Pentusuunnitelmat / Puppy plans

3 uroksen ja 8 nartun pentue on syntynyt 13.4.2012.

The litter of 3 males and 8 bitches was born on April 13th, 2012.

Pentujen kuva-albumia päivitetään osoitteessa:
Photos of the present litter can be looked at:
https://picasaweb.google.com/Seidilinnavuori/SaganPennut#


Catanka Lucky Number ja Catanka Sticky and Sweet
Kuvat: Saana Lehtinen

Pentueen isä CATANKA LUCKY NUMBER (Dalton).
Syntynyt 5.3.2010
Lonkat A, kyynärät 0, silmät tutkittu 6.10.2011 (Distichiasis, eli ylimääräisiä ripsiä)
Dalton Kennelliiton jalostustietokannassa

Nuoriherra Dalton on vilkas, iloinen ja avoin vespa, joka on Catanka äitinsä puolelta jo
neljännessä polvessa. Koiran sukutaulu on täynnä monipuolisia harrastuskoiria eri lajeissa.

Daltonin isä Green Socks Nothing to Declare (Voitto) on tuotu Hollannista, jonka takaa tulee sekä amerikkalaisia että englantilaisia koiria, sekä aikanaan Ranskassa tehdyn roturisteytyksen myötä myös pieni ripaus barbet-verta. Voitto on Suomessa kautta aikojen ainoa spanielien metsästyskokeessa (SPME) ykköspalkittu irlanninvesispanieli. Sen isä Realta’s Galileo tulee kuulusta käyttöpuolen kennelistä on yksi Amerikan parhaiten pärjänneitä koekoiria. Sisarukset Hollanissa ovat erittäin nopeita agilitykoiria ja niiden taustoilla on myös vahvasti edustettuna rodun alkuperäinen käyttötarkoitus.

Daltonin emä Catanka Freestyler (Maisa) on mm. erikoisnäyttelyvoittaja ja kansainvälinen valio. Koira on ykköspalkittu metsästyskoirien jälkikokeissa ja kisaa agilityssa kakkosluokassa. Maisan isä Fynder Freethinker oli yksi rodun merkittävimmistä tähdistä. Oman huikean näyttelyuran lisäksi koira on ollut erinomainen periyttäjä ja sen jälkeläiset dominoivat USA:ssa näyttelykehissä. Maisan emän takaa tulee laajalti myös erittäin voitokkaita koiria.

Dalton on rotutyypiltään mielestäni todella lähellä ihannetta. Sillä on mm. erittäin kaunis pää, vahva luusto, oikea-asentoinen häntä, todella runsas ja oikealaatuinen turkki, sekä hieno tynnyrimäinen rintakehä. Kooltaan se ei ole ylisuuri. Näyttelyistä tähän mennessä on sertejä ja cacibeja, sekä vielä keskenkasvuiselle erittäin lupaavia sijoituksia paras uros-kehistä. Dalton on vihjannut kotiväelleen olevansa erittäin kiinnostunut jäljestyksestä.


Catanka Sticky and Sweet, kuva: Saana Lehtinen

Pentueen emä FI & SE MVA JV-10 CATANKA STICKY AND SWEET (Saga).
Syntynyt 30.7.2009
Lonkat C, kyynärät 0, silmät tutkittu 30.11.2011 (ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia)
Saga Kennelliiton jalostustietokannassa

Saga on sijoitusnarttuni ja se on rotumme tuorein erikoisnäyttelyvoittaja. Titteleistä löytyy Suomen juniorivoittaja-10 sekä Suomen ja Ruotsin muotovalio. Agilityssä kisaura on juuri korkattu. Koira on avoin, vilkas, aktiivinen, nopea oppimaan ja sillä on hyvä koulutettavuus.

Sagan isä on multivalio ja -voittaja Catanka Knock On Wood, jonka isä on Fynder Freethinker ja emä 10-vuotiaanakin vielä näyttelyissä kukoistava Catanka Havis Amanda. Vuonna 2011 vuoden irlanninvesispanielititteli meni isälle, narttujen voitto mummolle, Sagan itsensä ollessa toinen. Sagakin on neljännen polven Catanka. Sagan emä Whistle Stop’s Bon Bon tuotiin USA:sta ja sen sukutaulussa on todella monipuolisia amerikkalaisia harrastuskoiria.

Pentujen odotetaan syntyvän pääsiäisen jälkeisellä viikolla huhtikuun puolivälissä. Luovutusaika sijoittuu täten kesäkuun alkuun. Pennun hinta on 950,- eur.


Tietoa Catanka-kasvatustyöstä pentua harkitsevalle

Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen. Jäsenyyteni Suomen Kennelliitossa on alkanut vuonna 1991 ja olen ainoa Suomen Kennelliiton Vuolasvirta-kasvattajapalkinnolla palkittu irlanninvesispanielikasvattaja Suomessa. Olen rotua harrastavan yhdistyksen Irlanninvesispanielit ry:n kunniajäsen, rotujärjestön Suomen Spanieliliiton ja Suomen Koirankasvattajat (SUKOKA) ry:n jäsen. Kuulun jäsenenä myös ulkomaisiin rotuyhdistyksiin ja seuraan aktiivisesti rotua myös kotimaamme ulkopuolella käymällä rodun erikoisnäyttelyissä ja pitämällä yhteyttä kasvattajiin ympäri maailman. Olen toiminut rotuyhdistyksen Irlanninvesispanielit ry hallituksessa vuosien 1993-2008 ajan, joista 13 vuotta puheenjohtajana. Rodun jalostustoimikunnassa toimin lukemattomat vuodet ja olen ollut mukana tekemässä rodun jalostuksen tavoiteohjelmat (2007-2011 ja 2012-2016).

Olen rodun pitkäaikaisin kasvattaja Suomessa. Catanka-koiria on syntynyt kymmenen pentuetta ja parhaimmillaan pennun sukutaulussa on ollut omia kasvattejani kolmessa polvessa. Kasvattajana minulle tärkein kriteeri rodussamme on luonne. Kaikkia mahdollisia narttuja ei tule astuttaa ja olenkin useamman nartun sulkenut jalostusohjelmastani luonteen takia. Jalostusuroksen tärkein ominaisuus on mahdollisimman laaja tuntemus sen sukutaulun koirien taustoista ja koiran oma jälkeläisnäyttö, jos sitä on jo käytetty jalostukseen. Ulkomaisten urosten kohdalla olen aina henkilökohtaisesti tutustunut yksilöön, sillä yksikään kuva ja tittelirivistö ei kerro koko totuutta yksilöstä. Olen tuonut maailmalta useita yhteisomistuskoiria Suomeen, kuin myös vilpittömästi auttanut sopivan koiran etsimisessä, mikäli ulkomainen koiran tuominen on ollut mietinnässä. Ensiarvoisen tärkeätä on hyvät ja avoimet suhteet sekä muihin kasvattajiin maailmalla, kuin myös rehellisyys ja avoimuus omia pennunostajia kohtaan. Koiramaailmassa on paljon moraalittomutta kuin myös sinisilmäisyyttä faktojen suhteen. Minulta voi koska vain kysyä myös niistä ikävistä asioista. En salaa koirieni terveys- ym. tietoja, eikä tämä rajoitu vain omistamiini koiriin, vaan koskee kaikkia kasvattejani. Kasvattieni kuolinsyyt ja eliniät löytyvät koirien omista profiileista, ja omistamieni koirien vastaavat tiedot päivitän myös Suomen Kennelliiton Koiranet-tietokantaan.

Koska vesispanieli on aktiivinen ja toimelias koira, toivon ensisijaisesti jonkinlaisesta harrastustoiminnasta kiinnostuneita koteja kasvateilleni. Myös omatoiminen aktiivinen elämäntyyli koiran kanssa paljon aikaa viettäen ja sitä jollain tapaa aktivoiden on ilahduttavaa. Jotain lajia harrastaessa, tai muuten vain koiraa sekä fyysisesti että psyykkisesti aktivoiden, koira pääsee toteuttamaan itseään muutenkin kuin rutiiniulkoilujen merkeissä. Vesispanielin kanssa voi harrastaa monipuolisesti. Catanka-koiria on koiranäyttelytoiminnan lisäksi nähty tottelevaisuuskokeissa, metsässä verijälkeä jäljestämässä, spanielien metsästyskokeessa tai muuten perheen metsästyskoirana, spanielien taipumuskokeessa, agilityradalla, vesipelastuksessa, kadonneiden koirien etsintäharjoituksissa, raunioilla, sairaalassa vierailevana ja potilaita ilahduttavana hellyttelykoirana, vinttikoiraradalla vieheen perässä juoksemassa, mannekiineina koirien muotinäytöksessä jne. jne. Koska kasvattajana olen kiinnostunut näyttelyistä ja näin ollen hyvän luonteen ja terveyden lisäksi välitän myös rodun ulkonäöstä, en halua kasvattaa ainoastaan 'kotikoiria', vaan toivoisin lupaavien yksilöiden päätyvän myös näyttelykehään. Toivon, että pennunomistajalla on yhteistyökykyä, ymmärrystä ja vastuuntuntoa niin huippuhetkinä kuin mahdollisten ikävien uutistenkin kohdatessa.

Tärkeintä on tietysti, että pennut päätyvät rakastavien ja vastuuntuntoisten ihmisten hoiviin. Koira ei ole kuin huonekalu, josta luovutaan kun se alkaa kyllästyttää, eikä se saa olla vain lapsille ostettu lahja. Vesispanieli ei kokonsa ja voimensa puolesta edes pääsääntöisesti ole sopiva lasten ulkoilutettavaksi. Koko perheen on hyväksyttävä uusi tulokas ja pennun on oltava kaikin tavoin tervetullut uuteen laumaansa. Vesispanielia täytyy kotikoiranakin trimmata vähintään 3-4 kertaa vuodessa ja muutakin turkinhoitoa tulisi kuulua melkein viikoittaiseen ohjelmaan. Toivon omistajilta rakkauden lisäksi sekä henkistä että taloudellista sitoutumista koiraan, josta sen antaman ilon ja ylpeyden lisäksi koituu myös kuluja.

Kaikki koirani asuvat kotioloissa perheenjäseninä, joten myös pennut tottuvat elämänsä alkutaipaleella kaikkiin normaaleihin kodin ja lapsiperheen ääniin. Turvallinen pihaympäristömme mahdollistaa vuodenaikojen mukaan jo pikkupennuillekin ulkoilut pihalla ja lähimaastossa useasti päivässä. Täten pennut joutuvat liikkumaan erilaisilla alustoilla ja maastossa, jolloin niiden motorinen kehitys on nopeaa. Tarkkailen jokaisen pennun luonteen kehittymistä niin laumassa kuin yksinkin. Näin pyrin löytämään jokaiselle pennun varanneelle sen parhaiten sopivimman yksilön.
Pentuiässä vespat ovat yleensä vilkkaita ja joskus vieläkin vilkkaampia. Niiden opetukseen tarvitaan johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä, jotta pennusta kehittyisi yhteiskuntakelpoinen koira. Odotan, että pennunostaja on valmis satsaamaan tähän niin tärkeään aikajaksoon pentunsa kanssa, ja käy sen kanssa pentukursseilla sekä näyttää koirallensa aktiivisesti maailmaa muunkin kuin vain kotikortteleiden osalta. Näin uudesta perheenjäsenestä kasvaa mahdollisimman sosiaalinen ja yhteiskuntakelpoinen kaveri.

Kasvattini lähtevät uusiin koteihin rekisteröityinä, mikrosirutettuina, eläinlääkärin tarkastamina ja tietenkin madotettuina. Käytän Suomen Kennelliiton kauppasopimusta. Sijoitusnarttujen osalta käytän Suomen Kennelliiton sijoitussopimusta. Pennun mukaan saa monipuoliset kirjalliset hoito-ohjeet sekä pentuoppaan. Jotta näkisin mitä pennuistani tulee, trimmaan mielelläni omat kasvattini ja muutenkin opastan tarvittaessa kädestä pitäen turkinhoitoa sekä opastan harrastustoiminnassa ja kaikissa muissakin kysymyksissä.

Vaikka Catanka-pennut luovutetaan aina eläinlääkärin tarkastamina, kaikesta varovaisuudesta ja jalostustyöstä huolimatta koira voi kantaa piilevää vikaa tai sairautta, joka ilmenee vasta myöhemmin. Näin voi käydä kaikille kasvattajille, kaikissa roduissa. Koiranpennun osto on aina riski, ei takuuvarma sijoitus. Tutustu mahdollisimman hyvin rotuun etukäteen. Koita tavata henkilökohtaisesti tulevan pentueen vanhemmat ja niiden lähisukulaisia ja haastattele koirien omistajia. Tutki koirista ja kenneleistä tietoja KoiraNetistä. Tutustu rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan jalostuksen tavoiteohjelmaan. Tunnustele myös, miten kemiat kasvattajan kanssa käyvät yksiin, sillä koiran lisäksi kaupan päälle saat myös kasvattajan! Hyvän kasvattajan kuuluu olla ehdottoman rehellinen ja vastuuntuntoinen. Lisäksi iso ripaus empaattisuutta ja hyviä kommunikointikykyjä, sekä ominaisuus olla katsomatta omaa touhuaan liian ruusunpunaisten lasien läpi, olisi vähintäänkin suotavaa.

Toivon yhteydenpitoa ja kuulumisia niin hyvien kuin huonojenkin asioiden osalta läpi elämän. Opastan ja autan kaikissa - niin pienissä kuin isoissakin - kysymyksissä koiranpidon suhteen. Vastuuni ja velvollisuuteni kasvattajana ei lopu pennun lähdettyä uuteen kotiinsa.

Jos olet kiinnostunut vespapennun hankinnasta, voit tiedustella pentusuunnitelmia puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.

Seidi Linnavuori 
Puh: 050-596 7700 
seidi@catanka.com