Carette

FWB, suomalainen puoliverinen, tamma / FWB, Finnish Warm Blood, mare
Syntymäaika / Date of Birth: 23.5.2009
Kasvattaja / Breeder: Seidi Linnavuori


Syntymäpäivänä 23.5.2009 / at birth day May 23rd, 2009

i: Casir Ask e: SG Yvette
ii: Cor de la Bryere ie: Birte II

ei: Argwohn

ee: Plisa

’Ensimmäinen Catanka-varsa’ syntyi aamuyöstä 23.5.2009. Pieni, jalo, kaunispäinen ja tamma. Nimiehdotuksia viralliseksi nimeksi oli matkan varrella tullut mietittyä jonkun tovin, ja vanhempien nimistä mukaillen siitä muotoutui Carette. Kutsumanimi taasen tulla tupsahti syntymää seuraavana päivänä ja pienen koon myötä aloin kutsua varsaa nimellä Sintti.

Sintin isä on Tanskassa asuva hyppysukuinen holsteinerori Casir Ask. Varsasta oli tarkoitus tulla oma projektini, eli lisää haasteita elämään...

Sintti ei sitten syntynytkään onnellisten tähtien alle. Huhtikuisena sunnuntaina 2010 se sai tarhakaveriltaan mojovan potkun kylkeensä ja sen kanssa päädyttiin sitten illalla Yliopistolliseen Hevossairaalaan Helsinkiin. Varsa jäi sinne hoidettavaksi yöksi ja maanantaiaamuna tulikin sitten hyvin menneen haavanhoito-operaatioraportin lisäksi myös huonoja uutisia. Aamukierrolla siltä oli kuultu sivuääni sydämestä, ja sitä tutkittiin sitten seuraavaksi. Diagnoosi oli masentava. Mitraaliläpän vuoto, joka jo oli virtaumanopeuksien perusteella luokiteltiin keskivaikeaksi, joskaan mitään kliinisiä oireita ei ollut. Läppäviat ovat kuitenkin eteneviä ja oletettavasti hevonen alkaisi jossain vaiheessa elämää oirehtimaan sydäntään ja kovan luokan urheiluhevosen ura olisi ainakin unohdettava samantien. Harrastehevosena se voisi hyvinkin kestää vuosia, mutta kukaan ei tietenkään voisi antaa mitään ennustetta suuntaan jos toiseen. Sanomattakin selvää on, että sydänvikaisella hevosella riskit ratsastettaessa ovat isot. Varsa oli vasta vuoden ja elämä vasta alussa. Menisi vielä kauan aikaa, ennen kuin se olisi oikea ratsu. Kuukausia märehdin asiaa, ja päädyin lopettamaan varsan. Sintti vietti kuitenkin hellekesän laitumella tutussa varsalaumassa ja se lopetettiin samana aamuna kuin äitinsä Yvette, eli 11.8.2010. Samalla kertaa loppui siis molempien elämä ja tarina minun ensimmäisestä ihan omasta hevosesta ja ensimmäisestä hevoskasvatistani. Musertavaa.

’First Catanka-foal’ was born May 23rd, 2009. Smallish, noble, very prettyheaded, and yes, a filly. Her registered name is Carette and it has been designed from the names of her parents. We call her Sintti, which means in Finnish smallish/undersized fish. Sintti’s sire is German bred, but Danish resident Holsteiner show jumping stallion Casir Ask.

Sintti-filly was put down August 11th, 2010 due to congenital heart failure. It was however diagnosed only four months earlier due to the emergency clinic visit one Sunday in April, as she got big wound and it needed to be stitched, and they heard a murmur same time. It was diagnosed as mitral valve endocarditis, already severe, however no clinical signs yet. Valve problems in heart are progressive, and no-one could tell how she’d live with her heart. Riding a horse with heart problem includes greater risks. And this filly was only a yearling, so years to come until she’s really trained and rideable. I decided to put her down, but first she had a wonderful hot summer in the pasture with her friends. She was put down same day than her dam Yvette. Needless to say thinking that day still makes me feel extremely bad.


Viimeisiä yhteisiä kuvia otettiin 10.8.2010, päivää ennen Careten lopettamista.
/ One of the last photos of Carette and me, taken day before she was put down.


Sintti, Axel ja Aida 10.8.2010