TALVIKON HOITO JA RUOKINTA


YLEISTÄ
Talvikko on yksi venäjänkääpiöhamsterilajeista. Se kasvaa aikuisena noin kananmunan kokoiseksi. Talvikko on muodoltaan pyöreän kuulamainen, sen vatsaväri on vaalea, selässä on tumma juova niskasta häntään ja kyljissä kylkikaaret. Värejä tunnetaan kaksi: normaali (tummanharmaa) ja safiiri (vaalea savunharmaa). Molempiin väreihin voi liittyä helmiäiskuvio (valkoinen, tikattu perusvärisillä karvoilla). Talvikko risteytyy toisen venäjänkääpiölajin cämpbellin kanssa, joten myynnissä voi olla myös muun värisiä (punasilmäisiä, kuviollisia, oransseja, mustia...) tai oudon mallisia hybridejä, joiden käyttäminen jalostuksessa on kielletty. Mikäli epäilet talvikkosi olevan hybridi, älä laita vahinkoa kiertämään ja teetä sillä poikasia. Kahden lajin sekoittuminen on tehnyt kasvatuksesta hyvin hankalaa viime aikoina.

Talvikko elää keskimäärin 2 vuotta. Se tulee sukukypsäksi noin 4 viikon iässä. Naaraan kantoaika on 18-21 vrk ja poikasten luovutusikä 4 viikkoa.
Tavallisesta hamsterista poiketen kääpiöhamsterit ovat osin sosiaalisia ja niitä voidaan pitää joskus pareittain. Talvikot sietävät lajikumppania kuitenkin muita venäjänkääpiöhamsuja harvemmin, nykyisin ei enää suositella kahden talvikon (sisarusparin) hankintaa vaikka ne muutaman kuukauden voisivat yhdessä asuakin. Yksinäinen talvikko sopii hyvin lemmikiksi, jolloin se kaipaa enemmän virikkeitä ja seuraasi. Talvikon myyntihinta on noin 15e.

TALVIKON ERITYISHOITO
Talvikon erikoisuus on talviturkin vaihtaminen. Jos talvikkoja pidetään liian viileässä tai hämärässä, ne saattavat vaihtaa itselleen valkokirjavan tai valkoisen talviturkin. Talviturkin vaihdosta ei ole eläimelle haittaa, tosin eläin ei välttämättä silloin lisäänny ja se voidaan hylätä näyttelyissä (väriä ei voi arvostella).
Kääpiöhamstereiden kynnet kasvavat jatkuvasti, niitä tulisi leikata muutaman kuukauden välein. Kynsien leikkuu saattaa tuntua hankalalta, käytä apuna pieniä suorateräisiä kynsisaksia. Tarvittaessa pyydä apua kokeneemmalta. Jos kääpiö saa paljon liikuntaa; juoksupyöräilyä, kaivelee hiekkalaatikolla ym. kynnet kuluvat liki kasvuvauhtia ja niitä tarvitsee leikata harvemmin. Myös hampaita tulee ajoittain tarkkailla, etteivät ne kasva liikaa tai vinoon. Huolehdi, että hamsulla on aina jotain jyrsittävää tarjolla.
Kääpiöillä on vatsassaan hajurauhanen, joka uroksilla tulisi puhdistaa muutaman kuukauden välein; liota eläintä lämpimässä, 1½ - 2cm matalassa vedessä pari minuuttia (valvo sitä) ja puhdista hajurauhanen vanupuikolla.

TERRAARIO JA SEN SISUSTUS
Talvikon turvallisin asumus on muoviterraario tai vanha akvaario, kooltaan 30cm x 50-70cm. Yli 70cm terraariota en hankkisi talvikolle, sillä olen huomannut että ne saattavat puolustaa reviiriään voimakkaammin jos se on suuri. Puolikesy hamsteri pääsee myös pötkimään kunnolla pakoon, kun sitä yrittää pyydystää kiinni suuresta tilasta. Eläin stressaantuu edelleen tästä jahtaamisesta ja alkaa vältellä käsittelyä, joskus jopa puolustautuu eli puree. 
Häkkiä ei kääpiöille suositella, koska eläimet ovat ruumiinmuodoltaan varsin kömpelöitä ja loukkaavat itsensä helposti kiipeillessään. Ne saattavat myös karata häkin pinnojen välistä. 
Terraario siivotaan noin kerran viikossa, jolloin vaihdetaan purut, wc-laatikko ja uudet ruoat. Suuri terraario tarvitsee siivousta harvemmin kuin pieni.
Talvikot kaivautuvat mielellään, joten terraarioon voi laittaa vaikka 5cm suurilastuista purua pohjalle. Kaivautumisinnon vuoksi en suosittele pölyistä purua, se voi aiheuttaa silmäongelmia. Mökki ja ruokakuppi eivät ole pakollisia tarvikkeita mikäli terraariossa on paljon purua ja piilopaikkoja. Jos häkin sisustaa perinteiseen tapaan, käyttäen pohjalla vain vähän purua, mökin hankinta olisi toivottavaa. Pesäaineeksi talvikolle voi antaa suikaloitua wc-paperia ja pehmeää kuivaa heinää. Älä anna karkeita heinänvarsia. Juomapulloksi sopii pieni hiiripullo. Se tulee ripustaa niin alas, että kääpiö ylettyy siihen hyvin istualtaan, mutta vesi ei valu puruihin. Juomapullon alle tulee laittaa kiinteä alusta, vaikka litteä kivi, että hamsteri ei siirrä puruja siltä kohtaa vaan ylettyy aina juomaan. 
Kääpiö juoksee mielellään pienessä juoksupyörässä. Talvikot oppivat käyttämään wc-laatikkoa, eli voit laittaa ½ l:n pakasterasian pohjalle 1cm:n hienoa seulahiekkaa tai purupuristetta (ei kissanhiekkaa). Muita kivoja leluja ovat; wc-paperin hylsyt, munakennot ja hedelmäpuun oksat. Ota huomioon terraarion sisustuksessa, että kääpiöhamsterit nakertavat muovia.

RUOKINTA
Kääpiöhamsterit ovat kaikkiruokaisia. Niiden ruokavalioon tulisi kuulua siemenseoksen (Bunny, Crispy Hamster, Harry Hamster tai Supa Hamster) lisäksi myös vihanneksia, juureksia, hedelmiä sekä liha- ja maitotuotteita. Siemensekoitusta talvikot syövät noin 1,5 dl viikossa/kääpiö. Siemenseosten ongelma on usein siinä, että toiset seokset ovat liian rasvaisia (Crispy) ja toiset liian kevyitä (Supa, Bunny, Omena Oskar). Parhaat seokset saa tällähetkellä sekoittamalla kahta eri sekoitusta. Tee itse hyvä siemenseos. Siementen lisäksi talvikot pitävät koiran/kissan napuista ja undulaatinsiemenistä, joita niille voi antaa hieman lisukkeeksi. 
Kääpiöiden tuoreruoka-annos on 1 tl/pv/kääpiö. Kerääthän seuraavana päivänä tähteet pois pilaantumasta. Päivittäin kääpiölle olisi suositeltavaa antaa tuoreita vihanneksia, juurekseia ja hedelmiä esim: pala omenaa, banaania, parsakaalia, porkkanaa, kiehautettuja sekavihanneksia, päärynää, kiinankaalia ym. Pari kertaa viikossa tulisi antaa n 1 tl jotain maitotuotetta; jogurttia, viiliä, maitorahkaa tai raejuustoa. Lisäksi kääpiöille voi tarjota kerran viikossa kuppiin esim; liha- tai kanasose pilttejä, keitettyjä maustettuja puuroja, perunamuusia tai karjalanpiirakkaa. Kääpiöhamsterille EI saa antaa sipulikasveja, sitrushedelmiä, karkkeja, kermaa, suolaisia tai sokerisia ruokia. 

Ps. Hamsterin hoito-ohjeessa on laajempi tuoreruokalista joka soveltuu myös kääpiöhamsterille. 

Tutustu myös: Suomen Hamsteriyhdistys kääpiön hoito-ohjeet.


Hoida ja ruoki eläintäsi oikein, niin sinulla on tyytyväinen lemmikki.  


Hamsterin hoito-ohje Artikkelit Etusivu


Tätä sivua saa kopioida ja levittää sellaisenaan = printata hoito-ohjeiksi hamsterinpoikasten mukaan.
Muu tekstin käyttö, liittäminen sivuille tai muu julkinen julkaisu on kielletty.

© copyright 2007 Niina Toivonen