Leptidea Billberg, 1820
reali Reissinger, 1989

Réal's Wood White (ENG), tummavirnaperhonen (FIN), ängsvitvinge (SWE), niidu-sinepiliblikas (EST), La Piéride de Réal (FRE)

Larva feeds very well on Vicia cracca. The 'known' host Lathyrus pratensis was offered and accepted, too. It was my impression that Vicia would be preferred, but I couldn't test the hypothesis carefully enough.

Leptidea reali larva 2. Aug. 2003 Leptidea reali larva 2. Aug. 2003 Leptidea reali larva 2. Aug. 2003 Leptidea reali larva 2. Aug. 2003 Leptidea reali larva 2. Aug. 2003 Leptidea reali ovum 17. July 2003 Leptidea reali 1st instar larva 17. July 2003 Leptidea reali pupa 10. Aug. 2003

Germany, Ostmecklenburg ex ovo July 2003, Leg: A. Gördes
Photo © Kimmo Silvonen

Laji on vasta vuonna 1989 erotettu yleisemmästä virnaperhosesta. L. realin etusiiven kärjessä oleva tumma täplä on tummempi (varsinkin naaraalla) ja eri muotoinen (selkeämpi mutka täplän sisäreunassa) kuin L. sinapiksella. Lajien toukissa ei ole ainakaan huomattavia eroja - vähäisen materiaalin takia en ole tehnyt kunnollista vertailua. Eräiden arvausten mukaan reali suosisi avoimempia elinympäristöjä kuin metsänreunoissa kyhjöttävä sinapis, ja olisi siten fenologialtaan aikaisempi. Tosiasiassa lajien elinympäristövaatimusten mahdolliset erot tunnetaan huonosti. Molemmilla lajeilla voi olla aikaisina vuosina toinen sukupolvi. Suomessa sinapiksen kakkospolvi on hämmästyttävän aikainen, usein heinäkuun alkupuoliskolla! ET:ssä oli erittäin havainnollinen kuva molempien lajien molempien sukupolvien koiras- ja naarasyksilöistä Ruotsista. Eläinmuseon kokoelmassa ei tiettävästi ollut L. realin suomalaisia yksilöitä. Laji on tosin nyttemmin tavattu myös Suomesta (A), mutta yhtään vakituista esiintymää ei tiedetä. Toisin on esim. Tanskassa: siellä sinapis on kuollut sukupuuttoon, mutta reali sinnittelee vielä. Etelä- ja Kaakkois-Euroopassa on vielä kaksi muutakin aivan samannäköistä lajia: L. morsei ja L. duponcheli, joita toivottavasti ei koskaan löydetä meiltä; nimi olisi kyllä jo valmiina: urakkavirnaperhonen! Maamme itäpuolella morsei on levinnyt 60. leveyspiirin pohjoispuolelle; lähialueeltamme ei tunneta havaintoja, mutta eihän se ole ennenkään mitään todistanut! Paras tuntomerkki lienee morsein hieman kulmikas etusiiven muoto, 'dupolla' tuntosarven nupit ovat alta ruskeat. Länsi-Siperiassa muhii vielä L. morsein näköinen L. amurensis.

Literature

INDEX