citat och tänkvärdheter

 

Ladda ner en rtf-kopia för MS Word       Ladda ner en pdf-kopia för Adobe Reader

Slå blå dunster i ögonen?


Svens fråga: Varifrån kommer uttrycket ”att slå blå dunster i ögonen”? Är det samma som att vara blåögd? Och varför heter det blå dunster; varför inte t.ex.  gula!?

Seniorhuset svarar: Lek med färger!? Vår svenska ordskatt bjuder på en hel del uttryck där färgerna ger idiomet tyngd.  När vi vinklar det vanliga verbet att se och ser något i svart eller i svartvitt lägger vi samtidigt huvudvikten på det tråkiga respektive det onyanserade.  Genom att språkligt variera uttrycken får vi nya uttryck som att se rött eller att se allt i rosenrött.  I Lek med färger har Mediespråk listat uttryck med vitt, svartvitt, svart, rött, grönt, blått, gult och grått. Håll till godo; men utnyttja webbläsarens sökfunktion (Edit | Find (on this page) | “blå dunster”)!?

Att slå blå dunster i ögonen på någon” är att vilseleda någon; föra någon bakom ljuset! Att vara ”blåögd” innebär att ha blå ögon; att vara troskyldig, verklighetsfrämmande, naiv, godtrogen, okritisk, lättlurad (Källa: Synonymordbok)! Dessutom; att sväva i det blå är ett vara fullkomligt orealistisk; att vara helt i det blå är att vara främmande för verkligheten (Källa: Mediespråk) o.s.v.

Ögonfärg - den mest kända myten; att alla barn, eller alla däggdjursungar, föds med blå ögon är en på internätet väl spridd "sanning"!?  Det är sant att det är vanligast att barn till ljushyade (kaukasiska) föräldrar föds med blå ögon; men skulle verkligen allvärldens kineser, indier och afrikaner födas med blå ögon? Nix, så är det faktiskt inte! Men; kanske ”troskyldigt babyblå ögon” ändå är källan till att färgen blått kombineras med godtrogenhet; isynnerhet i affärsvärlden!? Kanske ”sanningen” spreds i västerled längs den urtima ”Sidenvägen”!?  

 

Hur kom svarets text egentligen då till? Söket startade med ett enkelt Google-sök (300 träffar); och fortsatte som ett förstärkt Google-sök ( +idiom)! 

¤ Texten i svaret har genererats för Nätverket Seniorhuset som en förlängning till Sökskolan.

fredag, maj 13, 2005