Det är en konst att vara snäll?

Snälla människor är också framgångsrika
Snälla människor är också framgångsrika, hävdar Stefan Einhorn i sin bok Konsten att vara snäll. Konsten att vara snäll har blivit en bästsäljare som har sålt i 145.000 exemplar i Sverige och översatts till fjorton språk. Sitt jobb som cancerläkare på Karolinska institutet har Stefan Einhorn inte lämnat men sextio procent av tiden ägnar han åt att föreläsa och författa böcker.

Till sin förvåning har han mött få som opponerat sig mot hans tes. Egentligen kunde boken ha hetat Konsten att vara etisk. Men snäll är ett mera provocerande ord. Snäll har ofta använts som synonym till mesig och svag. Vad det kan bero på har med barndomen att göra. Barn delar in människor i snälla och inte snälla och så har begreppen hängt med och i vuxen ålder fått en annan innebörd. En snäll människa är synonym med en god människa. Definitionen på snällhet är en person som drivs av en vilja att göra gott och som omsätter det i handling. Men för att man skall lyckas krävs omdöme, integritet och mod. Ibland måste man ta tuffa beslut.

Som cancerläkare händer det att Stefan Einhorn möter patienter som är obotligt sjuka men som inte vill veta sanningen. Är det då snällt eller dumt att inte avslöja för dem att de snart skall dö? Om en patient inte vill veta hur svårt sjuk han eller hon är så avslöjar han det inte. Men det är svårt att veta hur mycket man skall berätta och det finns inga generella riktlinjer. Han hävdar att han har blivit snällare med åren - men gör fel och märkligt nog drabbar de oftast dem som står närmast.

Att snällhet föder framgång är inte Einhorns egen teoriAtt snällhet föder framgång är inte Einhorns egen teori. Men det lönar sig att vara snäll av flera orsaker. Den som gör något gott belönas ofta av andra, ensam är svag men tillsammans är vi starka och det ligger en njutning i att hjälpa andra. Att vara snäll av själviska orsaker är inte alls fel. Det är bra om vi är snälla för att vi vill bli bemötta på samma sätt. Det är handlingen, inte tanken, som räknas. Att tänka elaka tankar är inte bra men det är betydligt värre att utföra elaka handlingar. 

Hur skiljer man då på äkta och falsk snällhet? Falsk snällhet är att alltid ge efter, att vara inställsam och skenhelig och att inte sätta gränser. 

Annika Hällsten – Hbl Kultur, Recensioner 10.2.2007  . . . pdf-kopia av tidningsartikeln

läs mera i nr 4 2005 av Forskning & Medicin: Snällhet lönar sig  . . . Utskriftskopia av tidningsartikeln


Läs mera:

- En konst att vara snäll? . . . (Seniorhuset: Tankar utan handling är tomma ord utan större värde)
- Snälla barn är tysta barn . . (Seniorhuset: Tomma löften och vita lögner betalar sej inte i julens inväntan)
- Trettondedag? Vara snäll . . (Med godhet segrade Askungen över sin elaka styvmor, liksom Snövit över häxan)

Copyright © Svens Lucka