Påskens pynt & pyssel?

Påskens pynt & pyssel?Påskris - utslaget björkris eventuellt smyckat med färgade äggskal. Det är en symbol för uppståndelsen och livet: björkriset som ser dött ut när det tas in börjar leva och får gröna blad; det hårda äggskalet (en symbol för graven) kläcks och ut kommer en levande kyckling.

Påskkort - har en lång tradition, men på senare år har en spridits i landet (ofta är det skärtorsdagens påskkärringar som delar ut dem). Man kan skicka påskhälsningar till vänner och bekanta (på samma sätt som julkort).

Påskgåvor - ger man till dem man tycker om. Det kan vara påskägg av olika slag. Målade ägg att hänga i påskriset, tittägg av socker, chokladägg eller stora, dekorerade pappersägg fyllda med godis.

Påskblommor - påskliljor men också narcisser och tulpaner, symboliserar också uppståndelsen. Ur de, som det verkar, "döda" och torra lökarna kommer liv, sköna och färggranna blommor. Många kyrkor smyckas med mängder av påskliljor i påskdagens gudstjänster. Dessa brukar man sedan dela ut på pensionärshem och sjukhus. Lite livsglädje till gamla eller sjuka.

Påskpyssel - den fina tanken med pysselsajterna på Internet är att man skall kunna få tips och idéer till pyssel som man kan göra hemma med sina egna barn, eller i barngrupper utan att behöva en massa dyra specialmaterial. Beskrivningarna skall ses som idéer på hur man kan göra, men samtidigt ge utrymme till den egna fantasin och skaparglädjen. Därför är beskrivningarna inte alltid med exakta måttangivelser eller mallar.

Busungarna hoppas kunna vara den självklara startpunkten för barn på nätet. Sajtens målsättning är att skapa innehåll och samla länkar till barnvänlig, kvalitativ underhållning och information, i första hand på svenska.

Till många pysslen kan Skapligt Enkelt inte uppge någon källa. Det är idéer som spridit sig och blivit allmänna. Vissa av modellerna är egna påhitt eller modifikationer av andra pyssel. Om sajten fått pysselidén av någon, är tipsarens namn utsatt. En del beskrivningar är från andra pysselsidor på nätet.

Unga Faktas pysselsidor finns flera spel, mobiler, klippark till en kyrkby, faktabok och målarbok som man kan ladda ner, skriva ut och använda. Pysselsidorna vill inspirera till att göra saker själv, utan att det kostar så mycket pengar. De ska också kunna användas om man vill göra tema-arbeten i skolor eller på fritis, eller av dagmammor som pyssel. 

Mera om påskpyssel:
- Busungarna
- Skapligt Enkelt
- Unga Fakta

Copyright © Sofie Loman