KYSYTTYÄ HAMSTEREISTA...

Tässä yleisimmin kysyttyjä, ihmisiä askarruttavia asioita hamsterin hoidosta ja käyttäytymisestä. Lisäilen listaa ajan myötä :)
 

A

E

H

HAJURAUHASET
* Hamsterin kyljissä on molemmilla puolilla oudon näköiset ja ulkonevat mustat patit, onko se normaalia?
- Hajurauhaset ovat ne luomea muistuttavat, hieman kohollaan olevat rauhaset symmetrisesti hamsterin molemmilla puolilla, lonkkien kohdalla. Kun hamsu on poikanen, sekä uroksella että naaralla hajurauhaset ovat vain pienet pisteet nahassa. Urosten hajurauhaset kasvavat aikuisikään mennessä pienen napin kokoisiksi ja kohoutuvat ihosta. Naaraiden hajurauhaset jäävät pieniksi pisteiksi ihoon.Vanhetessa hajurauhaset voivat myös halkeilla hieman ihon kuivuessa. Monilla hamstereilla on lovi turkissa hajurauhasten kohdalla.
Kääpiöhamstereilla on vain yksi hajurauhanen, joka sijaitsee vatsassa. Uroksilla se on näkyvä ja tarvitsee ajoittain puhdistusta.

HAJURAUHASTEN RAPSUTTELU
* Miksi hamsteri raapii hajurauhasia?
- Hajurauhasten rapsuttelu on toimenpide, jolla hamsteri hieroo ominaishajua jalkapohjiinsa ja näin edelleen merkkaa reviiriään. Hamsteri myös hieroo joskus hajurauhasia suoraan häkin seiniin yms. Voimakkaasti merkkaillessa hajurauhasista voi erittyä pientä kosteutta turkkiin.
Kääpiöhamsterit merkkailevat reviiriä vastaavasti hieromalla vatsaa puruihin.

HAMPAAT
* Millaiset hampaat hamsterilla kuuluu olla?
- Syyrialaisen ylähampaat ovat pituudeltaan noin 3-5mm ja alahampaat 5-10mm. Ylähampaat ovat aina lyhyemmät, eikä niitä yleensä tarvitse leikata. Jos alahampaat kasvavat syyrialaisilla yli 1cm mittaisiksi, niitä tulisi lyhentää.
Kääpiöhamsterin hampaat ovat noin 3-5mm mittaiset. Niidenkin hampaita tulee leikata, jos ne kasvavat liikaa. Joskus hampaan katketessa kasvusuunta voi kääntyä kieroon, jolloin hampaita tulee lyhentää noin kuukauden välein. Kääpiön suuhun näkee huonommin, mutta jos eläin laihtuu vika on usein hampaissa.

HAMPAIDEN LEIKKUU
* Pitääkö hampaita leikata? Jos niin miten ja milloin?
- Hamsteri on jyrsijä, joten hampaat kasvavat juuresta koko ajan. Tarjolla tulisi olla aina jyrsittävää, kovia koiran keksejä tms. Jos hamsteri jyrsii riittävästi (ja hampaat kasvavat suoraan), sen hampaita ei yleensä tarvitse leikata. Usein vanha eläin ei enää innostu nakerrettavasta ja sen hampaita on syytä lyhentää. Leikkuu tapahtuu pienillä sivuleikkureilla eläinlääkärin vastaanotolla tai kasvattajan luona. Hampaiden murtumista ja kieltä on varottava, joten en suosittele harrastajia leikkaamaan hampaita alussa omin päin.

HAMPAIDEN KATKEAMINEN
* Miksi eläimeni hampaat katkeavat/irtoavat? Kasvavatko ne takaisin?
- Hamsteri katkaisee usein hampaansa nakertaessaan pinnoja tms. Hampaat kasvavat takaisin noin 2 viikossa. Hampaiden kasvua tulee seurata, etteivät ne kasva vinoon tai haittaa muuten eläimen syömistä.
Joskus hamsteri ei saa ruokavaliossaan tarpeeksi kalkkia (esim. siemensekoitus on huono) ja hammasluu haurastuu, hampaat voivat irrota. Tuoreruokinnassa tulee huomioida kalkin saanti (jogurtti, viili, juusto), joka pitää huolta niin luustosta kuin hampaistakin. Hampaattomalle tulee tarjota tietenkin enemmän pehmeää tuoreruokaa :)

HAMPAIDEN VÄRIERO
* Hamsuni hampaat ovat eri väriset, onko niissä jotain vikaa?
Hamsterin hammasluusto voi olla keltaista, valkoista tai kirjavaa. Joskus väri voi myös vaihtua, esim. hampaan katketessa.  Useimmin hamsterin hammasluu on keltaista. Samassa suussa voi olla myös eri värisiä hampaita. Hammasluun värin ja kovuuden välillä on olemassa yhteys, eli esimerkiksi kirjavat hampaat voivat olla hauraammat kuin yksiväriset. Riittävä kalkin saanti ja nakerrettava turvaavat silti eläimen elämän oli suussa mitä väriä tahansa, joten hampaista ei tarvitse murehtia :)

HILSEILY
* Hamsterini nahka hilseilee ja silmät rääppääntyvät, mistä se johtuu?
- Ihon hilseily ja silmien rääppääntyminen liittyvät usein urosten vanhuuteen, naarailla on harvoin vastaavia ongelmia. Joissakin tapauksissa hilseily voi olla myös merkki vääränlaisesta ruokinnasta tai yliherkkyysoire sopimattomista kuivikkeista. Jos hilseilevä eläin on nuori, hilseen aiheuttaja tulee etsiä ja karsia pois kokeilemalla eri ruoka- ja kuivikemerkkejä.

I

J

K

KAATUMINEN, oudot asennot
* Mikä talvikollani on kun se seisoo ensin jaloillaan ja kaatuu sitten selälleen puruihin? Onko sillä joku sairaus?
- Talvikot saattavat joskus seistä ja kaatua selälleen, piehtaroida kuin hevoset ja pyöriä selällään pitkin terraariota. Ilmeisesti ne ovat sekä lihavia että kömpelöitä, etteivät ne heti edes pääse kääntymään jaloilleen. Kyse on siis tavallisesta asiasta, eikä sairaudesta :)
-  Jos pään alueella on sairauksia (aivot, korvat, välikorvat): hamsteri kulkee ympyrää, pitää päätä kallellaan, tekee kuperkeikkaan päänsä yli tai kaatuu sivulleen kulkiessaan eteenpäin. Näiden oireiden kanssa tulee kääntyä eläinlääkärin puoleen.

KARVANLÄHTÖ
* Hamsterilta lähtee karvaa, mikä avuksi?
- Hamsterilla on karvanlähtöaikoja pitkin vuotta, kuten muillakin eläimillä. Lisäksi elintilan ja olosuhteiden muutokset, ruokinta, hormonitoiminta ja sairaudet voivat vaikuttaa turkkiin. Juoksupyörä tai ahdas mökin oviaukko voi katkaista karvoja eläimen selästä. Ethän pidä pitkäkarvaisella uroksella juoksupyörää?
Karvanlähtö on usein paikallista ja karvan tulisi kasvaa takaisin noin 2 viikossa. Joihinkin sairauksiin voi liittyä hamsterin kaljuuntuminen jopa kokonaan. Vanhuuden karvanlähtö on normaalia.

KARVANLÄHTÖ, vanha naaras
* Vanha syyrisnaaraani kaljuuntuu lonkkien kohdalta, onko se normaalia?
- Hormonaalinen karvanlähtö on tyypillistä yli 1 vuotiaille naaraille. Sukukypsyyden päättyessä lievää turkin ohenemista tai runsaampaakin karvanlähtöä voi esiintyä lonkkien kohdalla, vatsan alla ja eläimen takaosassa. Urosten turkki pysyy yleensä parempana vanhuuteen saakka. Kääpiöillä turkki ohenee vastaavasti, mutta sukupuoliero ei ole niin selvä.

KASVATTAMINEN
* Haluaisin alkaa kasvattamaan hamstereita. Miten sen teen?
- Tässä erinomainen artikkeli hyvin tärkeästä aiheesta.

KULJETTAMINEN
* Miten pikkujyrsijää kuljetetaan?
- Hamstereille ym. valmistetaan käteviä eri kokoisia kuljetuslaatikoita. Valitse laatikko siten, että eläin voi hieman jaloitella boksissa eikä yllä nakertamaan kantta. Laatikko tulee sisustaa puruilla, pesäaineilla ja sekä siemen- että tuoreruoalla.
Talviaikaan kuljetuslaatikko tulee kääriä huolellisesti peitteisiin ennen kassiin laittamista. Kesällä ilmastoinnista on huolehdittava, eikä eläintä saa jättää hetkeksikään aurinkoon. Helteisellä ilmalla kuljetuslaatikon päälle tulisi laittaa kostea pyyhe, jotta eläin ei saisi lämpöhalvausta.
Huomioi, että hamsu nukkuu päivisin ja valvoo öisin - paras kuljetusaika on siis päivällä. Yöaikaan eläin pyrkii kaikin tavoin ulos laatikosta, joten yöpyminen laatikossa on stressaavaa ja voi päättyä karkaamiseen.


KUOLAAMINEN
* Hamsunaaraani leuanalus on usein märkä, iho menee jo kaulasta ihan karvattomaksi ja ryppyiseksi, mistä se johtuu?
-
Hamsusi on aika tyypillinen naaras, joka nakertaa ilmeisesti pinnoja. Kun hamsteri jyrsii jatkuvasti, kuolaneritys pysyy vauhdissa joka edelleen kastelee kaulaa. Lopulta karvatkin putoavat kostealta alueelta ja iho menee ryppyiseksi. Kostea iho on valitettavasti altis bakteeritulehduksille, liiallista nakertamista ja kuolaamista tulisi siis estää. Yleensä hamsteri nakertaa pinnoja ollessaan tylsistynyt, eli jotain toimintaa olisi tarpeen järjestää :) Nakertamista voi myös estää järjestämällä hamsun elinoloja uudelleen, vaikka siirtämällä sen akvaarioon asumaan.
PS. Kuolaamista esiintyy myös voimakkaiden kiputilojen yhteydessä, mutta silloin hamsteri on selvästi sairas ja muutenkin huonossa kunnossa.

KYNSIEN LEIKKUU
* Tarvitseeko tavallisen hamsterin kynsiä leikata?
- Yleensä ei. Joskus vanhojen hamstereiden kynnet kasvavat liikaa ja niitä voi lyhentää.
* Miten ja missä kääpiöhamsterin kynnet leikataan?
- Kynsienleikkuu onnistuu parhaiten, kun eläin opetetaan siihen nuorena. Kynnet ovat valkoiset, joten leikkuu onnistuu parhaiten tummalla alustalla. Eläintä voi pitää polvella tai kädellä ja leikata kynsiä yksi kerrallaan pienillä kynsisaksilla. Eläin on rauhallisin kun se herätetään suoraan uniltaan. Kynsiä leikataan varovasti, kunnes eläin käy liian vilkkaaksi... seuraavana päivänä voidaan toimitusta jatkaa. Kynsien leikkuu olisi hyvä suorittaa tarpeen mukaan ja ennen näyttelyyn menoa. Kynsienleikkuun voi opetella esim. kasvattajan luona, jos se tuntuu hankalalta. Kaikki eläinlääkärit tai eläinkauppiaat eivät osaa leikata kynsiä näin pieniltä eläimiltä.

L

LOMAHOITO
* Miten pitkään hamsteri voi olla kotona yksin ilman hoitajaa? Milloin pitää viedä hoitoon?
- Hamsterit pärjäävät viikonlopun yli eli 2-3 vrk ilman hoitajaa. Aika perustuu siihen, että jos ne karkaisivat ne selviytyisivät tuon ajan hengissä ilman vettä ja ruokaa. Jos loma kestää 3vrk tai pidempään, hankkisin hoitajan tai hoitopaikan hamsterille. 
Hamsulle kannattaa laittaa kaksi vesipulloa ja tuplamäärän siemeniä loman ajaksi. Tuoreruokaa ei voi laittaa kuin yhden päivän annoksen, muuten se pilaantuu. Juoksupyörä kannattaa aina poistaa pitkäkarvaisilta loman ajaksi ja hamsterin asunnon muu turvallisuus varmistaa.
Hamsun asunto tulee sijoittaa loman aikana niin, että aurinko ei paista siihen mutta eläin saa valoa. Viileys on tärkeää. Hamsteri voi saada lämpöhalvauksen tai sydänkohtauksen, jos asunnossa tulee kesällä kuuma eikä kukaan ole paikalla tuulettamassa sitä. Siksi hamsteri on aina vietävä hoitoon muualle, jos kotiväki on viikon poissa. Eläimen mukana on hyvä antaa helpot hoito- ja ruokintaohjeet sekä pari tärkeintä puhelinnumeroa.
Eläinkaupat ja monet kasvattajat ottavat hamsuja lomahoitoon. Hamsterin voi ottaa myös mukaan, mikäli se on järkevää: eläin on hyväkuntoinen, matka kestää yli 3vrk eikä eläimellä ole hoitajaa/hoitopaikkaa, lomakohteessa on viileää ja rauhallista, sekä autossa on ilmastointi.

LOUKKAANTUMINEN
* Mistä voin olla varma ettei hamsterini loukannut itseänsä, kun se tippui häkin toisesta kerroksesta ekaan? Hamsu vaikuttaa ihan normaalilta, mutta voiko myöhemmin ilmetä jotain vammoja tippumisen jäljiltä?
- Jos hamsu loukkaantuu pudotessaan, murtumat ja muut kolaukset on heti havaittavissa. Sisäisiä verenvuotoja syntyy yleensä vasta kun hamsu joutuu puristukseen tai putoaa vajaan metrin korkeudelta lattialle tai muulle kovalle alustalle. Jos hamsusi on normaali: rauhallinen, syö ja liikkuu, ei tarvitse huolestua.
Älä anna hamsteria pienten lasten käsiin. PS: Kääpiöhamstereille ei silti suositella kerroshäkkejä, koska mittasuhteet kasvavat eläimen ollessa pieni. Kääpiöitä vain terraarioihin.

M

N

NAKERTAMINEN
* Miten saisin hamsterini lopettamaan häkkinsä jyrsimisen? Olen yrittänyt jo kaikkea.
- Pinnojen nakertaminen ja jyrsiminen on hamstereille luonteenomaista. Jyrsiminen merkitsee osin tylsistymistä ja toiminnan puutetta, osin se on myös tapa kuluttaa aikaa. Nuori eläin on aina vanhaa aktiivisempi ja vaatii enemmän virikkeitä. Etenkin naaraat jyrsivät ja elämöivät iltaisin. Olen huomannut, että mitä enemmän hamsteri pääsee häkistään ulos, sitä enemmän se voi jyrsiä. Kun eläin tietää, että häkin ulkopuolella on elämää - jyrsiminen on myös tapa yrittää häkistä ulos. Jyrsimistä ei voi oikeastaan estää mitenkään, hamsteri vähentää mesoamista vain vanhetessaan. Jyrsimisen voi silti kohdistaa toiseen kohteeseen, kuten suuriin pahviputkiin, lisäämällä häkkiin virikkeitä, rakentamalla juosutusterraarion tai kaivuulaatikon.

NARINA
* Miksi talvikkoni narisevat?
- Narina on purnausta, tuohtunutta marmatusta, leikkimistä tai oikeaa välien selvittelyä äänensävystä riippuen. Kimeä vinkuminen ilmaisee aina kipua, myös syyrialaisilla. Opi kuulemaan milloin on hätä! Narinan alkuperä tulee aina selvittää, ettei toinen asukkaista joudu väkivallan kohteeksi. Talvikot narisevat myös normaalioloissa, joten tilannetta tulee tarkkailla. Jos eläimille ilmestyy naarmuja tai haavoja, eikä kyse ole enää leikistä, tai väliaikaisesta narinasta siivouksen jälkeen, tulee eläimet erottaa toisistaan lopullisesti eri häkkeihin asumaan.

NARINA, KUORSAUS
* Hamsterini narisee ja vinkuu unissaan, miksi?
- Kuulemanne "vinkuna" on todellakin kuorsausta, miten hamsukin joskus ääntelee nukkuessaan. Kuorsaus vaihtelee paljon - usein ääni on matalaa marinaa tai pientä kimeää narinaa. Äärimmillään kuorsaus voi olla lohdutonta kovaa rääkymistä ja nyyhkytystä, joka säikäyttää myös omistajan. Eläintä katsoessa se silti nukkuu sikeästi, tassut heiluen ja hampaat jauhaen... Etenkin syyrialaiset ääntelevät enemmän ja kovemmin unissaan. Hamsukin voi nähdä painajaista :)

O

P

PIGMENTTIPILKKUJA IHOLLA
* Hamsterilleni on tullut mustia pieniä pisteitä iholle, ensin hajurauhasten kohtaan ja nyt muuallekin. Mitä ne ovat?
-
Monille syyrialaisille tulee vanhemmiten pieniä mustia pigmenttipilkkuja ihoon.  Niiden syntymekanismi ei ole tiedossani, mutta ilmeisesti syntyyn voivat vaikuttaa hormonitoiminnan ja elimistön puolustusjärjestelmän muutokset. Usein pilkkuja kun ilmestyy hormonitoiminnan päättyessä, joskus eläimellä on myös kuiva iho tai karvanlähtöä (joka sekin on usein hormonaalista). Pilkkuja alkaa ilmaantua reilun vuoden iässä, alussa hajurauhasten kohtaan ja muualle takaruumiiseen, lopulta niitä voi olla melkein kaikkialla. Usein pilkut kohoutuvat hieman ihosta ja karvanpeitteen harventuessa ne voivat olla hyvinkin näkyviä. Pigmenttipilkut ovat vaarattomia :)

PISSAILU MÖKKIIN
* Miksi hamsterini pissailee mökkiin?
- Mökkiin pissaamisen syinä ovat usein mm. turvattomuuden tunne ja epävarmuus tai yksinkertaisesti suuri mökki, jolloin hamsulla on tilaa tehdä sinne wc. Poikaset voivat lirauttaa aluksi vähän sinne sun tänne. Myös ulkopuoliset tekijät voivat pelottaa hamsua. Laita neliskanttinen wc-laatikko mökin viereen, tämä ohjaa yleensä hamsun oikeaan paikkaan. Vinkiksi voi laittaa hieman pissapuruja laatikkoon. Seulahiekkaa ja purupuristetta saa hyvinvarustetuista eläinkaupoista. Kissanhiekkaa ei tule koskaan käyttää kuivikkeena, sillä se voi paakkuuntua suolistossa tai aiheuttaa eläimelle vatsanväänteitä.
PS: Papanoita hamsteri päästää kyllä mökkiin, eikä siitä tavasta pääse eroon.

POIKASTEN TEETTÄMINEN
* Tavallisen hamsterin poikimisesta oma artikkeli, kts. artikkelit.
* Talvikon lisääntymisestä lisää kohdassa T.
*  Voivatko talvikko uros ja naaras hoitaa yhdessä poikasia?
- Talvikko uros ja naaras hoitavat yhdessä poikasia, jos saavat mahdollisuuden siihen. Talvikko kantaa 18-20 vrk. Jos uros on naaraan luona synnytyshetkellä, se astuu naaraan heti uudelleen. Uros kannattaa ottaa pois kun naaras pyöristyy... jo ennen synnytystä, ellei halua toista poikuetta perään. Kahta poikuetta enempää ei naaraalla tulisi teettää.

POIKASTEN JAKAMINEN VANHEMMILLE?
* Hyväksyykö isä (talvikko) poikansa ja emo tyttärensä luokseen asumaan?
Huom! Vain venäjänkääpiöhamstereilla onnistuu: Pojat voidaan siirtää isän luo 4 viikon iässä, tyttöjen jäädessä emon luo. Emo imettää poikasia 3 viikkoa. Pojat voi siirtää isän luo kun imetys on loppunut.
Emo + tytär tai isä + poika eivät silti aina tule toimeen keskenään loppuikää. Poikasia on hyvä yrittää kaupata eteenpäin, varsinkin jos niitä syntyy paljon.
Talvikko voi tehdä jopa 9 poikasta. Kääpiöhamsterit tulevat sukukypsyysikään koosta riippuen noin 4-6 viikon iässä, joten mahdolliset poikaset tulee erottaa ajoissa toisistaan.

PUREMINEN, syyrialainen
* Pureeko hamsteri?
- Kesyn hamsterin ei pitäisi purra. Tilanteet, joissa hamsteri on purrut ihmistä liittyvät usein eläimen pelästymiseen, vahingoittamiseen tai ärsyttämiseen.
Hamsteri puree hyvin harvoin voimiensa takaa, yleensä se varoittaa ihmistä kokeilemalla hampaillaan.
Jos hamsteri naksuttaa hampaitaan, se ilmaisee tyytymättömyytensä - ja sitä tulee kunnioittaa! Pinnojen välistä ei kannata törkkiä sormiaan, sillä hamsteri tulkitsee sen vaistomaisesti ärsyttämiseksi. Myös nukkuvaa hamsteria tulee herätellä varovasti, eikä kouria äkkinäisesti. Hamsteri ei pure pahuuttaan, ellei sillä ole syytä puolustautua. Joskus käsittelijä voi olla niin hermostunut ja jännittynyt, että eläin sen vaistottuaan hermostuu itsekin ja puree. Ensimmäistä hamsteria hankittaessa olisi hyvä etsiä kesy pentu ja pyytää käsittelyvinkkejä kasvattajalta, jotta pelon kierre "hermostunut omistaja - hermostunut eläin" ei alkaisi.
Jotkut kääpiöhamsterilajit voivat nipistellä kättä lähes rodunomaisesti.

PUREMINEN, kääpiöhamsteri 
* Miksi aiemmin kiltti talvikkoni alkoi purra 2-3kk iässä? 
-  Sama ilmiö toistuu monilla eläimillä. Myös yhdessä asuvat talvikkosisarukset aloittavat riitelynsä 2-3kk iässä ja selvittävät arvojärjestystä usein kovin ottein. Ilmeisesti syynä on eläimen hormonitoiminnan muutos, "murkkuikä" ja luonnollinen erakoitumisvaihe, joka saa käyttäytymään äkkipikaisesti ja hermostuneesti - myös puremaan. Mikäli eläimen käsittely jää vähälle näihin aikoihin, kääpiö erakoituu  helpommin ja voi käyttäytyä uhkaavasti kun käsittely aloitetaan uudelleen. Joissain hamsterisuvuissa oman reviirin puolustaminen on vahvempana ja sisarusparitkaan eivät juuri menesty yhdessä. Reviiripuolustamisen ominaisuus ei ole toivottavaa ja sitä yritetään jalostuksella karsia pois.

- Mitä sitten tehdä? Eläimen käsittelyyn kannattaa panostaa, sillä yleisemmin reviiriä suojeleva ja protestoiva pureminen menee ohi. Kun hamsteria käsittelee marinasta huolimatta, se tottuu taas vähitellen ihmiseen ja käsittelyyn - nielee reviirillensä tunkeutumisen, unohtaa erakoitumisen ja ainakin vähentää kiukuttelua. 
Pyydystä mieltään osoittava eläin aina pahviputkella terraariosta, älä koskaan paljain käsin! Tavallisesti eläimen pureminen liittyy äkilliseen säikähtämiseen, pyydystämiseen, pakenemiseen ja itsepuolustautumiseen. Reviiriään suojeleva eläin haluaa taas olla sinkku ja kokee ihmisen tunkeilijaksi. Yleensä käsittely oman reviirin (terraarion) ulkopuolella on paljon helpompaa ja sujuu mukavammin.
Jos eläintä närästää ollessaan kädellä pidempään, lyhennä käsittelyaikaa. 

Huomioitavaa! Yli 70cm mittaista terraariota en hankkisi talvikolle, sillä olen huomannut että ne saattavat puolustaa reviiriään voimakkaammin jos se on suuri. Hamsteri pääsee myös pötkimään kunnolla pakoon, kun sitä yrittää pyydystää kiinni suuresta tilasta. Eläin stressaantuu edelleen tästä jahtaamisesta ja alkaa vältellä käsittelyä, joskus jopa puolustautuu eli puree. 

R

S

SAIRAUDET
* Mitkä ovat yleisimmät asiat, jolloin hamsu viedään eläinlääkärille?
- Eläinlääkäreiden mukaan yleisimmät sairaudet eksoottisilla eläimillä liittyvät vääränlaiseen ruokintaan tai hoitovirheisiin. Tavallisimmin hamsteri vierailee eläinlääkärillä ehkä ripulin, flunssan, haavatulehduksen, hampaiden leikkuun tai vanhuuttaan kasvainten vuoksi.

SIEMENSEOS
* Millainen on hyvä siemenseos?
Tee itse hyvä siemenseos.

SISARUSTEN LISÄÄNTYMINEN
* Mitä jos sisarukset lisääntyvät keskenään? Liittyykö siihen aina ongelmia? Mitä tehdä kehitysvammaisille poikasille?
- Sisarukset voivat lisääntyä keskenään ilman ongelmia, tosin tarkoituksellinen yhdistäminen ei ole viisasta. Serkuksia lähempien sukulaisten risteyttämisen on todettu huonontavan eläinten elinvoimaisuutta ja terveyttä. Sisarusten keskeinen siitos (ahdas sisäsiitos) lisää perinnöllisten vikojen ilmenemistä. Jos hamsterit kantavat jotain ei-toivottua ominaisuutta tai perinnöllistä sairautta, se ilmenee helpommin. Epämuodostumia voi esiintyä enemmän sisäsiitoksessa kuin ulkosiitoksessa, jossa vanhemmat eivät ole mitään sukua toisilleen. Sisäsiitos pienentää aina eläinten kokoa.
Epämuodostuneet poikaset kuolevat yleensä jo sikiöasteella tai pian syntymän jälkeen. Emo vaistoaa jos joku poikanen on heikko tai poikkeava, ja jättää usein sellaisen pennun hoitamatta. Hyvin harvoin vammainen hamsterinpoikanen elää luovutusikään saakka.

SOPEUTUMINEN, uusi häkki
* Kannattaako hamsterilleni hankkia suurempi häkki? Ikää hamsullani on nyt reilut 1,5v.
- Aika vaikea kysymys, kun en tunne hamsterisi luonnetta ja fyysistä kuntoa. Jos hamsterisi on varautunut ja epäluuloinen tai kunnoltaan vanhus joka linnottautuu enimmäkseen mökkiinsä, muutto uuteen häkkiin voi olla sille liian stressaavaa. Vanhalle aralle eläimelle muuttostressi voisi olla lisäliikkumatilan tuomaa iloa suurempi. Avoin, kesy ja rento hamsteri, joka liikkuu edelleen paljon nauttisi taas suuremmasta tilasta vielä vanhanakin. Liikunta ja elämänilo tuovat tunnetusti lisää ikää :)
Sinun tulee itse päättää mikä hamsullesi on parasta. Jos hamsullasi on nyt jo suositukset kattava kunnollinen häkki, voit päivittäin käsitellä sitä ja jopa juoksuttaa vapaana/juoksenteluterraariossa, en välttämättä kannusta sinua muuttamaan radikaalisti kaikkea sen elinpiirissä.

SUKUPUOLET
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...

           


naaras


uros
SYYRIALAISEN LISÄÄNTYMINEN ja astutus

T

TALVIKON  LISÄÄNTYMINEN
* Kerro jotain talvikoiden ym. kääpiöiden lisääntymisestä!
- Ohessa faktatietoa talvikoista, pätee osin muihinkin venäjänkääpiöihin:
Sukukypsyys alkaa n. 4-6 viikon iässä
Sukukypsyys päättyy naarailla n. 6-10 kk, uroksilla n. 18 kk iässä.
Kiima: ?  tarkkaa kiima-aikaa tai kestoa ei tunneta
Kantoaika: 18-20 vrk
Poikuekoko vaihtelee mm. eläinten iän mukaan: 2-9 pentua

Talvikkojen yhdistäminen tulee suorittaa kuten syyrialaisten, varovasti ja eläinten reaktioita tarkkaillen. Parasta olisi, että eläimet haistelisivat toisiaan ritilän välistä ja päästettäisiin yhteen vain jos naaras on selvästi suostuvainen. Eläimiä on valvottava nahkahanskat kädessä, ettei synny verevää tappelua. Turvallisinta on erottaa pari päivän yhdessäolon jälkeen, mikäli uros astuu naarasta. Joskus eläimet viihtyvät yhdessä pidempäänkin. Yhdistäminen ei ole lasten leikkiä (eikä sitä lasten tulisi tehdä), joskus eläimet ovat hyvin agressiivisia toisiaan kohtaan.
Poikaset syntyvät pinkkeinä ja karvattomina. Emo kasvattaa poikaset, mutta isäkin osallistuu hoitamiseen jos se on samassa terraariossa. Poikasten karva alkaa kasvaa n. 4 vrk iässä, jolloin värit alkavat hahmottua. Kiinteää ruokaa poikaset syövät viikon iässä. Pesästä poikaset kävelevät ulos n. 10-12 vrk iässä, jolloin terraario voidaan turvallisesti siivota. Poikasten käsittelyn voi aloittaa noin 2,5 viikon iässä, jos emo sallii sen. Emo lopettaa imettämisen poikasten täytettyä 3 vkoa. Luovutusikä uusiin koteihin 4-5 viikkoa.

U

V

VERENVUOTO
* Naaraaltani tulee ajoittain verta takapäästä, onko se vaarallista?
Osalla syyrialaisista naaraista esiintyy kertaluonteisena, toisilla ajoittain, pientä tai hieman runsaampaakin verenvuotoa hännän alta yli 1,5v. iässä. Kyse lienee naaraan hormonitoiminnan loppumisen aiheuttamista veri/neste kystistä munasarjoissa yms. Eläin on usein yleistilaltaan pirteä ja hyvävointinen, eikä pieni verenvuoto vaadi erityistä hoitoa.

Ö

ÖTÖKÄT, TUHOHYÖNTEISET 
Artikkeli vanhoihin ja unohdettuihin siemeniin ilmestyvistä kuoriaisista ja perhosista.
Älä säilytä eläinten ruokia koskaan omien ruokiesi lähettyvillä, vaan aina suljetuissa rasioissa ja erillään muista elintarvikkeista. Ötökät.

Suomen Hamsteriyhdistyksen kysymys- ja vastauspalsta, kurkkaa

Katso myös sivuiltani hamsterin sairaudet, jos sinua askarruttaa sellainen tieto.

©copyright 2002 Niina Toivonen