KERHOASIAT

Kerhojen kokous pidettiin 9.11.2008 Helsingissä. Hyvähenkisen kokouksen tärkeimpiä päätöksiä olivat:

- toimintasuunnitelma hyväksyttiin lisättynä toimitsijakoulutuksen kehittämisellä

- talousarvio hyväksyttiin sillä muutoksella, että joukkuelisenssin hinnaksi päätettiin 20 EUR esitetyn 25 EUR sijasta

- kaikki toimitsijoiden pätevyyskortit ovat voimassa vuoden 2009 loppuun asti

- hallitukseen valittiin erovuoroisten tilalle uudelleen Toivo Pudas ja uusina Asko Hentunen, Pekka Sairanen ja Pekka Kauko

Kouluttajaverkoston luominen – nimeä kerhon kouluttaja

Kerhojen kokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma, jossa yhdeksi konkreettiseksi ensi vuoden toimeksi on mainittu: "Rakennetaan kerhojen jäsenistä kouluttajaverkosto, jota voidaan käyttää hyväksi erilaisissa koulutusprojekteissa. Verkostoon pyritään saamaan kouluttajia eri puolilta Suomea".

Heti ensi vuoden alussa on käynnistymässä ensimmäinen koulutusprojekti: Ikääntyneille ja mielenterveyskuntoutujille tarjotaan shakkikursseja yhteistyössä Vanhustyön Keskusliiton ja Mielenterveyden Keskusliiton kanssa. Kursseja on tarkoitus käynnistää ympäri Suomea. Kurssin vetää paikallinen shakkikerho, joka saa siitä toimintansa kuluihin 500 euroa. Pelivälineet tulevat SKSL:n kautta. Paikallisen vanhustyön tai mielenterveystyön järjestö hoitaa kurssipaikan ja pääosin kurssin markkinoinnin. Shakkikerhon tehtäväksi jää siis lähinnä vain kurssin vetäminen.

Kurssit koostuvat kymmenestä opetustuokiosta (30-45 min.), joiden jälkeen pelataan pieni turnaus (1,5-2 h) osallistujien kesken. Opetuksen taso riippuu osallistujien pelitasosta. Opettajia voi olla yksi tai useampia.

Niinpä kerhoja pyydetään nimeämään kouluttaja tai useampia kouluttajia, joihin voidaan olla yhteydessä kurssien järjestelyissä ja joiden nimi tulee liiton kouluttajarekisteriin. Tavoitteena on saada kouluttaja jokaisesta shakkikerhosta.

Ensimmäisten kurssien pitopaikkakunnat ratkeavat shakkikerhojen kiinnostuksen ja Vanhustyön Keskusliiton ja Mielenterveyden Keskusliiton paikallisten yhdistysten kiinnostuksen mukaan.

Jatkossa SKSL pyrkii järjestämään koulutustilaisuuksia lisää siten, että opetuksesta maksettaisiin seuralle palkkio. Luonnollisesti kerhot voivat itsenäisesti organisoida kursseja eri kohderyhmille. Liitto järjestää jatkossa kouluttajille myös valmentajakoulutusta.

Kysely koulukerhotilanteesta

Opetusministeriö on myöntänyt kuntien haettavaksi rahaa koulukerhotyön tukemiseen. Osa on myönnetty ja jaettu, nyt jaossa on lisätukea niille sadalle kunnalle, jotka eivät hakeneet kerhomäärärahaa keväällä 2008. Lisäksi uusi hakukierros on tammi-helmikuussa 2009. Ottakaa yhteyttä lähikoulun johtoon anomusten tekemiseksi. Kokonaistilanteen selvittämiseksi pyydämme koulukerhon vetäjiä ilmoittamaan nykytilanteen Antti Rytköselle, antti.rytkonen@oaj.fi ja 040 – 733 6785. Liitteenä tarkemmat tiedot asiasta.

Liiton toimikunnat

Joka kalenterivuoden alussa liiton toimikuntien erovuoroisten jäsenten tilalle valitaan uudet. Kerhojen ehdotukset uusiksi jäseniksi ovat tervetulleita! Toimikunnat nimetään hallituksen kokouksessa joko 13.1. tai 7.2.2009.

- Shakkituomaritoimikunta: erovuorossa 2009 Harri Hytönen ja Markku Kokkila, muut jäsenet Mikko Markkula, Martti Mujunen, Osmo Särkilahti ja Veikko Valo.

- Ansiomerkkitoimikunta: erovuorossa 2009 Edvi Kvist, Eino Nieminen ja Osmo Särkilahti, muut jäsenet Harri Hurme, Pekka Palamaa ja Veikko Valo (2010).

- Selotoimikunta: erovuorossa 2009 Harri Hytönen, Mikko Markkula ja Pekka Palamaa, muut jäsenet Harri Hurme, Juha Kivijärvi ja Teemu Vihinen.

KOTIMAISET KILPAILUT

Vuoden 2009 lisenssin saa 50% alennuksella, jos on osallistunut viiteen kilpailuun, josta on maksettu normaali selomaksu (ei siis nopean tai pikashakin alennettua selomaksua). Käymättömät kilpailut ovat Suomen Shakin takakannessa sekä verkossa:

http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/kilk2008.htm

Nuorten pikashakin SM-kilpailut käydään Lahdessa 23.11.2008 – innosta kerhosi nuoria mukaan!

http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/turn2008/nbl08k.htm

JSM 2008-9 jatkuu 17.1.2009. Kilpailun johtaja on Jyrki Kytöniemi ja sähköpostiosoite jsm0809(at)shakki.net

http://www.shakki.net/sksl/jsm08/

Vuoden 2009 alustava kilpailukalenteri on julkaistu. Tutustukaa ja osallistukaa! Järjestäjiä pyydämme tässäkin tarkistamaan, ettei samaan aikaan osu toista kilpailua ja neuvottelemaan tarvittaessa toisen kisan järjestäjien kanssa.

http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/kilk2009.htm

Kaikille vuoden 2010 SM-kisoille ei vielä ole järjestäjiä, joten kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä liiton toimistoon: sksl@kolumbus.fi

KANSAINVÄLISET KILPAILUT

Nuorten MM-kilpailuissa Vietnamin Vung Taussa 19.-31.10. suomalaiset menestyivät hienosti ja Qiyu Zhoun hopeamitali alle 8-vuotiaiden sarjassa oli historiallisen hieno saavutus!

http://wycc2008.vietnamchess.com/index.php

Dresdenin shakkiolympialaiset 12.-25.11.2008 ovat käynnissä ja Suomen joukkueiden vaiheita voi seurata kisasivulta:

http://www.dresden2008.de/

Kirjeshakin 20. MM-kilpailussa on jäljellä vain yksi peli. Sen lopputulos ratkaisee Pertti Lehikoisen MM-mitalin värin: hopeaa tai kultaa on tulossa. Jäljellä olevaa peliä yrittää voittaa Ruotsin Stefan Winge, tasapeli tai häviö hänelle toisi maailmanmestaruuden Lehikoiselle. Peli on viiveellä sivulla:

http://www.iccf-webchess.com/MakeAMove.aspx?id=185159

MUUT ASIAT

KvM Kaarle Ojanen täyttää 90 vuotta 4.12.2008.

4.12. järjestetään Shakkikodissa alkaen klo 18 tilaisuus shakin verkkosivustojen kehittämisestä. Tilaisuus on avoin, tervetuloa!

KYSELY KOULUKERHOTILANTEESTA

Nyt tarkkana kuin porkkana !

Keväällä 2008 opetusministeriö myönsi Opetushallitukselle kuntien haettavaksi 5,7 milj. € koulukerhotyön tukemiseen. Tätä ennakoimme jo maaliskuun Suomen Shakin pääkirjoituksessa. Määräraha sai hereille 315 kuntaa, joista Opetushallitus myönsi kerhorahaa yhteensä 306:lle. Lähes 5000 kerhoa perustettiin tai elvytettiin kesän ja alkusyksyn aikana tämän määrärahan turvin.

Mukana vanhojen (n. 2000) ja nyt perustettujen vajaan 5.000 kerhon toiminnassa on n. 155.000 oppilasta. 1 – 9 –luokkalaisten ikäluokasta (480.000) tämä on n. 30 prosenttia. "Shakkikerho"-nimikkeellä kerhomäärärahaa anoi yhteensä 17 kuntaa, joten uusia tai elvytettyjä kerhoja on noin 30. Kun koontilistasta kuitenkin puuttuu monia sellaisia kuntia, joissa tiedetään toimivan useita koulushakkikerhoja, uusien kerhojen todellinen määrä on huomattavasti edellistä suurempi.

Ennakkotietojen mukaan koulukerhojen vetäjistä n. 70 prosenttia on oman koulun opettajia. Ulkopuolisten kerhotoiminnasta kiinnostuneiden vetäjien osuus on siis huomattava.

Vuoden 2008 lopulla ministeriö yllättäen jakaa vielä rahaa niille sadalle kunnalle, jotka eivät hakeneet kerhomäärärahaa keväällä 2008. Lisäksi kokonaan uusi hakukierros on taas tammi-helmikuulla. Niinpä kaikkia kerhotoiminnasta kiinnostuneita kehotamme ottamaan yhteyttä lähikoulun johtoon uuden anomuksen merkeissä. Kerhotoiminnan jatkuminen lukuvuonna 2009-10 on erityisen tarpeellista. Allekirjoittaneelle voi soittaa asiasta ja kysyä ohjeita.

Kysely koulukerhotilanteesta

Keskusshakkiliitto kartoittaa tämänhetkistä kokonaistilannetta. Pyydämmekin kaikkia koulukerhon vetäjiä ilmoittamaan tämänhetkisen tilanteen os. antti.rytkonen@oaj.fi tammikuun alulla.

- Kunta, koulun nimi ja luokka-aste

- Nykyisen kerhon perustamisaika ja kokoontumistiheys syksyllä 2008

- Aloittaneiden oppilaiden lukumäärä syksyllä 2008

- Kerhon vetäjän nimi, ammatti ja sp-osoite

- Nyt saatu € -määrä (erikseen tarvikkeiden ja palkan osuus)

- Vetäjälle maksettava tuntipalkka / muu palkka

- Vapaamuotoisesti kommentteja.

Antti Rytkönen

SKSL:n hallituksen jäsen, koulushakkivastaava, 040 – 733 6785