2 TERVE HAMSTERI

Jotta voitaisiin määritellä ja tunnistaa sairas hamsteri, tulee ensin tietää millainen on se on ollessaan terve ja normaali.

Hamsteri on varsin hiljainen lemmikki, se ei huuda nälkäänsä tai valita kipujansa. Omistajan tulee osata lukea eläimensä käytöstä, ruokatapoja ja fyysistä tilaa usein vain pienien merkkien perusteella. Toisaalta hamsteri on käytökseltään varsin kaavamainen ja tavoiltaan muutenkin säntillinen, joten sen elämää tarkkaillakseen ei tarvitse olla alan suuri asiantuntija. Muutokset hamsterin käyttäytymisessä, ulkonäössä, ruokahalussa, liikkumisessa tai aktiivisuudessa antavat aiheen epäillä jotain, ja toivottavasti viisas eläimenomistaja seuraakin lemmikkiään päivittäin.

Terve hamsteri on luonteeltaan avoin ja utelias, toki seurallisuutta siltä on erakkona joskus turha odottaa. Kesyyntynyt eläin on hyvin valpas ympäristön tapahtumista ja ottaa vaihtelevasti kontaktia ihmiseen. Hamsterin ruokahalu on luonnostaan erinomainen, joten säännöllinen tuoreruuan anto ja syömisen tarkkailu on helpoin tapa seurata eläimen tilaa. Jos eläin vähentää syömistä, tai ruoka ei maistu ollenkaan, on tilannetta syytä seurata.

Hamsteri on hämäräeläimenä aktiivisimmillaan iltaisin ja yöaikaan, päivällä se mielellään nukkuu. Nuori eläin saattaa valvoa ja remeltää öisen kellon ympäri, kun taas vanha eläin nousee vain pariksi tunniksi ylös. Terve hamsteri liikkuu vaivattomasti ja mielellään. Häkin tulisi olla riittävän suuri. Jo liikuntakyvyn ylläpito säästää hamsteria niin stressiltä, liikalihavuudelta kuin monilta liikuntaelinsairauksiltakin.

Ulkonäöltään hamsterin tulisi olla puhdas ja huoliteltu, terve eläin on hyvin siisti. Sen ruumiinmuodon tulisi olla vähän pyöreähkö, vyötärön ei pitäisi erottua. Heränneen eläimen silmien tulee olla kirkkaat ja puhtaat, korvat pystyasennossa sekä kuonon puhdas eritteistä. Hengityksen tulee olla äänetöntä ja vaivatonta. Eläimen takapään tulee olla siisti ja puhdas. Naarailla on kiimapäivä neljän vuorokauden välein, jolloin ne tuoksuvat pistävän happamalle ja emättimestä saattaa vuotaa hieman valkeaa eritettä. Se kuuluu asiaan. Turkin tulisi olla kauttaaltaan hyväkuntoinen ja peittää tasaisesti koko eläimen, tassuja, hajurauhasia ja korvan ympäryksiä lukuunottamatta.

Sairas hamsteri muuttuu usein, tietysti sairauden luonteesta riippuen, apaattiseksi ja etäiseksi. Se saattaa kyyhöttää omissa oloissaan, syödä huonosti, laihtua ja liikkua vain pakolliset kuviot. Huonokuntoinen eläin ei jaksa puhdistaa turkkiaan ja saattaa virtsata pesään, jolloin pelkkä katsaus eläimeen osoittaa tilanteen oikean laidan. Sairauden merkkejä saattavat olla myös eläimen poikkeava ärtyneisyys ja sekavuus, oudot asennot tai omituinen tapa liikkua.
 
 

Päättötyön alkuun Johdanto Hoidosta yleensä Sairaudet Etusivu


© copyright 2001 Niina Toivonen