet vaihtanut kuivikkeet 1-3 viikkoa ennen oireiden alettua, on syytä epäillä kuiviketta. Vaihda kuivikkeet muuhun merkkiin ja katso loppuuko ihon kutina ja muut oireet 1-2 viikossa. Purussa voi olla kyllästeitä, jotka aiheuttavat ihoreaktioita (mahd. myös silmäoireita). Myös purun pöly voi aiheuttaa silmien ärsytystä.
Jotkut hamsterit voivat olla allergisia ruoka-aineille. Vehnä aiheuttaa mm. kutinaa ja karvanlähtöä. Ruoka-aineallergiaa epäillessäsi vaihda siemenseos toiseen. 
* Myös iholoisten mahdollisuus tulee ottaa huomioon jos allergia ei ole todennäköistä.

Ripuli. Hännänalus on likainen ja mahdollisesti märkä.
* Hamsteri on saattanut syödä jotain syötäväksi kelpaamatonta tai syönyt liikaa tuoreruokaa. Katso onko eläimesi tavallisella ripulilla vai vesiripulilla.? Tavallinen ripuli on yleensä vain löysää ulostetta ja eläin toipuu kotihoidolla kun annat sille päivän tai pari vain tavallista kuivaruokaa ja vettä, älä anna tuoreruokaa. Maitohappobakteereilla voit nopeuttaa hamsterin mahan paranemista.
Jos hamsterin yleiskunto huononee nopeasti ja ripuli on vetistä sekä pahanhajuista, kyse voi olla vakavasta suolistotulehduksesta. Vie hamsteri pikaisesti eläinlääkäriin antibioottikuurin saamiseksi. Hamsteri kestää voimakasta vesiripulia korkeintaan pari päivää, joten toimi nopeasti.

Hamsteri kieltäytyy syömästä, turvonneet posket ja vuotavat silmät.
* Hamsterilla on jäänyt jotain poskipusseihin kiinni. Joskus terävä jyvä tai vierasesine voi aiheuttaa poskipussiin tulehduksen. Jos eläin ei saa tyhjennettyä poskipussejaan tai poski tuntuu kovalta ja aralta, vielä eläin tarkastettavaksi eläinlääkärille. Alkuvaiheessa tulehdus paranee antibiootilla.
Yleensä sairas eläin kieltäytyy syömästä. Oireet voivat liittyä myös flunssaan.

Eläin liikkuu vaivalloisesti selkä köyryssä, syö ja papanoi huonosti.
* Ummetus on aika yleistä hamstereilla, jos ne eivät saa riittävästi nestepitoisia vihanneksia ja hedelmiä. Liikunta ja säännöllinen vehnänalkioöljyn käyttö auttaa myös ummetuksen hoidossa.
* Suolitukoksia voi esiintyä etenkin pitkäkarvaisilla ja satiini hamstereilla. Suolitukoksessa eläin ei syö eikä papanoi, kyyhöttää selkä kyyryssä ja vaikuttaa hyvin kivulloiselta. Tila kehittyy nopeasti, joten vaaditaan nopeita toimenpiteitä. Ensiapuna tulee antaa parafiiniöljyä 1-3 tippaa (eläimen koosta riippuen) noin 4 tunnin välein + ananasmehua. Ananasmehu pehmittää hyvin karvaa suolistossa, mutta ellei sitä ole voit käyttää vähän laihaa sokerivettä. Tyhjennä eläimen mökki, jotta voit havaita koska eläin taas papanoi ja lääkinnän voi lopettaa.
Ennaltaehkäisyyn pitkäkarvaisille hamstereille (ja muillekin) voidaan antaa 1-2 tippa vehnänalkioöljyä ruoan sekaan kerran viikossa. Jos eläimellä on turkinvaihtoa, voi vehnänalkioöljyä antaa poikkeuksellisesti 2 tippaa kahdesti viikossa.

Putoamisen jälkeen tai liiallisen käsittelyn jälkeen - hamsteri makaa kuin kuolleena. Se hengittää pinnallisesti ja on hyvin hiljaa paikallaan.
* Hamsteri on todennäköisesti shokissa, ei välttämättä loukkaantunut. Jos jätät sen rauhalliseen, hämärään ja lämpimään paikkaan tunniksi tai pariksi toipumaan, se herää usein itsestään. Älä käsittele tai häiritse eläintä, sen tila voi pahentua. Jos hamsteri ei toivu, se voi olla myös pahasti loukkaantunut. Sisäelinvammat on havaittavissa 1-3 vuorokauden kuluttua putoamisesta.

Haavat - hamsteri on tapellut tai loukannut itseään teräviin esineisiin.
* Pudota tippa Betadinea (tms. antiseptista ainetta) keitettyyn ja jäähdytettyyn vesitilkkaan (1:10 suhde) ja puhdista haava varovasti vanupuikolla ja runsaalla desinfiointiaineella. Jos haava-alue on suuri tai erittää, se voi vaatia useamman puhdistuskerran. Jos haava muuttuu punaiseksi eli infektoituu, vie hamsteri eläinlääkärille antibioottikuurin saamiseksi.

Hamsteri yleisesti passivoituu, nukkuu paljon, laihtuu  ja silmät saattavat rähmiä. Iho voi paikallisesti hilseillä.
* Hamsteri on vanhentunut. Vanhuuden vaivat alkavat eläimestä riippuen noin 1½-2 vuoden iässä. Pidä eläin huonelämpimässä, n. 20-23´C, vältä vetoa ja ruoki hamsteria tutulla tavalla monipuolisesti. Eläinproteiineja ja rasvoja voi vähentää ruokinnasta, ettei maksa rasittuisi turhaan. Kalkkia (jogurttia, viiliä, raejuustoa) voi antaa pari kertaa viikossa jotta luusto pysyisi kunnossa. Anna eläimen liikkua oman mielensä mukaan. Vanha eläin kärsii nuorta eläintä enemmän lämmön vaihteluista ja kuljettelusta. Älä rasita eläintäsi turhaan.
* Jos hamsterivanhus hengittää puuskuttamalla, liikkuu huonosti ja tassut tuntuvat viileiltä, on syytä epäillä sydämen heikentymistä. Hoitona siihen voi kokeilla kerran tai kahdesti pienenpientä asperiinin murua murskattuna jogurttiin (*). Muuta hoitoa ei sydänsairauksiin ole.

Paljaat kohdat turkissa, eläimen takaosassa ja vatsan alla.
* Karvanlähtö liittyy tavallisesti vanhuuteen. Vanha hamsteri pudottaa karvojaan usein lonkkien kohdalta, kaulasta ja vatsan alta. Hamsteri on saattanut myös kuluttaa karvansa poikki mökin oviaukossa tms. Pitkäkarvaisilla uroksilla juoksupyörän pitämistä ei suositella, sillä eläin voi jäädä turkistaan kiinni siihen. Uuden karvan pitäisi kasvaa tilalle parissa viikossa.
* Jos karvanlähtöön liittyy kutinaa ja hamsteri raapii itseään voimakkaasti (jopa verille asti), voi kyseessä olla esim. kapipunkki. Sikaripunkissa iho ei kutise ja karvanlähtöä on lähinnä eläimen takaosassa. Iholoiset eivät kuitenkaan aina aiheuta karvanlähtöä, joskus oireena on vain turkin laadun huononeminen. Eläinlääkäriltä saat avun ulkoloisten häätöön. Joskus symmetrinen karvanlähtö ja ihon haavaumat /paksuuntuminen voi olla merkki myös muusta sisäelinsairaudesta. Vanhemmilla naarailla tavataan myös karvanlähtöä lonkkien kohdalta ja vatsapuolelta, se liittyy hormonitoiminnan loppumiseen.

Pieni hamsuapteekki:
* Ananasmehua - ananas-säilyke omassa mehussaan, suolitukoksiin
* Betadinea - haavojen desinfiointiin
* Cardio-Asperiinia - kipuun ja sydänvaivoihin
* Parafiiniöljyä - suolitukoksiin
* Vehnänalkioöljyä - ummetukseen ja turkinvaihtoihin, juoksupyörän rasvaukseen
* 1ml, 2ml ja 5ml ruiskut - öljyjen annosteluun yms.
Usein tarpeen: Pipetti, NaCl, siniset/oranssit inj.neulat, Ditrim-yleisantibiootti...

- Louise Bauck Bsc, DVM, MVSc  
Kirjoitusta mukaillen, Niina Toivonen 2004
(*) oma vinkkini, asetyylisalisyylihappo on listattu hamstereille annettaviin kipulääkkeisiin.
Artikkelit etusivu

©copyright 2004 Niina Toivonen