Stilla veckan - Palmsöndag

Stilla veckan - PalmsöndagStilla veckan eller Dymmelveckan kallades den sista veckan i fastan, som också är veckan innan påsk. Den inleds med Palmsöndagen till minne av Jesu intåg i Jerusalem. Folk hälsade honom välkommen genom att vifta med palmkvistar och lägga ut dem på vägen framför honom. I vårt land användes kvistar av sälg och vide istället som dekoration.

Stilla veckan inleds med Palmsöndagen. Måndagen och tisdagen har sina traditioner i fastlagen och fastan. Onsdagen kallas i Sverige till dymmelonsdag och ibland även askonsdag som i fastan. Enligt gammalt bruk var dymmelonsdagen den dagen då påskfriden gick in. Torsdagen och fredagen kallas endast skärtorsdag och långfredag.

Från och med dymmelonsdagen skulle det vara så tyst som möjligt och därför var det förbjudet att ringa i kyrkklockorna. Man blåste istället med horn för att sammankalla folket. När förbudet senare upphävdes ville man i Sverige fortfarande dämpa ringningen och man satte tyg runt klockorna eller bytte ut metallkläpparna mot träkläppar. En sådan träkläpp kallades dymbil och kommer förmodligen från det fornnordiska ordet dumb = stum och härifrån tror man att ordet dymmel också härstammar.

Tiden från dymmelonsdagen fram till påskdagen var den farligaste under hela året. Det var nu som häxorna flög till Blåkulla och all trolldom hade högsäsong. Alla var livrädda och försökte skydda sig på alla sätt och vis och gjorde allt för att inte locka till sig häxor.

Copyright © Sofie Loman