LFABETISKT RÖMLEXIKON

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Y Z Å Ä Ö KAN FRITT KOPIERAS FÖR EGET BRUK


 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Adress: Om du drömmer att du tappat bort eller letar efter någons adress, betyder det att du kommer att stöta på en gammal bekantskap, på en plats där du minst av allt har väntat dig att träffa den personen.

  Album: Drömmer du att du tittar i ett fotoalbum, betyder det att du kommer att ärva en större summa pengar.

  Alfabet: Om du ser hela alfabetet i stora bokstäver i din dröm, är det ett tecken på att du kommer att lyckas bra med dina studier. Du kommer att klara de praktiska uppgifterna på ett utmärkt sätt, och särskilt framstående blir du om du väljer den teologiska banan. Om du ser bokstäverna i ditt namn i rätt ordningsföljd, betyder det att du kommer att bli kallad till din födelseort under högst hedervärda omständigheter.

  Andar: Att drömma att man ser en ande är ett mycket dåligt omen. Om den är vacker och klädd i vitt, är det ett tecken på bedrägerier och synder. Om du är förälskad, betyder en sådan dröm att din kärlek inte är besvarad, att du blir bedragen, och att den som du tror är din vän, i själva verket är din värsta fiende. Akta dig för att resa någonstans efter denna dröm, för annars riskerar du att råka illa ut.

  Ansikte: Drömmer du att du ser ett mycket vackert ansikte är det ett förebud om lycka, välstånd och glädje. Om du tycker att det vackra ansiktet är mycket olikt ditt eget, ska du leva ditt liv med heder. Den som i drömmen ser ett svart ansikte, får ett långt liv. Om du drömmer att du tvättar dig i ansiktet, betyder det att du får anledning att ångra dina synder. Att se ett vackert ansikte avspeglas i vatten är ett förebud om ett långt och lyckligt liv.

  Apelsiner: Om du drömmer att du äter en sur apelsin, är det ett förebud om lycka. En söt apelsin betyder att du kommer att bli missnöjd med ditt liv och genast sätta igång med att förändra det. Att drömma om apelsiner är ogynnsamt för förälskade personer. Det är nämligen ett varsel om gräl och svartsjuka. För affärsmän betyder apelsiner också otur.

  Arbete: Att arbeta hårt i drömmen betyder att du riskerar att förlora den plats du har. Var extra uppmärksam mot din chef den närmaste tiden, för hans tankar om dig är inte särskilt höga.

  Armar: Drömmer du att dina armar förtvinar är det ett tecken på att din hälsa och dina pengar är i farozonen. Om du däremot drömmer att dina armar växer, betyder det att du kommer att få oväntade framgångar. Håriga armar förebådar ett ökat välstånd.

  Ask: En tom ask är ett förebud om obesvarad kärlek eller ett olyckligt äktenskap. Om asken är full med användbara saker kan du vänta dig motsatsen.

  Axlar: När en man drömmer att hans axlar är bredare och kraftigare än vanligt, är det ett tecken på styrka, tur och välstånd. Drömmer du att du har ont i axlarna, kommer en släkting att ställa till trassel för dig.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Bad: När du drömmer att du tvättar dig i rent vatten, är det ett förebud om lycka, välstånd och tur i kärlek. Om vattnet är smutsigt, innebär det att du kommer att drabbas av sorger, skam och olycklig kärlek.

  Barn: Drömmar om barn betyder att du kommer att ha framgång i livet. Ser du ett barn födas, ska du snart bli gift och få ett trivsamt hem. Om du drömmer att du ser ett barn dö väntar dig svåra motgångar. Om du drömmer om många barn som leker med varandra, kan du bereda dig på goda nyheter, välstånd och stor lycka senare i livet.

  Begravning: Att drömma om begravningar är ett varsel om ett bröllop inom en snar framtid. Det kan också betyda att du får höra om en nära vän eller anhörig, som har råkat ut för en olycka eller hamnat i fängelse. Att drömma att man blir levande begravd är ett dåligt omen, som symboliserar fängelse och fångenskap.

  Ben: Om du drömmer att du har kliande utslag på benen, är detta ett tecken på att du oroar dig i onödan. Drömmer du att dina ben är starka och friska, väntar dig glädje, tur och framgångar i affärer. Är benen svullna eller amputerade kan du mista en anställd eller en vän.

  Berg: Drömmer du att du klättrar uppför ett berg, betyder det att en besvärlig kamp väntar dig. Men du kommer att övervinna alla problem, och efter det blir ditt liv mycket lyckligt.

  Björnar: Om du ser en björn i drömmen betyder det att du har en rik, ointelligent, grym och ondskefull fiende. Om du drömmer att du jagar en björn, kommer du att besegra dina motståndare.

  Blind: Drömmer du att du är blind ska du tolka detta som en varning, försöka inse dina misstag och undvika dem, speciellt när det gäller kärlek.

  Blod: Att drömma att man ser blod är kanske det värsta omen man kan tänka sig. Om du är förlovad, kommer din käresta att tröttna på dig, och dina vänner ska visa sig vara falska. Är du en affärsman kommer du att bli bestulen eller misslyckas med en viktig affär.

  Blommor: Att drömma att du plockar blommor är ett mycket lyckosamt omen. Om du ser blommor växa, kommer du att få uppleva mycket glädje och lycka i livet. Drömmer du att du planterar blommor, betyder det att du kommer att uträtta ett gott arbete.

  Brev: Drömmer du att du får och läser ett brev, är det ett tecken på att du befinner dig vid en skiljeväg och är osäker på åt vilket håll du ska gå. Den första människan du möter morgonen efter drömmen kommer att ge dig det rätta rådet.

  Brinna: Att drömma om bränder är ett varsel om en plötslig fara. Om du drömmer att du sätter eld på dig själv, ska du lyckas väl i livet. Om du bränner ett värdefullt föremål betyder det att du får tur i kärlek. Att se ljus brinna klart på avstånd är ett tecken på välstånd, men om ljuset är skumt, kommer någons vrede snart att drabba dig.

  Båt: Om du drömmer att du sitter i en båt på en flod med klart vatten, är det ett gott omen, för det betyder lycka, rikedom och framgång. Om vattnet är upprört betyder drömmen motsatsen.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Cancer: Detta är en god dröm. Den betyder att din hälsa är så robust, att du med framgång kan ägna dig åt gymnastik eller vattensport.

  Champagne: När en ung kvinna drömmer att hon dricker champagne, betyder det att hon, trots föräldrarnas varningar och vädjanden, kommer att hålla fast vid en ung man, som lovar gott i början men visar sig vara värdelös och dåligt utbildad.

  Choklad: Drömmer du att du köper choklad, är detta ett varsel om att du kommer att göra något dumt och trassla till det för dig, om du inte tar dig ordentligt i kragen de närmaste nio dagarna. Om du äter choklad, betyder det att du kommer att få en present av någon som du föraktar.

  Cirkus: Rannsaka dig själv efter en dröm om en cirkus. Du har antagligen ett dåligt karaktärsdrag som kommer att förstöra allt för dig, om du inte gör något radikalt.

  Cykel: Om du drömmer att du åker på en cykel är det ett tecken på att du har en rastlös tid framför dig. Du kommer att söka efter ro och harmoni men bara mötas av oro och problem.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Dans: Drömmer du att du dansar på en bal ska du snart få nyheter från en vän som du inte träffat på länge, och dessutom väntar kanske ett arv. Du kan bereda dig på idel framgångar och glädje.

  Delfiner: Drömmar om delfiner förebådar alltid något obehagligt, och man bör ta dem som en varning och ändra sin livsföring eller byta miljö.

  Diamanter: Att se glittrande diamanter i drömmen är ett förebud om lycka. Men om du drömmer att du bär dem, kommer du att bli föremål för skvaller. Om du har ett bra arbete riskerar du att förlora det.

  Dimma: En dröm om dimma ska tolkas som en varning, för den betyder att du kan låta dig lockas till tvivelaktiga handlingar.

  Djur: Om du drömmer att du blir attackerad av vilda djur och lyckas skrämma bort dem, betyder det att du kommer att skaffa dig vänner, som hjälper dig att komma upp i världen. Om du blir biten av ett djur måste du se upp med en falsk vän. Att höra djur varslar om en ekonomisk vinst.

  Dop: Att närvara vid ett dop är ett tecken på rikedom om du är gift och tur i kärlek om du är ogift. Om en ung kvinna drömmer att hon deltar i en dopceremoni är det ett varsel om att något av hennes syskonbarn kommer att insjukna. Drömmer en man samma sak betyder det att hans religiösa tro kan komma att ställa till problem för honom. Kanske kommer han att konvertera till en annan religion, vilket i så fall gör hans föräldrar mycket upprörda.

  Drunkning: Den som drömmer att han själv eller någon annan drunknar kommer att få tur med det mesta och klara sig helskinnad genom många problem. Har du en hjärtevän betyder drömmen att denna har ett jämnt humör och gärna vill bli gift med dig. För en sjöman förebådar drömmen en lång och mycket givande resa.

  Drycker: Att drömma att man dricker vin i måttliga mängder är ett gott tecken. Drömmer du att du dricker ur en bäck eller en källa betyder det att du kommer att bli sjuk. Ser du en drucken person i drömmen kommer du att möta motstånd och problem. Om du drömmer att du själv är berusad betyder det att en person, som du ännu inte träffat, kommer bli en högt skattad vän. För en kvinna innebär en sådan dröm att hon ska bli gift med en fin man, som hon ännu inte har mött.

  Döden: Om du drömmer att du är död ska du snart bli gift och du kommer att lyckas med nästan allt du företar dig. För en redan gift person varslar denna dröm om många lydiga barn, som kommer att bli till glädje för sina föräldrar. Drömmer du att du ser någon annan ligga död betyder det att dina vänner kommer att vända sig emot dig. Om du är förälskad ska din hjärtevän bedra dig. Den som drömmer att han ser en död vän får snart höra ifrån en person som han inte träffat på länge.

  Dörrar: Om du i drömmen ser en dörr öppnas utan förvarning ska du ta det som en uppmaning att spara så mycket pengar du kan, för om du har ett visst kapital på fickan kommer det snart en chans som kommer att göra dig rik.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Ekar: Drömmer du om en ek betyder det att du snart ska få gäster. Är eken vissnad och död kommer du att få ett arv från en avlägsen släkting.

  Eko: Om du hör ett eko i drömmen är det ett tecken på att du kommer att få höra en hemlighet om en inflytelserik person.

  Ekorrar: Ett tecken på att du gör klokt i att nöja dig med vad du har. Visserligen kommer du aldrig att bli rik, men din familj älskar dig och för ett lugnt och behagligt liv. För en ung flicka betyder en dröm om ekorrar att någon är förälskad i henne men inte vågar visa det.

  Eld: Att drömma om eld förebådar god hälsa och lycka för den förälskade, ett lyckligt äktenskap och många barn. Men en sådan dröm kan också betyda att man för en tid kommer att brusa upp för minsta småsak. Att drömma att man ser brinnande ljus komma ner från himlen är ett dåligt tecken. Det varnar för en otäck olycka som kommer drabba drömmaren själv. Om du drömmer att du släcker en eld betyder det att din vrede ska lägga sig eller att du ska tillfriskna från en sjukdom.

  Elefanter: Om en man drömmer att han ger en elefant något att äta eller dricka betyder det att han kommer att få en välbetald tjänst hos en inflytelserik person. En elefanthjord är ett förebud om en stor överraskning. En ensam elefant kan tolkas som ett löfte om trohet och huslig lycka.

  Expedition: Drömmer du att du är ute på en strapatsrik expedition som upptäcktsresande kan det vara ett varsel om att vatten-och avloppsledningarna i ditt hus är så dåliga att du måste flytta.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Falla: Om du drömmer att du faller betyder det att du för en tid kommer att känna dig mycket deprimerad och tycka att allt går dig emot. Men du kommer att hämta dig och återfå din jämvikt så småningom, kanske med hjälp av medicinering. Drömmer du att du faller ner i en grop väntar en överraskande fara.

  Feber: Om du plågas av feber i drömmen är det ett säkert tecken på att du ska slippa sjukdomar för en lång tid framåt.

  Fet: Den som drömmer att han är fet kommer med all sannolikhet att bli mycket rik. Ser du i drömmen feta barn betyder det att många lyckliga år väntar dig.

  Fingrar: Att drömma att man har sex eller sju fingrar på varje hand är ett förebud om nya bekantskaper och ett betydande arv. Att drömma att man har fått fingertopparna avklippta varslar om en ekonomisk förlust, skam och gräl med släkt och vänner. Om du drömmer att du skär dig i fingrarna eller någon annan skadar dig på det sättet betyder det att du ska drabbas av sorg.

  Fisk: Att drömma om fisk är ett tecken på framgång. Men om du drömmer att du fångar dem betyder det att dina vänner är falska. Döda fiskar symboliserar gräl och besvikelser.

  Flod: Drömmer du att du ser en flod med rent och klart vatten väntar dig idel framgångar och lycka i livet. Är du förälskad betyder det att din hjärtevän är trogen, att ni kommer bli lyckligt gifta och få fem barn. Är vattnet i floden smutsigt och gulaktigt betyder det att du kommer att skrapa ihop en ansenlig förmögenhet. Är du indragen i en rättstvist kommer du att vinna den.

  Flyga: Att drömma att man kan flyga är ett gott omen under förutsättning att man gör det med hjälp av vingar. Men om man flyger högt eller över hus och genom gator utan vingar är det ett varsel om en hotande fara. Det är alltid bäst att drömma att man landar innan man vaknar för det betyder att man sköter sitt arbete och privatliv på rätt sätt.

  Flykt: Ett misslyckat flyktförsök är ett varsel om oöverstigliga problem. Om du drömmer att du lyckas fly betyder det däremot att du kommer att övervinna alla svårigheter.

  Frukt: Om du är sjuk och drömmer om en skål med olika frukter kommer du snart bli frisk. Är du redan frisk betyder drömmen att du ska bli lycklig.

  Fyrverkerier: Om du drömmer att du ser ett stort fyrverkeri är det en varning för att du inom kort kommer att förlora tålamodet med en bekant och att du förmodligen kommer att kasta dig över honom för att bli kvitt din ilska och besvikelse.

  Får: Drömmer du att du ser en skock får på bete väntar dig framgångar i livet. För den förälskade innebär en sådan dröm trohet, lycka och äktenskap. Den som redan är gift kan vänta sig glada och lyckliga barn och en god ekonomi.

  Födelse: När en kvinna drömmer att hon föder barn utan att hon dessförinnan har varit havande betyder det att hon kommer att lyckas med det hon gett sig in i. Att drömma om sin egen födelse är ett gott omen för den fattige, men för den rike innebär det att han inte ska bli herre i sitt eget hus och att andra kommer att styra honom mot hans vilja.

  Förlossning: Drömmer en kvinna att hon har ett svårt förlossningsarbete och att barnet är dödfött betyder det att hon kommer att misslyckas med det mesta i livet. Men om barnet lever kommer hon att lyckas bara hon lägger manken till.

  Fötter: Att drömma att man har många fötter är ett gott omen för köpmän och sjökaptener för det betyder makt över många människor. Men för alla andra är en sådan dröm illavarslande. Den kan betyda att man mister sin syn eller hamnar i fängelse.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Gammal: Heder och ära väntar den man som drömmer om att han är mycket gammal. En dröm om en gammal byggnad är en förvarning om fara, och gamla kläder betyder att någon föraktar din blyghet.

  Gata: Drömmer du om en gata i hjärtat av en stor stad är det ett tecken på att du längtar till lugnet och friden ute på landet och förmodligen kommer att flytta dit.

  Geting: Om du blir stucken av en geting i drömmen kommer avundsjuka personer att vålla dig bekymmer.

  Gevär: Drömmer du att du hör gevärskott kommer du att dras in i ett våldsamt gräl som resulterar i att du tappar respekten för någon du älskar. Om du drömmer att du själv handskas med ett gevär är det ett dåligt omen. Du kommer att göra något som du får ångra.

  Glas: Om du får ett glas vatten i drömmen ska du bli tidigt gift och få många barn. Ett glas i en dröm symboliserar alltid en hustru och vatten för fruktsamhet.

  Glädje: Att drömma att man blir jublande glad kan i många fall, men inte alltid, vara ett förebud om sorg. Drömmen kan också betyda att du kommer att få besök av en vän.

  Gravar: Drömmer du att du stiger ner i en grav kommer du att förlora din egendom. Kommer du upp igen betyder det att du inom kort får tillfälle att bistå en vän i nöd. Att se en grav i drömmen är ett varsel om sjukdom och besvikelser. Du kommer inte att bli gift med den du vill.

  Grop: Faller du ner i en djup grop i drömmen betyder det att en allvarlig olycka ska drabba dig. Det kan också vara ett tecken på att din hjärtevän föredrar någon annan. Om du med lätthet klättrar upp ur en grop i drömmen betyder det att du ska besegra alla motståndare, övervinna alla motgångar och bli rikt och lyckligt gift.

  Gråt: Drömmer du att du gråter kommer något att inträffa som gör dig extatisk av lycka.

  Guld: En dröm om guld är ett mycket gott omen. Efter några smärre motgångar kommer du att lyckas storartat med dina projekt. Får du guldmynt i present betyder det att affärerna ska blomstra och att din hjärtevän kommer att gifta sig med dig.

  Gå: Om du drömmer att du gå ren lång sträcka till fots, betyder det att du ska triumfera över dina fiender. Om du drömmer att du går tills du får ont i fötterna är det ett varsel om att du ska lida brist på mat. Är du ute och går med ett fyrfota djur väntar en sjukdom.

  Gåvor: Drömmer du att du får en gåva betyder det att något trevligt ska hända dig. Kanske kommer ett giftermål snart att äga rum mellan dig och din älskade. Om du drömmer att du själv ger en gåva betyder det motsatsen. Du kommer att bli sjuk och din livskamrat är inte trogen.

  Gäster: Om du drömmer att du får många gäster och att detta besvärar dig betyder det att vännerna kommer att överge dig för en tid, och att många av dem kommer att glömma dig.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Hals: Halsen symboliserar makt, heder, välstånd och arv. Om du drömmer att din hals har svällt utan att för den skull verka deformerad betyder det att du ska bli rik och känd. En smal hals betyder motsatsen. Drömmer du att någon försöker strypa dig får du räkna med att den personen försöker skada dig på något sätt. Om du drömmer att du har ont i halsen riskerar du att bli sjuk. Den drömmer att han har tre huvuden på samma hals kommer att bli stark, mäktig och berömd.

  Havet: Om du drömmer att du ser ett blått hav med mjuka vågor väntar dig glädje och framgångar. Är havet lugnt får du räkna med problem. Ett stormigt hav betyder oro och förluster. Drömmer du att du faller i havet och sedan vaknar med ett ryck kommer du att inleda ett förhållande med en gift kvinna.

  Himlen: En röd himmel i drömmen varslar om vackert väder. Men om himlen är molnig och grå bör du skjuta upp en planerad resa eftersom svåra oväder är i faggorna. Ser du små, lätta moln på himlen kommer vädret att bli hyggligt, men solen kommer inte att skina och det blir mycket kallt på nätterna. Drömmer du om himlen i största allmänhet betyder det att du inte ska få anledning att beklaga dig över livet som gift.

  Hjort: Om du drömmer att du ser en hjort i skogen och försöker följa efter den är det ett tecken på att du spiller tid och krafter på ett projekt som du aldrig kommer ro i land. Är hjorten död kommer du att vålla din bästa vän sorg och smärta.

  Hjärta: Drömmar om smärtor i hjärtat är ett tecken på att en allvarlig sjukdom hotar. Om du förlorat ditt hjärta i drömmen är det ett varsel om plötslig död. Om ditt hjärta är större och slår snabbare än vanligt betyder det att du ska leva länge och att du ska besegra alla dina motståndare.

  Hundar: Hundar står för trohet, mod och tillgivenhet om de tillhör dig. Tillhör de en främling varslar de om smittsamma sjukdomar. Om de skäller och biter sönder dina kläder betyder det att en fiende baktalar dig eller försöker beröva dig ditt levebröd. Blir du störd av skällande hundar kommer du att besegra dina motståndare.

  Hus: En ogift person som i drömmen bygger ett hus kommer inom kort att bli gift. Men för den som redan är gift varslar denna dröm om oro och bekymmer. När en affärsman drömmer att ett hus rasar ihop är det en fingervisning om att han borde se över sin försummade bokföring.

  Huvud: Om du drömmer att ditt huvud är större än vanligt betyder det att du kommer att bli erbjuden ett ansvarsfullt arbete. Ibland kan en sådan dröm också vara ett förebud om segrar över motståndare i och utanför domstolen. Drömmer du att du har ett litet eller spetsigt huvud är det ett varsel om håglöshet och bristande hederskänsla. Om du drömmer att du har ett huvud som ett lejon, en varg eller något annat rovdjur är detta ett gott omen. Det betyder att du ska klara alla hinder, sätta dina planer i verket och bli respekterad av din omgivning. Drömmer du att du har två huvuden ska du inte vara ensam länge till. Tvättar du ditt huvud i en dröm betyder det att du ska lyckas undvika en fara.

  Hår: När en kvinna drömmer att hon har långt, välvårdat hår är det ett gott omen, men om håret är ovårdat är det ett varsel om ilska och dåligt humör. Ett skalligt huvud betyder otur. Om du drömmer att du har ett kraftigt skägg och någon rycker loss det, måste du ta dig i akt för en hotande fara.

  Händer: När en köpman drömmer att han har vackra, starka händer är det ett tecken på att affärerna ska blomstra. Drömmer du om din högra hand väntar en vinst, medan drömmar om den vänstra betyder att du redan har fått en vinst.. Drömmer du att du har håriga handryggar är det ett varsel om fångenskap.

  Hästar: Drömmer du att du ser en häst springa kommer du att bli rik. Om du rider på en utmattad häst betyder det att du kommer att bli upp över öronen förälskad. Ser du en död häst i drömmen väntar en viss stagnation inom ditt yrkesområde.

  Höns: Att drömma om höns är ett dåligt omen. Om du steker dem i ugnen kommer ditt hem att drabbas av otur, men ingen allvarlig katastrof hotar. Ser du höns gå omkring och picka väntar dig däremot svårare bekymmer. Det kan komma att röra sig om ditt eget eller din livskamrats arbete. Hör du höns kackla betyder det att någon har fört dina hemligheter vidare. Att se många hönor sitta i rad på en pinne kan vara förebud om en utflykt till landet.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Ilska: Om du drömmer att du är arg på en person betyder det att du har många fiender, och en komplott mot din lycka och trygghet är under uppsegling. Om du är förälskad kommer en rival att baktala dig inför din hjärtevän.

  Inbrottstjuvar: Om du drömmer att du slåss med inbrottstjuvar i ditt eget hus är det ett tecken på att dina anställda inte är hederliga.

  Inköp: Drömmer du att du gör inköp kan du räkna med en ekonomisk vinst. Ser du någon annan göra inköp är det ett tecken på att du borde ägna dig åt affärer. Om du drömmer att du köper dagligvaror kan det vara en varning för en kommande förlust.

  Insekter: Insekter varslar om att du kommer att få det gott ställt om de kryper på dig i drömmen. Flyr de dig ska du drabbas av en besvikelse.

  Instrument: Drömmar om musikinstrument varslar som regel om sorger och bekymmer.

  Is: Att drömma att man går på is är ett varsel om förluster av olika slag, för det mesta gäller det pengar. Om en man drömmer om smältande is kommer han att bli huvudlöst förälskad, men passionen kommer inte att hålla i sig längre än två veckor. Drömmer du att du åker kana eller skridskor på is betyder det att du kommer att förlora pengar på ett hopplöst projekt. Är du förälskad betyder det att du aldrig kommer att bli gift med din nuvarande hjärtevän.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Jakt: Om du drömmer att du jagar och fäller ett byte väntar dig idel sorger och besvär.

  Jordbävning: Om du är med om en jordbävning i drömmen är detta ett tecken på att allt för en tid kommer att stå stilla i ditt liv, och att det sedan plötsligt kommer att hända en massa saker på en gång.

  Jordgubbar: När en ung kvinna drömmer att hon äter jordgubbar betyder det att en förmögen man kommer att fria till henne. Drömmer hon att hon plockar jordgubbar är det ett tecken på att hennes kärlek är obesvarad. Om en gift kvinna drömmer att hon äter jordgubbar kommer hon snart att få en inbjudan till en fest. Drömmer hon att hon plockar jordgubbar ska hennes innersta förhoppningar aldrig infrias.

  Jul: En dröm som har med denna högtid att göra betyder att två gamla vänner, som har grälat, kommer att försonas. Har inget gräl i vänkretsen förekommit kan drömmen betyda att du snart får höra ifrån en kär vän eller släkting som du trodde hade glömt bort dig.

  Juveler: Att drömma om halskedjor, pärlhalsband och andra smycken med ädla stenar i är ett gott omen för kvinnor. För änkor och unga flickor betyder en sådan dröm att det snart ska rustas till bröllop. För en barnlös kvinna är drömmen ett löfte om ett barn. En kvinna som redan är gift och har barn kan räkna med större inkomster och nyanskaffningar till huset.

  Jätte: Om du drömmer att du ser en jätte eller en mycket lång person är det ett gott tecken.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Kaniner: Den som drömmer om en kaningård har smak för dyrbara nöjen. Ser du många kaniner i drömmen betyder det att du ska få en stor familj. När en flicka drömmer om kaniner betyder det att någon har förälskat sig i henne men inte vågar tala om det.

  Katt: Drömmer du om katter är det ett förebud om att du kommer att bli bedragen av någon som du litat på. Men detta gäller bara om katterna i din dröm är aktiva. Om du drömmer att du tar livet av en katt får du snart chansen att hämnas på en person som har gjort dig illa.

  Klippa: Att drömma om en klippa är ett varsel om svårigheter. Men om du klättrar upp till toppen betyder det att du ska lyckas bemästra de faror som hotar dig.

  Klockor: Hör du klockor ringa innebär det att någon gärna vill bli din vän och att vederbörande kan bli till stor hjälp för dig. Om det är du själv som ringer i klockorna kan du vara säker på att sorg och elände väntar dig.

  Kläder: Går du anständigt klädd ska du ej vara rädd. Går du klädd uti vitt allt du önskar blir ditt. Om din klädsel är grön blir en resa din lön. Kolsvarta kläder till olyckor leder. Lila och blått bådar bara gott medan purpurröd spår om fasa och död. Bär du gul klädedräkt man beundrar dig helt fräckt. Färgen röd såsom blod spår om nyhet så god. Brokig klädsel om natten: ömsom vin ömsom vatten. Går du klädd uti trasor väntar armod och fasor men om dräkten är hel ska ditt liv ej bli fel.

  Klättra: Om en man drömmer att han klättrar upp i ett högt träd betyder det att han kommer att bli befordrad och få makt över andra. Den som drömmer att han klättrar uppför en stege kommer att bli hedrad. Att klättra uppför ett mycket högt berg betyder samma sak. Den som drömmer att han klättrar ända upp till himlen kommer att bli en stor man.

  Kniv: Att drömma om knivar är ett mycket dåligt omen som varslar om rättegångar, vanära, stridigheter och misslyckanden.

  Korpar: En dröm om en korp är ett varsel om oärlighet. För en gift person betyder en sådan dröm att livskamraten inte är trogen. Hör du en korp kraxa väntar en sorg. Den som drömmer att han ser korpar flyga får snart anledning att sörja och klaga. Flyger korpen rakt över dig hotar en fara.

  Kroppen: Om du drömmer att du har blivit stor och tjock kommer din ekonomi att förbättras. Drömmer du att du har magrat kommer du att förlora det lilla du har. Den som drömmer att hans kropp har blivit fläckig eller svart kommer att föra sina affärskollegor bakom ljuset. Har en kvinna samma dröm betyder det att hon kommer att bedra sin man och sedan skiljas från honom. Om du drömmer att du har blivit blek eller gul över hela kroppen riskerar du att bli allvarligt sjuk. Är din kropp i drömmen täckt av skabb eller bölder kommer du att bli mycket rik.

  Kung: Drömmer du att du ser eller talar med en kung betyder det att du ska bli hedrad och rik. Dessutom kommer dina affärer att blomstra.

  Kvinna: Om en gammal kvinna visar sig i din dröm är det ett gott omen som förebådar trygghet, välstånd och trevnad. Att drömma om en ung kvinna betyder i stort sett samma sak men det behagliga i livet kommer då och då att störas av smärre orosmoment. När en man drömmer att han skiljer sig från en ung kvinna betyder det att han snart ska bli förälskad.

  Kyss: Att drömma om en kyss kan vara nog så trevligt så länge det varar men efter uppvaknandet väntar gräl och upprörda känslor. Att drömma att man kysser en avliden vän är en varning för att tala alltför öppet om sina affärer såvida den avlidne inte var en god vän.

  Kärlek: Drömmer du att någon är kär i dig och att du inte besvarar den personens känslor betyder det att du kan få problem med att hitta en vän när du behöver en sådan. Att drömma om kärlek är ett förebud om välstånd, lycka och framgång hos det motsatta könet.

  Körsbär: Att äta körsbär i drömmen ä rett förebud om ett bedrägligt nöje. Om det inte är säsong för dessa bär väntar dig en resa och ett olönsamt arbete.

  Kött: Drömmer du att du äter grillat kött betyder det att du kommer att förfalla till ett syndigt leverne. Ser du i drömmen det kött du har ätit samma dag hotar en ekonomisk förlust.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Labyrint: Om du drömmer att du befinner dig i en labyrint betyder det att du kommer att lösa ett mysterium.

  Lamm: Drömmer du att du ser lamm dia eller skutta omkring ska sorg och smärta drabba dig från ett högst oväntat håll.

  Lejon: Ser du ett lejon i drömmen betyder det att en person i maktställning kommer att ge dig ett lönsamt arbete, att du ska bli förmögen och att du ska bli gift med en hetlevrad kvinna.

  Lekar och spel: Drömmer du att du deltar i lekar eller spel på en fest betyder det god hälsa och stor trivsel i umgänget med släkt och vänner.

  Lik: Ser du en anhörigs lik ska du inte ge dig in i ett förhastat äktenskap för det kommer inte att bli lyckligt. Om du tänker efter en smula finner du nog att den tilltänkta är så olik dig på alla plan att ett giftermål inte skulle vara det bästa. Om du drömmer att du ser ditt eget lik kommer du i framtiden att finna ett stort nöje i att tillfredsställa andra och sämre lottade människors behov. Drömmer du att du ser liket av en främling kommer någon att gripa in i ditt liv och göra dig mycket lycklig.

  Ljus: Om du ser ett stort ljussken i din dröm är det ett lyckligt omen som betyder att du kommer att bli både mäktig och rik. Är du förälskad betyder drömmen att du blir lyckligt gift och får många barn. Slocknar ljuset helt plötsligt kommer en förändring till det sämre att inträffa i ditt liv. En sådan dröm brukar nämligen varsla om fängelsestraff, förlust av egendom och oväntade motgångar.

  Luft: Om luften är ren och klar i din dröm blir du älskad och respekterad av alla, och du kommer att försonas med dina fiender. Du blir en livlig och förtröstansfull människa. Drömmer du om en molnfri himmel betyder det att du ska återfinna något du har förlorat. Om luften är disig och kvalmig och himlen mulen är det ett förebud om sorg, sjukdom och motgångar i affärer. Drömmer du om en vindstilla dag betyder det att du kommer att få ett lugnt och behagligt liv, att du kommer att ha framgång i affärer och göra många lyckade resor.

  Lår: Låren symboliserar dina släktingar. Om en flicka drömmer att hon bryter eller allvarligt skadar båda låren kommer hon att gifta sig med en utlänning och flytta långt bort från sin familj. Drömmer du att dina lår har blivit kraftigare och starkare än vanligt betyder det att din familj ska få en framstående position i samhället. Om du drömmer att du har en liten skada i det ena låret kommer du att få problem med en släkting. Att drömma om vackra välformade kvinnolår är ett förebud om lycka och glädje.

  Läppar: Läpparna symboliserar de personer som kysser oss, älskar oss och står oss nära, t.ex. fruar, barn, föräldrar och vänner. Om du har vackra läppar i drömmen är det ett tecken på att dina vänner är friska. Är läpparna torra och spruckna betyder det motsatsen.

  Lök: Ser du lökar i en dröm ska du tolka det som en varning för överdrivet slöseri. En dag kan du komma att sakna det som du just nu strör så frikostigt omkring dig. För en ogift kvinna betyder en dröm om lök ett fattigt äktenskap med många barn.

  Löv: Drömmer du att marken är täckt med gröna löv är det ett förebud om välstånd och en stor familj. Men om löven är vissna varslar drömmen om en förlust och obesvarad kärlek.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Magen: Om du drömmer att din mage har blivit större och fetare än vanligt kommer din familj och förmögenhet växa. Är magen tom och insjunken betyder det att du kommer att undvika en olycka. Om magen är uppsvälld men tom ska du bli fattig men högt aktad av alla.

  Man: Om en ung kvinna drömmer att hon talar förtroligt med en ung man är det ett förebud om tur i kärlek. Om den unge mannen ser bra ut och har milda ögon och en allvarlig uppsyn är det ett ännu lyckosammare tecken. När en man drömmer att han talar förtroligt till en annan man betyder det rivalitet i kärlek och affärer. Drömmer du om en gammal man betyder det att ett arv väntar. Ju längre hår den gamle mannen har desto större blir arvet.

  Mattor: När en kvinna drömmer att hon har köpt nya mattor betyder det att hon eller hennes man ska råka ut för en oväntad utgift. Drömmer du att dina mattor är slitna får du framgång inom ditt yrke. Om du drömmer att du säljer mattor väntar sig dina anhöriga att du ska bli rik och att de ska få ärva dig!

  Medicin: Om du drömmer att du skriver ut medicin är det ett förebud om välstånd och lycka. Men om du tar eller ger medicin väntar ett liv i fattigdom.

  Middag: Drömmer du att du äter middag ensam vid ett bord som är dukat för flera personer och att måltiden är mycket enkel kommer du att råka ut för vissa missräkningar som dock ska åtföljas av glädjescener. Är du gäst vid en middagsbjudning betyder det att någon är ute efter att lura dig och du bör söka den skyldige bland dina vänner. Håller någon av gästerna ett tal måste du se upp med falskt smicker för annars riskerar du att hamna på villovägar.

  Misslyckande: Om du drömmer att du misslyckas med något betyder det att dina ansträngningar ska krönas med framgång.

  Mjölk: Säljer du mjölk i drömmen kommer du att bli bedragen i kärlek och misslyckas i affärer. Drömmer du att du dricker mjölk väntar goda nyheter och stora framgångar. Ger du bort mjölk betyder det att du ska bli lyckligt gift, få många barn och bli rik genom hårt arbete.

  Mor: Om du drömmer att du ser din mor kommer du att få vara med om ett trevligt äventyr. Det kan också hända att du får höra från en vän som befinner sig utomlands.

  Mynt: Drömmar om mynt är mycket betydelsefulla. Om du drömmer om en stor mängd kopparmynt betyder det att du ska leva i överflöd. Drömmer du om en stor mängd silvermynt betyder det en medelmåttig skörd, ett medelgott säljresultat eller hyggligt väder. Du kommer inte att våga dig på några investeringar på en tid p.g.a. ett instabilt läge i ekonomin eller på börsen. Om du drömmer att du ser en stor hög med guldmynt väntar en svår depression. Bristen på arbete och pengar kommer att bli kännbar för de flesta familjer.

  Myror: Om du ser en hel stack full med myror i drömmen kan du öka ut din affärsrörelse på ett betydande sätt, förutsatt att du verkligen går in för det.

  Måla: Drömmer du att du målar ett hus eller något annat är det ett förebud om att alla dina forna misstag kommer att glömmas, och att en hedervärd position väntar dig i framtiden.

  Månen: Att drömma om månen betyder i allmänhet tur. Ser du månen gå ner får du ett lugnt och harmoniskt liv. Går den upp kommer du hemma hos en vän att träffa en person som får ett stort inflytande över din framtid.

  Mörker: Att drömma att man befinner sig på en mörk plats är ett mycket dåligt omen. Men om du lyckas att dig ut i ljuset kommer allt att vändas till din fördel. Du kan vänta dig goda nyheter från ett avlägset land.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Naken: Om du drömmer att du är naken är det ett tecken på att du borde vara mer sparsam och lägga ner mindre pengar på ditt yttre. Det är ett gynnsamt tecken att drömma om en naken kvinna. Är du naken i en kyrka i drömmen är det ett dåligt omen. När en flicka drömmer att hon ser en naken man betyder det att hon ska bli tidigt gift, få många söner och se dem växa upp till veklingar.

  Natt: Att drömma om natt är ett varsel om ängslan och sorg. Drömmer du att du är ute och promenerar på natten väntar besvikelser och ekonomiska förluster.

  Nyckel: Hittar du en nyckel i drömmen kommer du att få en ansvarsfull post. När en giftaslysten man drömmer om en nyckel kan han räkna med att få en god och vacker hustru. Det är också ett gott omen för dem som sköter andras affärer, men för resenärer varslar en sådan dröm om förseningar.

  Nål: När en flicka drömmer att hon använder en nål betyder det att hon är mycket flitig och kommer att få skörda frukterna av sitt arbete. Som maka och mor kommer hon att bli älskad och respekterad för den trygghet hon skänker sin man och sina barn.

  Näsa: Drömmer du att din näsa är större än vanligt kommer du att bli rik, mäktig och betydande. Om du drömmer att du tappar näsan betyder det motsatsen. Att drömma att man har två näsor är ett varsel om gräl. Den som drömmer att hans näsa har blivit stor och deformerad kommer att bli förmögen men illa omtyckt. När en man drömmer att han är täppt i näsan och inte kan känna lukter kommer hans hustru att bedra honom med hans bäste vän. Drömmer en kvinna samma dröm betyder det att hennes make är otrogen.

  Nötter: Om du drömmer att du äter nötter betyder det att du får en god hälsa och ett fett bankkonto. För en ung flicka innebär denna dröm att hennes nye pojkvän kommer från ett betydligt högre samhällsskikt än den förre.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Ogräs: Om du drömmer att du ser eller rensar ogräs är det en uppmaning att lägga dagdrömmarna på hyllan och kavla upp ärmarna för annars blir du aldrig klar med ditt arbete.

  Oliver: En kvinna som drömmer att hon ser eller känner lukten av oliver ska snart bli havande. Om en ung flicka drömmer samma sak betyder det att hon ska gifta sig inom kort. För en man betyder en sådan dröm lycka, välstånd och framgång i affärer. Drömmer du att du ser ett olivträd som bär frukt kan du vänta dig fred och harmoni. Drömmer du att du plockar oliver från marken får du bereda dig på hårt arbete.

  Olyckshändelser: Drömmar om olyckor kan förebåda trevliga överraskningar om drömmaren är en gift person. Om den ena parten i ett förlovat par har en sådan dröm kan det vara ett tecken på ett brådskande giftermål. Om du drömmer att du råkar ut för en olyckshändelse betyder det att en svår prövning väntar dig.

  Omfamning: Se upp för den vän som omfamnar dig i en dröm, för han eller hon bedrar dig. Men om du drömmer att du ser din hjärtevän omfamna någon annan kan du vara trygg i förvissningen om att dina känslor är besvarade.

  Opera: När en ogift kvinna drömmer att hon besöker operan tillsammans med sin älskare betyder det att han med smicker och skryt har gjort henne blind för hans fel. Har en gift kvinna samma dröm riskerar hon att förlora sin man till andra kvinnor om hon inte anstränger sig för att behålla hans kärlek.

  Ormar: Att se en hopringlad orm i drömmen är ett varsel om fara och fängelsestraff. Det kan också vara ett tecken på sjukdom eller hat. Ser du en orm ligga utsträckt betyder det att din hustru bedrar dig. Drömmer du att du dödar en orm kommer du att triumfera över dina motståndare och alla som avundas dig. Om du drömmer att en orm försöker bita dig i fötterna är det ett varsel om svartsjuka och avund. Lyckas ormen bita dig väntar sorger och besvikelser. Att se en orm eller hydra med sju huvuden är en förvarning om frestelse och synd. Om du slåss med ormar i drömmen kommer du att besegra dina fiender. Ser du många ormar i drömmen kommer du att bli lurad av en kvinna.

  Ost: Att äta ost i drömmen är ett tecken på stora vinster och förtjänster.

  Otrogen: Det är ett mycket gott omen för en ung flicka att drömma att hennes älskade är otrogen. Hon kommer att upptäcka att han är henne trogen, trots att en mycket rikare flicka försöker locka honom till sig.

  Oxar: Drömmer du om oxar ska du lägga märke till om de är magra eller feta. Magra djur står för fattigdom, svält och olycka. Feta oxar däremot utlovar däremot ett överflöd av allting.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Paket: Om du drömmer om ett paket kommer något betydelsefullt att inträffa. Om det blir på gott eller ont beror på paketets utseende. Ett prydligt paket betyder välstånd medan ett slarvigt betyder problem. Brunt omslagspapper är ett förebud om en gåva från oväntat håll. Vitt omslagspapper betyder att du ska få exakt vad du väntar dig och har gjort dig förtjänt av.

  Panna: Att drömma att man har en panna av mässing är bra för vinhandlare och bagare men dåligt för andra, eftersom det är ett tecken på hat. Om du drömmer att din panna är hårbeväxt är det ett mycket lyckligt omen speciellt om du är kvinna, men om din panna i drömmen är alldeles kal är det ett varsel om misslyckanden.

  Papegoja: En dröm om papegojor ska tolkas som en uppmaning att inte lita på grannarna.

  Papper: Att drömma om papper är ett gott omen. Är papperet vitt och rent betyder det att du kommer att lyckas i affärer, gifta dig med den du älskar, få fina barn och bli mycket lycklig. Är pappret smutsigt eller fyllt med klotter väntar tillfälliga motgångar och ett gräl. Om pappret är fyllt med prydlig skrift är det ett förebud om goda nyheter, en förmånlig överenskommelse och ett arv. Är det skrynkligt eller slarvigt vikt kommer vissa svårigheter att vålla dig bekymmer. Om det är prydligt vikt kommer du att få det du helst av allt vill ha.

  Party: Drömmer du att du har fått en inbjudan till ett party är det ett förebud om giftermål. Om du drömmer att du närvarar vid ett party betyder det att du snart blir tvungen att flytta till en ny trakt och skaffa dig nya vänner. Om du i drömmen ger ett storslaget party för dina vänner väntar förluster och fattigdom.

  Pengar: Drömmer du att du samlar ihop småpengar kommer du att drabbas av en stor förlust. Om du tar emot pengar väntar däremot en vinst. Drömmer du att du ser en stor summa pengar och inte vågar röra den väntar gräl och bedrägeri. Om du ger någon pengar i drömmen kommer du att få en son som blir en stor och mäktig man. Förlorar du pengar i drömmen ska du bli bedragen av din hjärtevän och misslyckas med något som ligger dig varmt om hjärtat.

  Polis: Drömmer du att du blir tagen av polisen kan det betyda att någon som vill dig illa kommer att rikta falska anklagelser mot dig. Men förmodligen kommer det hela till sist att avlöpa till din fördel.

  Prata: Om du i drömmen pratar högt i kyrkan är det ett varsel om avund och synd. Drömmer du att du pratar med din bror väntar en orolig tid. Talar du i drömmen med mäktiga män väntar framgångar, välstånd och en vinst. Om du drömmer att du pratar med en fiende är det en uppmaning att ta dig i akt för honom. Drömmer du att du pratar med din son kommer någon att skada dig.

  Päron: Att drömma om päron är ett förebud om ett kliv uppåt på karriärstegen, rikedom, framgångar i affärer och trogen kärlek. Drömmer en havande kvinna om päron betyder det att hon ska få en dotter, som kommer att gifta sig med en man från en högre samhällsklass före fyllda sjutton.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Rabarber: Drömmer du att du skördar färska rabarber är det ett förebud om att du ska försonas med en ovän.

  Rakning: Blir du rakad i ansiktet eller på huvudet i drömmen är det ett mycket dåligt omen. Är du förälskad eller gift väntar besvikelser, otrohet, svartsjuka och gräl. För en affärsman varslar en sådan dröm om motgångar och förluster. En sjöman får räkna med en stormig och obehaglig seglats. Jordbrukaren kommer att drabbas av missväxt och sjukdomar bland djuren. Om du rakar en person betyder det tur för denne person och otur för dig själv.

  Regn: Drömmer du om regn och åska som inte gör någon skada betyder det att du har farliga fiender som du emellertid kommer att besegra. Om du drömmer att du vandrar i ett stilla regn är det ett förebud om att du kommer att lyckas med det du just nu håller på med. Det är en speciellt gynnsam dröm för älskande eftersom den utlovar trohet, kärlek och ömhet.

  Rep: Det är ett dåligt omen att drömma om rep. Någon kommer att hindra dig från att göra det du helst vill.

  Rida: Om du rider på en häst i drömmen betyder det att du ska på makt över människor. Drömmer du att du rider genom en stad är det ett gott omen om du är sjuk eller har tagit en risk. I det första fallet betyder drömmen att du ska bli frisk, i det andra att satsningen kommer att resultera i en vinst. Att rida ut ur en stad betyder motsatsen. Om du drömmer att du rider en vild häst och sitter säkert i sadeln kommer du att styra människors liv med fast hand. Blir du avkastad betyder det motsatsen.

  Ringar: Drömmer du att en ring faller av ditt finger är det ett varsel om ondska, fångenskap och död. För en havande kvinna betyder det att hennes barn ska få ett motigt och långt ifrån lyckligt liv. En flicka som har denna dröm bör se upp med sin hjärtevän som planerar att utnyttja och sedan överge henne. När en kvinna drömmer att någon sätter en ring på hennes finger får hon tur i kärlek. Att drömma att man ger bort en ring är ett varsel om fara.

  Rosor: Ett lyckligare omen kan man knappast tänka sig än en dröm där en ros förekommer. För en ung kvinna betyder en sådan dröm ett kärleksfullt äktenskap och en god ekonomi. En ung man som drömmer om en ros kan vara säker på att lyckas i affärer.

  Rygg: Om du drömmer att du ser din egen rygg kan det vara ett tecken på otur men det kan samtidigt betyda ett långt liv. Om en man drömmer att hans rygg är skadad eller sårig är det ett varsel om att hans fiender kommer att besegra honom och att alla kommer att göra sig lustiga över honom.

  Råttor: Om du ser råttor i drömmen betyder det att du kommer att få många fiender. Om råttorna anfaller dig och du lyckas besegra dem har du inget att frukta från dina ovänner. Men om de biter dig och tvingar dig att fly får du vara beredd på svåra motgångar.

  Räv: Om du drömmer att du ser en räv är det ett varsel om att någon kommer att svika ditt förtroende och att detta kommer att svärta ner dig inför en person i maktposition. En död räv är ett gott omen. En tam räv betyder fara.

  Röster: Drömmer du att du hör en röst men inte ser den som talar är det ett varsel om att en lurendrejare ska dra dig vid näsan. Om du drömmer att du hör röster är det en mycket betydelsefull dröm. Hör du skrämda eller förtvivlade röster betyder det att släktingar eller vänner ska råka ut för en olyckshändelse. Om du hör lugna och harmoniska röster väntar ett trivsamt umgänge med vännerna.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Segla: Seglar du på lugnt vatten i drömmen väntar dig ett fridfullt liv. Seglar du på ett stormigt hav kommer du att bli rik.

  Silver: Drömmer du om silver betyder det att du är omgiven av falska vänner som försöker störta sig i fördärvet. Är du förälskad betyder det att din hjärtevän bedrar dig. Om du drömmer att du får silvermynt av ringa värde i gåva är det ett varsel om fängelse och fattigdom. Är mynten ganska värdefulla kan du räkna med att få en summa pengar och flera nya vänner. Drömmer du att du får mycket värdefulla silvermynt kommer du att misslyckas med allt du företar dig.

  Simma: Drömmer du att du simmar med huvudet ovanför vattnet får du tur i kärlek och affärer. Även för bönder och sjöfarare är detta ett gott omen. Men om du drömmer att du simmar med huvudet under vattnet väntar stora problem, och dessutom kan du få dåliga nyheter från en person du trodde var död.

  Sjukdom: Om du drömmer att du är sjuk och känner smärta är det ett varsel om sorger och bedrövelser. Men drömmer du att du besöker någon som är sjuk väntar dig idel lycka och glädje. Att drömma att man har en obotlig sjukdom är ett förebud om rikedom.

  Skador: Ordspråket säger av skadan blir man vis. Men erfarenhet är inte alltid värd sitt pris. Drömmer du att du ska dö av ditt sår sorg och bekymmer i mångfald du får.

  Skor: Har du sköna skor på fötterna i drömmen väntar stora inkomster och ett gott rykte. Klämmer skorna får du räkna med otur, skam och vanära. Att drömma att man tillverkar skor är ett dåligt omen utom för konstnärer. Är du förälskad och drömmer att du har nya skor på dig kommer din hjärtevän att lämna dig före bröllopet. Gamla skor betyder däremot tur i kärlek. För gifta personer varslar nya skor om fattigdom medan gamla skor förebådar ökade inkomster.

  Skådespelare: Drömmer du om en skådespelare ska du ta det som ett tecken på att du kan lita på en vän. En dröm om en skådespelerska förebådar framgång med något du planerar.

  Skåp: Om du drömmer om ett skåp är det ett säkert tecken på att du har en fiende som känner till en hemlighet om dig och om han avslöjar den kommer det att allvarligt skada ditt goda namn och rykte. Drömmer du att du gömmer något i ett skåp betyder det att du smider lömska planer mot en yngre person vilket inte är särskilt smickrande för din karaktär. Om du drömmer att dina skåpdörrar går upp av sig själva är det ett varsel om att familjens försörjare kommer att bli sjuk, men inget trots detta ska saknas i ditt hem.

  Släktingar: Talar du med din far, mor, syster, bror eller någon annan släkting i drömmen, som inte längre finns i livet ska du tolka det som en uppmaning att uppföra dig väl och sköta dina åligganden.

  Snö: När snön ligger tjock kan du stoja och leka. Förbjudna frukten ska du dock ej smeka. Håll fingrarna borta hur röd den än lyser ty annars du hela handen förfryser.

  Solen: Att se solen gå upp eller ner i klart väder är det ett gott tecken inför en rättegång. Drömmer du att solen går upp eller ner i mulet väder betyder det otur. Om du drömmer att solen lyser klart kommer du att få en ansvarsfull post och tjäna mycket pengar. Ser du solen försvinna bakom ett moln och sedan komma fram igen betyder det att du ska övervinna alla problem till slut. Är du förälskad och drömmer om klart solsken kan du vara säker på att du valt rätt livskamrat. För en gift person förebådar en sådan dröm ett harmoniskt familjeliv och tur i affärer.

  Spegel: Att drömma om en spegel kan vara ett varsel om sjukdom och olycka. Beundrar du din egen spegelbild måste du se upp så att fåfängan inte kommer att vålla dig stora problem. När en frisk person drömmer om en spegel är detta ett förebud om glädje och lycka, kärlek och barn. En sjuk person kan efter en sådan dröm vänta sig ett återfall.

  Spindel: Drömmer du om en spindel betyder det att du inte ska låta dig slås ner av dina motgångar utan envist fortsätta mot det hägrande målet. Kryper spindlarna på dig i drömmen kommer du inom kort att ärva en större summa pengar.

  Springa: Att drömma att du vill springa men inte kan betyder att du kan få svårt att leva upp till dina ambitioner. Springer du med en förföljare hack i hälarna riskerar du att falla för en svår frestelse. Drömmer du att du springer efter någon annan eller något betyder det att du litar för mycket på ditt eget omdöme. Om du inte lyssnar mer på vännernas goda råd får du säkert ångra det en dag.

  Stjärnor: Ser du en klar stjärnhimmel i din dröm är det ett förebud om välstånd, en lyckad resa, goda nyheter och framgång i allt du företar dig. Men om stjärnorna är bleka väntar problem av alla slag. Om du drömmer att du ser stjärnorna slockna är det ett varsel om ekonomiska förluster, oro eller till och med död. En sådan dröm är ett gott omen endast för brottslingar för i deras fall betyder det att de ska slippa straff. Drömmer du att stjärnor regnar ner över ditt hus är det en förvarning om otur. Men det kan också betyda att huset snart ska stå tomt. Ser du stjärnor lysa in genom fönstret betyder det att husets ägare svävar i livsfara. Att drömma om stjärnor med svansar är ett varsel om krig och svält.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Tallar: Om du drömmer att du ser en tall bör du på allvar ta itu med din lättja och din glömska.

  Tavlor: Att drömma om tavlor är ett mycket gott omen. För unga människor förebådar en sådan dröm ett lyckligt äktenskap och ett kärleksfullt och harmoniskt familjeliv. Drömmer en affärsman om tavlor väntar goda tider, men samtidigt måste han vara noga med att inte låta skenet bedra.

  Teater: Drömmer du att du befinner dig på en teater är det ett varsel om att du kommer fälla många tårar över något som inte kan göras ogjort. Går du på teater i drömmen är det ett varsel om förlust av pengar och vänner.

  Tidning: Läser du en tidning i drömmen får du inom kort ett brev vars innehåll inte faller dig i smaken. Ser du en tidning i drömmen får du räkna med att någon kommer att lura dig. Enligt vissa drömtydare kan det också vara ett förebud om goda nyheter från en bortrest vän.

  Tiggare: Att drömma om tiggare förebådar en plötslig förändring i ditt liv. Om denna förändring ska bli till det bättre eller det sämre beror på ditt agerande. Var därför mycket försiktig och lita inte på främlingar och tillfälliga bekanta.

  Trumpeter: Drömmer du att du själv eller någon annan spelar trumpet, är det ett varsel om gräl och problem.

  Träd: Ser du grönskande och blommande träd av alla sorter i din dröm är det ett förebud om trivsel och glädje. Men om träden är vissna och förtorkade utan blad, omkullvälta, förkolnade av brand eller splittrade av ett blixtnedslag, väntar vrede, rädsla, missnöje och sorg. Drömmer du att du plockar frukt från ett gammalt träd betyder det att du ska få ett arv. Klättrar du i träd väntar dig stor ära i framtiden. Träd som dött av ålderdom är ett tecken på svek och bedrägeri.

  Trötthet: Om du känner dig trött i din dröm gör du klokt i att försöka stå ut med den pressade situation du just nu befinner dig i, för snart väntar både pengar och berömmelse.

  Tunnel: Om du befinner dig i en tunnel i drömmen och att det skrämmer dig betyder det att du inom kort kommer att fatta ett felaktigt beslut i en viktig fråga. För en förälskad flicka innebär en sådan dröm att hon har anledning att tvivla på sin hjärtevän. Men om hon ser ett ljus i änden av tunneln betyder det att han kommer att bättra sig och bli en god make.

  Tupp: Ser du en tupp i drömmen kommer du att bli populär hos det motsatta könet. Men om du ser tuppar slåss väntar oro och stridigheter i hemmet. Hör du en tupp gala på morgonen betyder det att du kommer att få ett brev vars innehåll gör dig mycket orolig.

  Tvätta: Om du drömmer att du tvättar dig i ansiktet kommer du att få ångra dina synder. Tvättar du fötterna väntar en orolig tid. Tvättar du händerna är det ett varsel om problem och ängslan. Att drömma att man tvättar håret betyder att man ska lyckas undvika en fara. Om du drömmer att du tvättar dig i havet är det ett varsel om förlust och skada. Tvättar du kläder ska du klara dig helskinnad ur en hotfull situation.

  Tänder: Tänderna anses symbolisera dina släktingar och närmaste vänner. Framtänderna är barn, syskon och mycket nära anhöriga. Underkäkens tänder symboliserar kvinnorna, överkäkens männen. Drömmer du att du har tappat eller skadat en tand betyder det att en släkting kommer på besök. Är dina tänder vitare och vackrare än vanligt är det ett förebud om välstånd, goda nyheter och vänskap i släkten. Är en av dina tänder längre än de andra i drömmen betyder det att du kommer få problem med en släkting. Den övre hörntanden representerar din far, den undre din mor. Om en framtand är lös, har blivit svart eller gör ont i drömmen betyder det att en nära vän eller anhörig kommer att bli sjuk eller råka illa ut. Borstar du tänderna kommer du att ge pengar till en vän eller släkting. Att drömma att man drar ut sina tänder är ett varsel om döden.

  Törst: Drömmer du att du släcker törsten med klart friskt vatten ska du leva lycklig och bli mycket rik. Är vattnet ljummet eller smutsigt ska du sluta dina dagar i sjukdom och olycka.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Ugglor: Att drömma om ugglor är ett dåligt omen. Dagen efter en sådan dröm bör man göra så lite som möjligt.

  Underhållning: Om en flicka drömmer att hon kopplar av med någon form av underhållning gör hon klokt i att genast köpa en biljett till en konsert eller något liknande och använda den, för där ska hon möta den man som så småningom ska bli hennes make. För en gift kvinna är en sådan dröm ett löfte om ett harmoniskt hemliv, speciellt om det vid tidpunkten för drömmen är trassel i familjen.

  Uppvaktning: När en ung flicka drömmer att hon bli flitigt uppvaktad betyder det att hon kommer att få många kavaljerer, men ingen av dem kommer att duga åt henne. Hon får svårt bestämma sig och därför ska det dröja mycket länge innan hon blir gift. När en ung man drömmer att han börjar uppvakta flickor betyder det att han även i fortsättningen kommer att njuta av ungkarlslivets fröjder. Han är rädd för att binda sig och därför kommer han att förbli ogift mycket länge.

  Ursäkter: Om en ung flicka drömmer att en ung man vill ta henne med ut på en promenad och att hon hittar på en mycket dålig ursäkt för att slippa betyder det att hon inom kort ska träffa en blond och ljushyad yngling som vill göra henne till sin och som inte godtar några ursäkter.

  Utlandsresor: Om en gift person drömmer att han eller hon reser utomlands med sin partner betyder det att de kommer att få ärva en förmögenhet. För en förälskad person innebär en sådan dröm trohet och lycka i ett kommande äktenskap.

  Utslag: Om du drömmer att du får utslag någonstans på kroppen är det ett varsel om att du kommer att drabbas av en svår förkylning, bronkit eller lunginflammation, men sjukdomen kommer inte att bli särskilt långvarig.

  Utter: Drömmer du om en utter är det en förvarning om att människor som du alltid har betraktat som dian vänner plötsligt kommer att visa förakt eller till och med avsky för dig. Naturligtvis kommer detta att chockera dig eftersom du aldrig har gjort dessa personer något ont.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Vagga: När en mor drömmer att hennes barns vagga har gått sönder finns det en risk för att barnet blir allvarligt sjukt. Många oroliga vaknätter väntar henne, men hennes omsorger och omvårdnad kan rädda barnets liv. En kvinna som drömmer att en vagga sätts i rörelse av sig själv kommer att föda tvillingar nästa gång.

  Vagn: En vagn utan hästar är ett förebud om olycka, så du bör undvika långa resor den närmaste tiden. Men om hästar är spända för vagnen har du bara ära och heder att vänta. Drömmer du att du sitter i en stillastående vagn kommer du att bli indragen i en skandal.

  Vargar: Vargen symboliserar en glupsk, grym och opålitlig person. Drömmer du att du dödar en varg betyder det att du ska besegra en motståndare med just dessa egenskaper. Om vargen biter dig kommer den opålitlige fienden att triumfera över dig. Drömmer du att du har en vargs huvud är det ett förebud om att du ska lyckas genomföra dina framtidsplaner. Om du drömmer att du ser en hel flock vargar är det ett varsel om att du ska bli bestulen.

  Vatten: Om du drömmer att du ser en flod med lugnt och klart vatten är det ett gott omen. Är vattnet upprört betyder det att en mäktig person kommer att hota dig. Drömmer du att du står i en fors väntar sjukdomar eller andra problem. Om du drömmer att du simmar över en bred flod hotar en fara i framtiden. Ser du i drömmen en lugn flod flyta förbi ditt fönster kommer en rik och generös person att förgylla din tillvaro. Är vattnet upprört eller hotar att tränga in i ditt hus väntar familjegräl. Drömmer du att en klar bäck rinner förbi ditt hus kommer du att bli erbjuden en post som ger dig tillfälle att hjälpa fattiga och förtryckta. Är bäckens vatten grumligt eller fyllt av strömvirvlar kommer en eldsvåda, en rättegång eller en ovän att vålla dig skada. Om du i drömmen dricker vatten väntar motgångar och problem. För en handelsman betyder en sådan dröm dåliga affärer. Är du förälskad föredrar din hjärtevän en annan och kommer aldrig att gifta sig med dig.

  Ved: Om du drömmer att du sågar eller hugger ved betyder det att du ska bli lycklig med din familj, rik och respekterad. Bär du ved på ryggen ska du komma långt med hårt arbete, men din livskamrat och dina barn kommer att bli hårda och okänsliga.

  Vete: Drömmer du att du ser eller vandrar i en veteåker är det ett gott omen, som förebådar stora rikedomar. Är du förälskad betyder drömmen att du ska få dina innersta önskningar uppfyllda, bli gift med den du älskar och skaffa många barn. Är du mitt uppe i en domstolsprocess kommer du att vinna den, Kort sagt betyder denna dröm att du ska lyckas med allt du företar dig.

  Vigsel: När en man drömmer att han gifter sig med en ful kvinna är det ett varsel om olycka och död. Är kvinnan vacker väntar välstånd och lycka. När en sjuk människa drömmer om sitt eget bröllop är det ett varsel om en förändring i tillståndet. Är du förälskad och drömmer att du gifter dig är det ett mycket dåligt omen som varslar om ekonomiska förluster och svåra besvikelser. Det betyder otur för en flicka att drömma om en vigselakt. Hon kommer att misstro männen och förbli ogift större delen av livet. För en gift person är drömmen en förvarning om sjukdom och död.

  Vin: Om du dricker vitt vin i drömmen är det ett förebud om god hälsa. Du tror att du funnit en vän uti viken, men drömmen om vin gör dig rysligt besviken.

  Vinst: Om du drömmer om en stor vinst som du kommit över på ärligt sätt kan du hoppas på att bli rik. Har du fuskat dig till vinsten kommer du att förlora dina pengar.

  Violer: Ett gott omen. Du har inga fiender, och dina ömma känslor är besvarade. Att drömma om violer är ett förebud om en knoppande kärlek.

  Vitlök: Att drömma att man äter eller känner lukten av vitlök är ett varsel om blottade hemligheter och familjegräl.

  Vulkan: Drömmer du om en vulkan betyder det att någon ska missbruka sin makt och vålla människor stor smärta.

  Vägar: Om du drömmer att du står vid en plats där flera vägar möts, betyder det att du inte alltid kommer att följa samma raka kurs som nu. Flera förändringar kommer att äga rum i ditt liv, och du kommer inte att stanna länge på samma plats. Drömmer du att du ser en bred och jämn väg framför dig, är det ett gott omen. En smal och krokig väg betyder det däremot otur.

  Vänner: Att drömma att en vän har dött är ett förebud om goda nyheter. Är du förälskad betyder en sådan dröm att du mycket snart ska bli gift med den du önskar. Drömmer du om en vän kommer ditt bankkonto att växa.

  Väska: Om du bär på en fullproppad väska i drömmen betyder det att du aldrig kommer att bli stormrik men att du alltid kommer att ha vad du behöver. Är väskan tom kommer du att få uppleva fattigdom. Om väskan är då full att du inte kan stänga den kommer du att förvärva så mycket pengar att du ständigt måste oroa dig för att inte mista dem.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Yacht: Seglar du en yacht i drömmen betyder det att du äventyrar din hälsa genom att tänka för mycket på ditt arbete och för lite på nöjen

  Yrsel: Om du drömmer att du dansar dig yr, är det ett tecken på att din hälsa kommer att försämras. Orsaken till detta är förmodligen att du har utsatt dig för kyla och drag, vilket kommer att resultera i en kraftig förkylning.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Zebra: Drömmer du om en zebra får du kämpa hårt och länge för att nå ditt mål och när du kommer dit blir du besviken.

  Zigenare: Var försiktig med allt du gör för denna dröm är ett varsel om att en slarvig handling kan ställa till trassel för dig.

  Zink: Ser du en större mängd zink i drömmen betyder det att du om några år kommer att flytta utomlands.

  Zoo: Om du drömmer om en zoologisk trädgård väntar en glad, händelserik och inkomstbringande tid. För en ung man betyder en sådan dröm att han ska gifta sig rikt. Hans hustrus förmögenhet kommer att hjälpa honom i karriären, men detta gör tyvärr att hon får alltför stor makt över honom. Drömmer en ung flicka om en zoologisk trädgård kommer hon att träffa en ung man som är intresserad av botanik och naturhistoria. Han kommer att studera båda dessa ämnen och bli en framstående expert.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Åkrar: Att drömma att man befinner sig på en grön åker är ett mycket lyckligt omen. Men en plöjd åker betyder att man kommer att bli trakasserad av en barnlös person. För den förälskade betyder en sådan dröm en besvikelse; för en gift person olycka och problem med barnen.

  Åldringar: Om du drömmer om åldringar kan du se fram emot ett lugnt och hederligt liv. Drömmer du att du får leva tills du blir mycket gammal betyder det att du inom kort får besök av en god vän.

  Ångest: Känner du ångest i drömmen utan att veta orsaken bör du genast se upp om någon under den följande veckan erbjuder dig en tjänst. Det är nämligen en fälla.

  Åska: Hör du åskan i drömmen betyder det att ondskefulla personer kommer att sprida falska rykten om dig. Om du är ogift och drömmer att du hör åskan betyder det att dina kärlekshistorier kommer få ett olyckligt slut. För gifta personer, medelålders och gamla är en sådan dröm en förvarning om oväntade nyheter.

  Åsnor: Åsnan symboliserar en trogen och duglig tjänare som är till stor nytta för sin husbonde, men den kan också beteckna en dum och okunnig person. Drömmer du att du ser en åsna springa är det ett varsel om motgångar. För en sjuk person kan en sådan dröm vara ett mycket dåligt omen. Att höra en åsna skria är ett förebud om en katastrof. Ser man en åsna sätta sig har man hårt och mödosamt arbete framför sig.

  Återuppståndelse: Att drömma om personer som återuppstår är ett varsel om problem och faror. Om de döda avlider igen och du hör ett namn nämnas i drömmen betyder det att den personens liv är i fara.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Ädelstenar: Handskas du med glittrande ädelstenar i drömmen betyder det att en beräknande person av det motsatta könet kommer att blända dig med smicker. Drömmer du att du bär en ädelsten i form av något smycke är det ett tecken på att din ekonomisk situation kommer att försämras. Dina inkomster kommer inte att bli vad de en gång varit, speciellt inte om du sysslar med affärer. Du gör klokt i att snåla med resurserna och förbereda dig på sämre tider.

  Ägg: Att drömma om ägg är ett tecken på vrede, vare sig man plockar, köper eller äter dem. Efter en sådan dröm riskerar du att bli indragen i en våldsam konflikt mellan släktingar eller vänner.

  Älvor: Vad som än händer i en dröm med älvor så kommer det motsatta att inträffa i verkligheten. Om älvorna hjälper dig ska du ta dig i akt för en ondskefull person som försöker skada dig i lönndom med sin vassa tunga.

  Änglar: Att se en eller flera änglar i drömmen är ett gott tecken. Att drömma att du själv är en ängel är ännu bättre. Att tala eller ropa till dem är däremot ett dåligt omen.

  Änka: När en förlovad flicka drömmer att hon är änka är det ett tecken på att den rival tävlar med fästmannen om hennes gunst. En ogift man som drömmer att han gifter sig med en änka kommer att möta många besvikelser i livet.

  Äpplen, äppelträd: Att i drömmen se äppelträd och äta söta äpplen är ett förebud om glädje och lycka, speciellt för kvinnor och unga flickor. Sura äpplen varslar om bråk och stridigheter. Att äta sådana är ett tecken på vrede. Att plocka äpplen betyder att någon kommer att göra en förargad. Att se ett äppelträd slå ut i blom är ett gott tecken för en deprimerad person. Det är ett förebud om att lyckan snart kommer att le mot drömmaren och att det bästa i livet ännu återstår. Att äta äpplen betyder ilska.

  Äta: Om du drömmer att du äter är det ett dåligt tecken. Är du affärsman kommer du att förlora pengar genom slarv. Förmodligen glömmer du att begära ett kvitto på en leverans. Hur stor förlusten blir är beroende av den kvantitet mat du har på tallriken i din dröm. För den förälskade varslar drömmen om känslokyla, gräl och skilsmässa. Den som drömmer att han äter människokött får ägna sitt liv åt hårt arbete och ständig oro. Att äta fett eller salt är ett tecken på skvaller. Att äta ost är ett förebud om en vinst.

  Ättika: En symbol för svek och bedrägeri. Efter en dröm om ättika ska en förälskad flicka upptäcka att hennes pojkvän är otrogen.

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX

  Ö: Befinner du dig på en ö betyder det att du ska förlora någons vänskap.

  Ögon: Ögonen är själens spegel och i dem kan man avläsa an persons tro, vilja och intelligens. Den som drömmer att han har mist synen kommer att svika sitt ord. Om en man drömmer att han har blivit skumögd betyder det att han kommer att begå en brottslig handling, som han får ångra efteråt. Att drömma att man har en utmärkt syn är ett mycket gott omen. Det betyder att man kommer att lyckas med det mesta. Svaga ögon varslar däremot om fattigdom och misslyckanden.

  Öken: Att drömma att man färdas i en öken är ett förebud om motgångar och faror.

  Öl: Om du drömmer att du dricker öl ska du tolka detta som en uppmaning till största försiktighet, för annars riskerar du att förlora en stor summa pengar. Framför allt ska du undvika hästkapplöpningar och lotterier. Om du bara ser ölet utan att dricka det kommer en olycka att inträffa.

  Örfil: Drömmer du att du ger någon en örfil kommer du att bli indragen i en domstolsprocess. Om du får en örfil betyder det att du kommer att försonas med dina ovänner.

  Örnar: Att drömma att man ser en örn högt uppe är ett gott tecken speciellt för affärsmän och soldater. När en kvinna drömmer att hon föder en örn betyder det att det barn hon väntar kommer att bli en mäktig och inflytelserik person. Att drömma att man ser en död örn betyder bättre tider för den fattige. Att se en örn flyga över ens huvud är ett förebud om heder och ära.

  Öron: Om du drömmer att du har ont i ett öra är det ett säkert tecken på att du kommer bli ett offer för falska anklagelser och att det kommer att bli mycket svårt för dig att bevisa din oskuld. Att ha många öron i drömmen är bra för den som har många anställda. När en ung man drömmer att han förlorar sina öron betyder det att något obehagligt kommer att hända honom. Men om han drömmer att han tvättar öronen har han idel goda nyheter att vänta.

  Örter: Att drömma om väldoftande örter som t.ex. mejram, isop, rosmarin eller salvia är ett varsel om hårt arbete, problem, sorg och svaghet, men för en läkare kan en sådan dröm vara gynnsam.

  Överfall: Om du drömmer att du blir överfallen betyder det att dina underlydande har full insyn i alla dina privata angelägenheter. Är det ett lekfullt överfall kan du vänta dig välförtjänta framgångar. Blir du svårt misshandlad är det ett tecken på sorg och lidande.

  Översvämning: Drömmar om översvämning varslar om misslyckade affärer.

 KOLUMBUS BESÖKSUPPFÖLJNING

 TILLBAKA TILL ALFABETISKT INDEX KAN FRITT KOPIERAS FÖR EGET BRUK Original: Drömlexikon [Eva-Britt Karlzon]

 KAN FRITT KOPIERAS FÖR EGET BRUK Tllägg: I natt jag drömde... Tyd och lär av dina drömmar. Fingraf 1982. Inbunden. 172 sid. Illustrerad. [Klas Bergman]

 LEKA OCH LÄRA PÅ FRISKATAG