Sir Ascot Isovillakoirat - Standard Poodles

Isovillakoirasta

Kotisivujeni tarkoitus on esitellä isovillakoiraa monipuolisesti. Esittelyn perustan villakoiran alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, villakoiran rotumääritelmään ja omakohtaiseen yli 40 vuoden kokemukseni isovillakoirista ja tänä aikana hankkimaani tietoon. Sivuiltani löydät mm. tietoa isovillakoiran luonteesta, mikä onkin monen mielestä isovillakoiran tärkein ominaisuus. Löydät täältä myös tietoja isovillakoiran sopivuudesta perhekoiraksi, lenkkikaveriksi ja monipuolisiin harrastuksiin. Lisäksi täällä on terveystietoja ja joitain vinkkejä jalostuksessakin huomioitavissa asioissa. Kuvat kertovat usein enemmän kuin tuhat sanaa, siksi sivuillani on paljon kuvia.

Isovillakoira on mielestäni parhaimmillaan ihanteellinen seurakoira, reipas lenkkikaveri ja monipuolinen harrastuskoira. Rotumääritelmänmukaan villakoira on:: "älykäs, aina valpas ja toimelias."Rotumääritelmä jatkaa villakoiran luonteesta: "uskollinen, oppivainen ja helppo kouluttaa". Virheenä mainitaan: "Epäluotettava, aggressiivinen tai  liian hermostunut koira".

Eipä siis ihme, villakoiraa on käytetty mitä moninaisimpiin tehtäviin: aina sotakoirasta sirkuskoiraan.  Jotkut myös nykyisestä villakoiristamme ovat saaneet erinomaisia tuloksia myös palveluskoirien luonnetestistä. Villakoirasta voi oikein koulutettuna saada näyttävän tottelevaisuus- tai agility-koiran. Villakoirat ovatkin menestyneet näissä lajeissa varsin hyvin.  Valitettavasti olen nähnyt myös muutamia selvästi hermostuneita isovillakoiria. Tällainen isovillakoira voi esim. olla hyvin hermostunut vieraissa olosuhteissa tai vaikkapa läähättää, vapista tai jopa kuolata (kuolaaminen on hyvin epätyypillistä isovillakoiralle) hermostuneesti näyttelypaikalla. Luonnetestitermein ilmaistuna tällaisella koiralla on usein huono "hermorakenne". Tilannetta ei mikään kouluttamien paranna ja tällainen koira tulisi mielestäni ehdottomasti jättää pois jalostuksesta. Saattaapa joskus olla myös niin, että hieman hermostunut koira saattaa "lentää" narun päässä, ja olla näin näyttävä näyttelykehässä. Edellisellä en suinkaan tarkoita sitä, että kaikki hyvin ja iloisesti esiintyvät koirat olisivat huonohermoisia. Miellestäni kannattaakin olla varovainen ottaessaan kantaa koiran luonteen "hyvyyteen" tai "huonouteen", varsinkin jos ei tunne ko. koiraa ja sen taustaa perinpohjaisesti. Lisäksi monella on hyvin vankkumaton käsitys isovillakoiran "oikeasta luonteesta", vaikka kokemus isovillakoirasta saati perehtyminen niiden luonteeseen olisikin hyvin vähäistä. Ympäristö vaikuttaa koiran luontteeseen erittäin paljon ja koira onkin mielestäni suurimmaksi osaksi sellainen kuin, miksi omistaja sen tekee. Olen usein huomannut, että jollain ihmisellä on hyvin samoin käyttäytyviä koiria, vaikkeivat koirat lähisukulaisia olisikaan.

Lieneekö villakoiran näyttelykampaukset ja huima menestys koiranäyttelyiden ulkomuotokehissä syitä siihen, että villakoiraa tunnutaan usein pidettävän vähintäänkin omituisena tai ainakin täysin turhanpäiväisenä koirana

Monasti kuulee väittämän, ettei näyttelykampauksessa oleva villakoira pidetään lähinnä häkissä, jotta karva ei kuluisi. Omat villakoirani ovat kuitenkin näyttelyturkissakin, ns. leijonaleikkauksessa, aina viettäneet aivan normaalin kotikoiran elämää. Esim. meillä ainoa näyttelytukkisten erityisrajoitus on se, niiden turkkien repiminen on muilta koirilta kiellettyä.

Leijonaleikkausta ei ole kehitetty näyttelyitä varten vaan leikkaustyyli on kehittynyt mahdollistamaan koiran käyttö siihen, mihin villakoira on varmaankin pääasiallisesti kehitetty:  vedestä noutoon. Tarpeeton karva leikattiin pois samalla, kun suojaavaa karvaa jätettiin esim. keuhkojen ja nivelten kohtiin. Nykyinen näyttelyturkki onkin "liioiteltu" muunnos ns. "historiallisesti oikeasta"-leijonaleikkauksesta.

Villakoiraa on siis alunperin ollut käyttökoira: vedestä noutava lintukoira.   Esim. Pohjois-Amerikassa villakoiria käytetään edelleen metsästykseen. Siellä villakoirilla on oikeus osallistua virallisiin  metsästyskokeisiin.Nykypäivä villakoiralla voi hyvinkin olla  esi-isiensä vaistot metsästysvaistot.

Peruskoiran rakenne ja lyhyenä turkki mielestäni helppohoitoinen
Näyttelyturkin alta paljastuu terve moneen menoon soveltuva "peruskoiran" rakenne. Moni näyttelytähtikin leikataan näyttelyuran jälkeen lyhyeen turkkiin. 

Villakoirasta ei lähde karvaa, ja lyhyenä turkki on mielestäni erittäin  helppohoitoinen. Tosin lyhytkin turkki vaatii säännöllistä hoitoa.