Satumetsän Camus*, Rop1+sert+BIS2

YLEISTIETOA ILMOITTAUTUMISESTA

Ilmoittautumiseen tarvittavat tiedot on määritelty tarkkaan virallisessa luokassa, pet luokkaan voi osallistua myös hyvin puutteellisin tiedoin kunhan eläimen omistajan yhteystiedot on merkitty. 
Selvitä ilmoittautumisten vastaanottaja järjestävältä yhdistykseltä. Maksa ilmoittautumismaksu yhdistyksen tilille ajoissa. Jätä ilmoittautumiskaavake ja kopio suoritetusta maksusta postin kuljetettavaksi viimeistään viimeisenä ilmoittautumispäivänä. Pet luokkiin on usein mahdollisuus ilmoittautua myös paikanpäällä. 
Jos voisit auttaa näyttelyn järjestämisessä, yhdistykset ottavat yleensä kiitollisina avun vastaan. 

NÄYTTELYN KULKU

Tavallisesti näytteilleasettaja saa ilmoittautumisvahvistuksen muutamaa päivää ennen näyttelyä. Siinä selvitetään tarkemmin näyttelyn eteneminen ja lajikohtaiset tuomarit. Näyttelyyn sisääntullessa on usein eläintentarkastus, jossa varmistetaan että eläimet ovat terveitä. Tarkastuksen jälkeen eläimille annetaan numerot, joiden mukaan ne arvostellaan luokissa rodun, sukupuolen, iän ja värin mukaan. Tuomari ja sihteeri työskentelevät omalla pöydällään ja yleisö istuu seuraamassa arvostelua. Assistentit vievät eläimet arvostelupöydältä tuomarille, ja takaisin. Eläimet saavat kirjallisen arvostelun ja laatuarvostelunauhan; punainen:1, sininen: 2 ja keltainen: 3. Pisteiden mukaan eläinten parhaimmisto palkitaan sijoitusruusukkein - rotunsa paras eli ROP 1-5. Jaossa on usein myös erikoispalkintoja, kunniamainintoja jne.
Eläin voi saada muotovalioon oikeuttavan sertin, jos tuomari katsoo sen erityisen hyväksi lajinsa edustajaksi virallisessa luokassa. Kolme sertiä saatuaan, kahdelta eri tuomarilta, hamsteristakin voi tulla Suomen Muotovalio FINMVA. Päivän päätteeksi on palkintojen jako ja usein myös Best In Show kilpailu, johon osallistuu kunkin eläinlajin paras yksilö. Näin valitaan koko näyttelyn kaunein eläin :)
HAMSTERIVINKKEJÄ

Kääpiöhamstereilta suositellaan leikattavaksi kynnet ja etenkin uroksilla hajurauhanen tulisi puhdistaa. Tavallisilla hamstereilla turkin selvittäminen riittää. Hamsteria ei saa pestä ilman selvää syytä. Eläimen käsittelyä tulisi välttää koko näyttelypäivänä ja etenkin ennen arvostelua, jotta turkki ei turhaan rasvoittuisi. Eläimen on turvallisinta antaa nukkua tuhista omassa laatikossaan.
Kuljetusta varten hamsterille olisi tarpeellista hankkia kuljetuslaatikko, jossa eläimellä on riittävästi tilaa liikkua. Hamstereille soveltuu kuljetuslaatikko koot nro: 2 (kääpiöt, kansi 15x23cm) ja 3 (isot, 20x30cm). Kuivikkeena käytetään yleensä purua ja pesäaineena vain wc-paperin silppua. Erittäin pitkäkarvaisille uroksille voi purun sijasta laittaa mörttiröpöä tai purupuristepellettiä, joka ei tartu turkkiin. Vesipulloa ei kuljetuslaatikkoon kannata virittää, vaan pala tuoretta hedelmää tai vihannesta ajaa saman asian paremmin. Jos matka on pitkä, pullon voi ottaa mukaan ja vettä voi tarjota eläimelle muutaman tunnin välein. Laita eläimelle myös siemensekoitusta riittävästi.
Talviaikaan eläin tulee kääriä peitteisiin, jotta se ei vilustuisi kuljetuksessa. Kesällä tulee huolehtia, että aurinko ei pääse paistamaan kuljetuslaatikkoon.
Ota myös itsellesi eväät näyttelypaikalle - näyttely kestää usein koko päivän.
On hyvä muistaa, että kaikissa näyttelyissä hyvin ruokittu, massava ja kiltti eläin menestyy parhaiten. Pureva eläin saatetaan hylätä, etenkin pet luokassa. Jos eläin on tiine, imettää poikasia, sairas tai muuten huonossa kunnossa esim. vanhuuttaan, sitä ei saa tuoda näyttelyyn. Paras näyttelyikä hamsterille on noin 4-14kk, vaikka sen voi ilmoittaa näyttelyyn jo 2 kk iässä. Jo 1½ vuotiaana eläimen kunto heikentyy ja se voi kärsiä kuljetuksesta. Vanhan eläimen kuljettaminen on suuri riski, johon ei tulisi ryhtyä. Näyttelyt ovat hauskaa ajanvietettä, mutta eläin on aina etusijalla :)

Etusivu Näyttelyt

©copyright 2001-3 Niina Toivonen