Suomen päivä- ja yöperhoset -maastokäsikirja

A Field Guide to the Butterflies and Moths of Finland

Macrolepidoptera (s. l.): Hepialidae - Noctuidae [in Finnish], scientific names, distribution maps based on statistical data, flight time (real dates), 2700 live photos of all adult specimens and many larvae, 83 colour plates, English advice, 820 pp. Bugbook Publishing 2014.

Kimmo Silvonen, Morten Top-Jensen ja Michael Fibiger.

Toimituskunta: Kauri Mikkola, Vladimir S. Kononenko, John Krüger sekä kirjoittajat. Tanskalaisesta kustantajasta huolimatta kirja on kokonaan Suomessa kirjoitettu - kyseessä ei ole suomennos.

Galleria

Uusi perhoskirja esittelee valokuvin kaikki Suomen perhoset

Runsaasti kuvitettu, yleistajuinen ja kattava kenttäopas Suomen perhoslajeista pyrkii täyttämään ison aukon luontokirjallisuudessa. Hyvien kuvien ansiosta myös yöperhosten tunnistaminen on pääosin helppoa. Kirjoittaja, Suomen Perhostutkijain Seuran varapuheenjohtaja, on harrastanut perhosia vuodesta 1967.

Kirjaa on laajasti saatavilla kirjakaupoista. Tilaa kirja pian, sillä painos on rajoitettu! Näyteaukeamia on Tibialen sivuilla ja Facebookissa.

Myynti: kirjakaupat, NHBS ja http://www.tibiale.fi/ (myös ei-jäsenille). Hyönteistarvike Tibiale on rajoitetusti auki, mutta toimittaa tätä ja muita tuotteita myös postitse.

 

Suomen päivä- ja yöperhoset. A Field Guide to the Butterflies and Moths of Finland.

 

 

Kirjassa esitellään kaikki 1074 "suurperhoslajia":

Monien huippuvalokuvaajien täydentämä kuvitus on hieno. Kaikista perhosista esitetään yksi tai useampia aitoja luontokuvia tai ainakin luonnollisessa lepoasennossa valokuvattu perhonen - sellaisena kuin se luonnossa tai haaveissa tulee vastaan. Kuvatauluissa levitetyt perhoset ovat luonnollisessa koossaan. Mukana ovat kaikki Suomessa tavatut lajit sekä runsaasti lähialueiden lajistoa. Otsikoissa on suomalaisten ja tieteellisten nimien lisäksi ruotsinkielinen nimi. Joukossa on yksittäisiä toukkakuvia ja kaikki toukat valikoiduista ryhmistä (kiitäjät, kehrääjät, ilta- ja kaapuyökköset, pikkumittarit, ym.). Tekstissä kerrotaan mm. tuntomerkit, lähilajit, runsaus ja levinneisyys, vuotuinen ja vuorokautinen esiintymisaika, toukkien pääravintokasvit ja talvehtimisaste - usein muutakin kiinnostavaa nippelitietoa. Yleiset ja hyvin harvinaiset lajit on värikoodattu tunnistamisen helpottamiseksi. Pikkuperhoset, kuten koit, koisat, sulkaperhoset ja kääriäiset, käsitellään heimotasolla. Kattavassa hakemistossa on perhosten nimien lisäksi mm. toukkien ravintokasvit kaikkein yleisimpiä ravintokasveja lukuunottamatta (tuomi ja nokkonen ovat hakemistossa, koivut ja voikukat sieltä puuttuvat). Kirjan alussa on mm. havainnointiohjeita ja uuden koordinaattijärjestelmän mukainen kartta, josta näkyvät kunta- ja maakuntarajat.

Täydennykset ja korjaukset [Additions and corrections].